Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

New York Times: Κρίσιμο τεστ για Γερμανία και Μέρκελ η κρίση στην Κύπρο

New York Times: Κρίσιμο τεστ για Γερμανία και Μέρκελ η κρίση στην Κύπρο

Η διχαστική πρόταση για την Κύπρο με το σκληρό τίμημα για τους ιδιώτες καταθέτες αναδεικνύεται ως πιθανό καθοριστικό τεστ για την γερμανικής καθοδήγησης γραμμή υπέρ της πειθαρχίας και της λιτότητας εντός της Ευρωζώνης, γράφει η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της από το Βερολίνο την Τετάρτη.


Εάν, παρά το ότι είναι αμφιλεγόμενη, η συμφωνία εφαρμοστεί μόνο στο μικρό μεσογειακό νησί, χωρίς μεγάλες επιπλοκές για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ίσως γίνει το επιχείρημα επιβεβαίωσης της γερμανικής τακτικής. Ωστόσο, ένας περαιτέρω κατακερματισμός της ενότητας στην Ευρωζώνη μπορεί μία για πάντα να δείξει ότι οι Γερμανοί και οι υπέρ της πειθαρχίας σύμμαχοί της θα έχουν ποντάρει περισσότερα από όσα τους επιτρέπουν τα χαρτιά που διαθέτουν.

Η Μέρκελ μέχρι σήμερα καθορίζει το ρυθμό στην ευρωπαϊκή πορεία, επιδεικνύοντας την οικονομική ισχύ και επιρροή της χώρας της για να διασφαλίσει ότι η λιτότητα και η δημοσιονομική εξυγίανση θα κυριαρχήσουν ως η λύση στην κρίση χρέους που είναι πλέον στον τρίτο χρόνο της. Πρόσφατα, οι Ιταλοί ψηφοφόροι έστειλαν μία σκληρή απάντηση, απορρίπτοντας την τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντο και αυξάνοντας την δύναμη του κόμματος διαμαρτυρίας ενός κωμικού, αλλά και του «φοβήτρου» της Μέρκελ, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αλλαξε η εικόνα της Κύπρου και στη Γερμανία
Από την Κύπρο, οι διαμαρτυρίες των απλών καταθετών άγγιξαν ευαίσθητες χορδές όχι μόνο στη Νότια Ευρώπη αλλά και στην ίδια την Γερμανία. Η εικόνα της Κύπρου στην Ευρώπη και τον κόσμο γρήγορα άλλαξε από ένα φορολογικό παράδεισο για Ρώσους που ξεπλένουν χρήμα, στον τόπο όπου τίμιοι συνταξιούχοι βλέπουν να ληστεύονται οι καταθέσεις τους για να πληρωθούν αμαρτίες τραπεζών.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα βγει ενισχυμένη η Γερμανία από όλα αυτά ... Υπάρχει ένα σημείο μετά από το οποίο οι επιβαλλόμενοι όροι είναι τόσο ακραίοι που οι άλλες χώρες δεν πρόκειται να τους υπογράψουν πλέον»., σημειώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Ζακ Καλιού, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για ευρωπαϊκά θέματα.
Στην Γερμανία πολλοί υποστηρίζουν ακόμη τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης για τα πακέτα διάσωσης, με την υποστήριξη συμμάχων όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο στον δρόμο του παρελθόντος», όπως το διατύπωσε ο Τίλμαν Μάγιερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στη Βόννη. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα παράδειγμα, αλλιώς όλο αυτό μπορεί να βγει εκτός ορίων».
Μία κυνική ανάγνωση θέλει την Μέρκελ να παραμένει άκαμπτη, λόγω του ότι ανησυχεί για την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο. «Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου έχει γραφτεί με όρους γερμανικής εσωτερικής πολιτικής ... Αλλά το να αγγίζει τις καταθέσεις σπάει ένα ταμπού», είπε ο Τόμας Πογκούντκε, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ντίσελντορφ.

Για 10 ή 17 δισ. ευρώ η ζημιά θα φτάσει τα... 300 δισ.
Την ίδια ώρα, μία εταιρεία συμβούλων στη Βρετανία, η Oxford Economics, εκτίμησε σε σχεδόν 300 δισ. ευρώ τη ζημιά από την ανασφάλεια που προκαλεί η κρίση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου, λόγω των επιπτώσεων στην τραπεζική πίστη, ή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Και μπορεί να γίνει χειρότερο, εάν προκληθούν νέες πολιτικές αναταράξεις σε Ελλάδα και Ιταλία.
Ακόμη και αν τα απλά μαθηματικά συνηγορούν υπέρ του να δοθούν περιθώρια ελιγμών στην Κύπρο, οι Γερμανοί ηγέτες θα αποφύγουν να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους σε ένα χρόνο εκλογών, ενώ και η ΕΚΤ φαίνεται να παραμένει σε μία αρκετά σκληρή γραμμή.
«Ολος ο κόσμος τους έχει πει το τελευταίο 24ωρο ότι αυτό είναι λάθος», σημείωσε ο Καλιού της Nomura, αλλά «αυτοί απάντησαν με μία έκτακτη Σύνοδο, το συμπέρασμα από την οποία είναι ότι δεν υποχωρούν. Είναι τόσο εμβληματική η περίπτωση της Κύπρου, ώστε θα αργήσουν πολύ να την εγκαταλείψουν», προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: