Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μιλάει για την κατάργηση του ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Άρτας












Δεν θέλω να πιστέψω ότι πίσω από αυτήν την απόφαση κρύβονται μικροπολιτικές και φαύλες πρακτικές του παρελθόντος...

Με μεγάλη έκπληξη αλλά και απορία ενημερώθηκα από τους σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει αποφασίσει την κατάργηση της σχολής τους στο πλαίσιο του «Σχεδίου Αθηνά».


Αν δούμε τα βασικά και αντικειμενικά κριτήρια διατήρησης μιας σχολής έτσι όπως αυτά προβλέπονται στο σχέδιο του Υπουργού Παιδείας, τότε η σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής όχι μόνον δεν θα έπρεπε να κλείσει, αλλά, θα έπρεπε να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Άρα είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει μια σχολή που πληροί όλα τα κριτήρια που αυτή θέτει, με αποτέλεσμα να αναιρεί τον ίδιο της τον εαυτό.
Θέλω να πιστεύω πως απλά είναι ένα λάθος το οποίο γρήγορα θα δει και δεν θα επιτρέψει να συμβεί. Δεν θέλω να πιστέψω ότι πίσω από αυτήν τηναπόφαση κρύβονται μικροπολιτικές και φαύλες πρακτικές του παρελθόντος.
Υπάρχει και κάτι άλλο ακόμη σημαντικότερο όμως. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν το σημερινό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να λαμβάνει μία τέτοια απόφαση εν μέσω μιας κρίσης για την οποία όλοι έχουμε παραδεχθεί ότι δεν είναι μόνον οικονομική κρίση, αλλά και κρίση αξιών και αρχών, κρίση ηθική, κρίση του πολιτισμού μας.

Πώς είναι δυνατόν όταν όλοι μας οι πολιτικοί θεωρούν την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας την βαριά μας βιομηχανία να κλείνουν μία σχολή που διατηρεί ζωντανή και μεταλαμπαδεύει στις νεώτερες γενιές ελλήνων την παραδοσιακή και λαϊκή μας μουσική.
Η παραδοσιακή και λαϊκή μας μουσική είναι μέρος της ιστορίας μας, μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλο την ιστορική και πολιτιστική μας μνήμη να καταργούμε τους θύλακες αυτούς που μας την κρατούν ζωντανή.

Ακόμη και αν δεν είχαμε αυτήν την τόσο επιτυχημένη και δημιουργική σχολή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα θα έπρεπε σήμερα να την δημιουργούσαμε και όχι να την καταργούσαμε.

Ο Πολιτισμός μας είναι αυτός που μπορεί να γίνει το μέσο ανάδυσης από το βαθύ σκοτάδι της πολύπλευρης κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας.


www.tilevoasartas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: