Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Κέρδισε το φετινό «Νομπέλ» Φωτογραφίας.



Τα λεπτά όρια μεταξύ πραγματικότητας και οφθαλμαπάτης στις εικόνες του ήταν τα στοιχεία που χάρισαν στον Ζοάν Φοντκουμπέρτα το Διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας Χάσελμπλαντ για το 2013.

Ετσι, μετά τα εθνικά βραβεία του 1998 και 2011, ο Καταλανός πρόσθεσε στη συλλογή του ένα ακόμα, το σημαντικότερο στην κατηγορία του, αφού θεωρείται από πολλούς το «Νομπέλ» της φωτογραφίας. Εγινε μάλιστα ο πρώτος Ισπανός που κατακτά ποτέ το συγκεκριμένο βραβείο - από τη θέσπισή του το 1979 ως μέρος της διαθήκης του σουηδού φωτογράφου Βίκτορ Χάσελμπλαντ.
Ο Φοντκουμπέρτα είναι ένας από τους πιο εφευρετικούς σύγχρονους φωτογράφους και μετράει ήδη 30 χρόνια καριέρας.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιδρύματος που απονέμει τις διακρίσεις, «το έργο του διακρίνεται από πρωτότυπες και παιχνιδιάρικες προσεγγίσεις που διερευνούν τις φωτογραφικές συμβάσεις». Με την ειρωνεία ως το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό του εργαλείο, υπονομεύει τα μέσα ενημέρωσης σε όλες τις εκφάνσεις τους, την επιστημονική έρευνα, τις τεχνολογικές καινοτομίες, τον κόσμο της τέχνης, τη θρησκεία, την ιατρική και φυσικά την πολιτική και την κυβερνητική προπαγάνδα. Ακόμα, χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές κάθε φορά, τις οποίες αναμειγνύει με όλες τις μορφές επικοινωνίας με το κοινό. 

Μαζί με όλες τις βραβεύσεις ο Φοντκουμπέρτα θα εισπράξει και το ποσό των 110.000 ευρώ ως έπαθλο για τη διάκρισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: