Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ! Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων με εμπιστευτική επιστολή του στο Υπ. Οικονομικών δεν θέλει τα κληροδοτήματα. Ο Φιλ. Φίλιος αγνοεί τρεις ομόφωνες αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου και μόνος του, κρυφίως (!), καθορίζει και αποφασίζει για τις τύχες της πόλης. Αποκαλυπτική η χθεσινή συνέντευξη του τ. δημάρχου Ν. Γκόντα.


Απίστευτη και όμως αληθινή ήταν η είδηση που επιβεβαιώθηκε χθες, μέσα και από δηλώσεις του ίδιου του δημάρχου Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιου, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα των Κληροδοτημάτων, ομολόγησε ότι με εμπιστευτική (!) επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να μην αλλάξει το ισχύον καθεστώς στα Κληροδοτήματα (το γνωστό «πλην Ιωαννίνων»), επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε καταγγείλει λίγη ώρα πριν ο Νίκος Γκόντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 


Βεβαίως και δεν πρόκειται για κάποιο θέμα τρέχουσας σημασίας, αλλά για μια πρωτάκουστη απόφαση «του ενός ανδρός», που φέρνει εκ νέου -και με πολύ άκομψο τρόπο- στο προσκήνιο το σοβαρότατο θέμα των Κληροδοτημάτων, την ώρα, που μέσα στο Μάρτιο κατατίθεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ελπίζεται να βάλει οριστικό τέλος στα προβλήματα διαχείρισης των Κληροδοτημάτων. 

Η ομολογία.
«Ναι υπάρχει μία δική μου εμπιστευτική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών» ήταν η χθεσινή ομολογία του δημάρχου Ιωαννίνων, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους. 
Και συνέχισε ο Φιλ. Φίλιος λέγοντας: «Η επιστολή περιέχει δύο σημεία. Το πρώτο σχετίζεται με το νομικό πλαίσιο, καθώς και το 1984 ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμόστηκε και το δεύτερο με το οικονομικό σκέλος. Τα τελευταία πέντε χρόνια τα κληροδοτήματα δεν παίρνουν μέρισμα από την Εθνική Τράπεζα. Έχουν οφειλές έντεκα περίπου εκατομμυρίων. Μπορεί ο Δήμος να αντέξει ένα τέτοιο οικονομικό βάρος. Στα δάνεια δηλαδή που άφησε ο κ. Γκόντας να προσθέσει κι άλλα; Στην επιστολή λοιπόν παρουσιάζω το θέμα έτσι ως έχει χωρίς να διατυπώνω τίποτα παραπάνω», κατέληξε ο δήμαρχος.

Φαίνεται πως ο δήμαρχος μόνος του «αποφασίζει και διατάσσει» για τις τύχες της πόλης, αφού αγνοεί τρεις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (1983, 1999 και 2001), για την αλλαγή του υπάρχοντος, απαράδεκτου, καθεστώτος! Και όχι μόνο αγνοεί το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο της πόλης, αλλά αποδεικνύεται πως δεν θέλει τα Κληροδοτήματα, επιβεβαιώνοντας ο ίδιος την ύπαρξη της εμπιστευτικής -κατά τ' άλλα!- επιστολής του προς το Υπουργείο Οικονομικών. 

Άμεσα το Συμβούλιο. 
Λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις- βόμβα του δημάρχου Ιωαννίνων, ο Νίκος Γκόντας, τέως δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, είχε κάνει τις σχετικές αποκαλύψεις για την περιβόητη -πλέον- επιστολή Φίλιου, ζητώντας την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. 
«Δεν ζητάμε τίποτε παραπάνω, από το να ισχύσει η βούληση του διαθέτη κάθε Κληροδοτήματος, κάτι που ζητούσε, με τρεις ομόφωνες αποφάσεις του και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκόντας, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που παρέθεσε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα. 
Παράλληλα, ο κ. Γκόντας ενημέρωσε πως έμαθε για την ύπαρξη της επιστολής από την Επιτροπή Αγώνα, η οποία προ ολίγων ημερών τον είχε επισκεφθεί. «Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό. Και φυσικά πρέπει να τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκόντας. 
Και συνέχισε: «Ως πόλη, πασχίζουμε επί δεκαετίες για να φύγει το «πλην Ιωαννίνων» από τα Κληροδοτήματα, στα οποία ισχύει ακόμη φιρμάνι του Σουλτάνου! Επί Τουρκοκρατίας, ό, τι ίσχυε ήταν πολύ καλύτερο απ' ό, τι ισχύει σήμερα. Αυτό το «πλην Ιωαννίνων» πρέπει να προσβάλει βάναυσα κάθε Γιαννιώτη και κάθε Ηπειρώτη». 

Απλός στρατιώτης!.. 
Παράλληλα, ο κ. Γκόντας υπενθύμισε ότι και ως δήμαρχος είχε ταχθεί «ως απλός στρατιώτης», όπως είπε χαρακτηριστικά, στον αγώνα για την αλλαγή του συγκεκριμένου καθεστώτος. 
Έκανε δε, ειδική αναφορά στο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη, προς το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο έπαιρνε σαφέστατη θέση υπέρ της αποκατάστασης της νομιμότητας. 
«Φέτος η πόλη μας γιορτάζει τα 100 χρόνια απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Και όμως, στα Γιάννινα σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει και να είναι σε ισχύ φιρμάνι του Σουλτάνου!» είπε, με καυστικό τόνο, ο κ. Γκόντας, που σημείωσε πως η αξία των Κληροδοτημάτων, κατά πληροφορίες, ξεπερνά τα 6,5 δισεκ. ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί στην Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια. 

Ικανοποίηση. 
Τέλος, υπενθύμισε ότι υπάρχουν δυο αποφάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ευθέως ζητούν αλλαγή του «πλην Ιωαννίνων», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το Νομοσχέδιο που αφορά στη διαχείριση των Κληροδοτημάτων, το οποίο θα μπει στη Βουλή εντός Μαρτίου. 
Να σημειωθεί, ότι με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο αποκρυσταλλοποιείται η αξιοποίηση και η διάφανη λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων. Πρόκειται για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα), που η αξία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ. Το Νομοσχέδιο λύνει όλα τα προβλήματα εξασφαλίζει την αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών.

Ελπίδα όλων είναι, στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο να μην υπάρχει κάποιο «πλην Ιωαννίνων», όπως σε προηγούμενα, και το Υπουργείο Οικονομικών, ουσιαστικά, να αγνοήσει την επιστολή Φίλιου, ακούγοντας την βούληση της Γιαννιώτικης κοινωνίας, την οποία, όπως φαίνεται, ο δήμαρχος αφήνει στο περιθώριο, ακολουθώντας το δικό του είδος. μυστικής διπλωματίας, σε βάρος των συμφερόντων της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: