Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ειδικός Λογαριασμός της Βουλής με τα εκατομμύρια ευρώ που χειρίζεται ο Μειμαράκης!


Μπορεί ο ελληνικός λαός να σηκώνει εδώ και τρία χρόνια το βάρος της σφοδρής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά ... "λεφτά υπάρχουν" φαίνεται, τα οποία τοποθετούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Βουλής των Ελλήνων ή προορίζονται για τις δημόσιες, επί της ουσίας, σχέσεις του προέδρου.


Με απόφαση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις 21 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε στον Ειδικό Λογαριασμό της Βουλής το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Και ενώ αυτό είναι σύνηθες, αφού στον εν λόγω λογαριασμό τοποθετούνται κάθε χρόνο χρήματα από τη διαχείριση, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ειδικός Λογαριασμός - "Χρυσορυχείο" δεν γέμισε από τη ... χρηστή διαχείριση, αλλά από τις μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων. Οι μισθοί "κόπηκαν" με πρόσχημα την κρίση και τα χρήματα τοποθετήθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό, ενώ πλέον ιδρύεται ξεχωριστό πρωτόκολλο Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η οποία διαχειρίζεται (κοινοτικά) χρήματα.


Εκτός αυτών και όπως αποδεικνύει έγγραφο στις 19 Δεκεμβρίου 2012 ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποφασίζει την επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό της Βουλής του έτους 2012 του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με το ποσό των 850.000 ευρώ (ναι καλά διαβάσατε) σε μία περίοδο που οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά οδηγούν στην εξαθλίωση χιλιάδες Έλληνες. Επί της ουσίας αυτά τα χρήματα προορίζονται για ... τις δημόσιες σχέσεις του προέδρου, αφού μέσω αυτών των χρημάτων επιχορηγούνται η δραστηριότητα της Βουλής των εφήβων, εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες. Άρα, όπως φαίνεται, την στιγμή που στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής μπαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ή στην προκειμένη περίπτωση οι υπάλληλοι της Βουλής, χρήματα υπάρχουν μπόλικα.


Ο Ειδικός Λογαριασμός και το ξεχωριστό πρωτόκολλο

Ο ειδικός λογαριασμός της Βουλής λειτουργεί ως αποθεματικό και διαθέτει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ. Που πηγαίνουν, όμως, αυτά τα χρήματα, ενός λογαριασμού, ο οποίος σε πρακτικό επίπεδο εμφανίζεται να είναι ακίνητος, αφού οι εκροές από το 2001 φαίνεται να είναι μηδενικές. Το 2007, μόνο, είχε δοθεί το χρηματικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Σημειώνεται ότι στο τέλος κάθε έτους οι πρόεδροι της Βουλής καταθέτουν χρήματα. Το 2012, όμως, είναι μια ξεχωριστή χρονιά. Είναι η χρονιά που ο Ειδικός Λογαριασμός της Βουλής ενισχύθηκε με τα χρήματα των υπαλλήλων, τη στιγμή που οι μισθοί τους κόβονται. Αυτά τα χρήματα κατευθύνονται σε έναν λογαριασμό "χωρίς καμία αναφορά ή περιορισμό από τις διατάξεις που διέπουν τη διάθεση, κατανομή και ανάλωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής και κατά παρέκκλιση των διατάξεων για το Δημόσιο Λογιστικό, τις κρατικές προμήθειες και αμοιβές". Ο Ειδικός Λογαριασμός υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο και είναι η οργάνωσή του είναι "ανεξάρτητη από τη διαχείριση που ασκεί η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής".

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ταυτόχρονα αυτονομείται και η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στη βάση του ίδιου σκεπτικού δηλαδή της "ανεξάρτητης διαχείρισης", όπως φαίνεται από απόφαση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η οποία δημοσιεύεται και στο σχετικό ΦΕΚ (20Α/29-01-2013), με βάση την οποία ιδρύεται ξεχωριστό πρωτόκολλο για την ΥΕΕΠ. Η ΥΕΕΠ διαχειρίζεται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, έργα του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το πρωτόκολλο της ΥΕΕΠ είναι ανεξάρτητο από το γενικό πρωτόκολλο της Βουλής, τηρείται ηλεκτρονικά, αφορά στα έργα που εκτελεί, ενώ με απόφαση του προέδρου της Βουλής ανατίθεται στην ΥΠΕΕ η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. Με λίγα λόγια η ΥΕΕΠ, στην παρούσα συγκυρία των "ισχνών αγελάδων" μπορεί και μοιράζει χρήματα χωρίς έλεγχο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: