Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δίνει τα ρέστα για την λειτουργία Αρχιτεκτονικής σχολής.


Μόνο στη διατήρηση της Αρχιτεκτονική Σχολή, που υφίσταται στα χαρτιά μέχρι στιγμής, ώστε στο άμεσο μέλλον να δεχθεί φοιτητές, ελπίζουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι τοπικοί φορείς, με τα περιθώρια αλλαγής του τελικού σχεδίου «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας να έχουν στενέψει ασφυκτικά. Λίγο πριν την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων και ενώ η Πανεπιστημιακή Κοινότητα ολόκληρης της χώρας βρίσκεται σε αναβρασμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις και τα αιτήματα του Πανεπιστημίου, καθώς και για τα προβλήματα των τελευταίων ετών, με την συνεχή μείωση των πόρων και του προσωπικού. 

Όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, το προσωπικό μειώθηκε κατά 45% από 2010, από 520 υπαλλήλους έφτασαν τους 270, λόγω συνταξιοδότησης και εθελουσίας εξόδου. «Πέρυσι περικόψαμε πολλές δαπάνες χωρίς να αγγίζουμε το εκπαιδευτικό έργο 14 τμημάτων και φοιτητική μέριμνα. Δεν αφήσαμε κανένα φοιτητή να αποχωρήσει από το Πανεπιστήμιο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Νιώθουμε τυχεροί ότι ερευνητικά το Πανεπιστήμιο συνεχίζει να είναι ανταγωνιστικό, δεύτερο μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης», σημείωσε. Ως προς το σχέδιο «Αθηνά», επανέλαβε πως το Πανεπιστήμιο δεν θίγεται ως προς κάποιο τμήμα, ωστόσο ο αρχικός στόχος ήταν να οργανωθούν τμήματα ανεξάρτητα σε σχολές και να ισχυροποιηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μέσω του σχεδίου, όπως είναι γνωστό, δεν υλοποιείται το αίτημα για Πολυτεχνική Σχολή, παρά μόνο αυτό για Σχολή Καλών Τεχνών και πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, στόχος είναι τουλάχιστον να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική. Τέλος, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και όλους τους φορείς για την συμβολή τους και την υπογραφή του σχετικού ψηφίσματος που διαβιβάστηκε στο Υπουργείο.

Πιέζει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ 
Υπέρ της λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής και της δημιουργίας Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τάσσεται στο μεταξύ το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με χθεσινό του έγγραφο, το οποίο απευθύνεται όχι μόνο προς το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αντίστοιχο έγγραφο έχει απευθύνει το ΤΕΕ/ΤΗ και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,τον πρωθυπουργό και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει τη θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε σχέση με τις αλλαγές στο Σχέδιο «Αθηνά». Στην επιχειρηματολογία που παραθέτει, συνδέει την ανάπτυξη της περιοχής με τη συνεχή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που καλείται να παίξει το δικό του ρόλο, παρέχοντας το επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο για τι ανάγκες του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου.

  «Η τεχνολογική εκπαίδευση, η σύζευξη των νέων τεχνολογιών με την πρωτογενή παραγωγή και η διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου παρέχουν στέρεες βάσεις για τον οποιαδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό και θα διασφαλίσουν αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή. Για να επιτευχθούν οι προαναφερόμενοι στόχοι απαιτείται η ύπαρξη Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τούτο φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επαναληφθούν ενδεχόμενα λάθη του παρελθόντος και η δημιουργία πολυτεχνικών σπουδών θα συνοδεύεται από τα εχέγγυα σαφών επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων πτυχιούχων και φυσικά από τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων πανεπιστημιακών δομών και τμημάτων ώστε να εξασφαλίζεται το ελάχιστο της επιτυχίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΤΕΕ/ΤΗ, υπενθυμίζοντας τη θετική του θέση ως προς τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - η οποία έχει ήδη ιδρυθεί- ως το κατ' αρχήν κύτταρο για την δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής. Στη συνέχεια, εκφράζεται η ανάγκη γενναίας κυβερνητικής υποστήριξης και ισχυρής τοπικής δράσης, ώστε να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της Πολυτεχνικής Σχολής, με τη σημείωση ότι υπάρχει σήμερα η δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων Πολυτεχνικής Σχολής και η απαραίτητη οργάνωση που θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων.

«Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν συγγενή τμήματα (Σχολή Θετικών Επιστημών), με πολύχρονη ιστορία και μεγάλη συμμετοχή στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας. Υφίσταται επαρκής κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, οργανωμένη πανεπιστημιούπολη, ικανοποιητική πρόσβαση προς την πόλη και την ευρύτερη περιφέρεια με άρτιο οδικό δίκτυο επικοινωνίας, στοιχεία που εξασφαλίζουν την υποστήριξη και υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΤΕΕ/ΤΗ και συνεχίζει λέγοντας ότι «η μη ύπαρξη Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί έλλειμμα για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, την Ήπειρο και τα Ιωάννινα» Το ΤΕΕ/ΤΗ καταλήγει υπογραμμίζοντας πως στο οργανόγραμμα του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» πρέπει να υιοθετηθεί η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να μη μετατεθούν στο απώτερο μέλλον οι εναπομείνασες αναπτυξιακές και σε υγιή βάση προοπτικές του Πανεπιστημίου και εν τέλει οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Ομόφωνο ψήφισμα αρχών και φορέων Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ως αποδέκτη και το ομόφωνο ψήφισμα των αρχών και φορέων της Ηπείρου με αίτημα την Πολυτεχνική Σχολή, το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα της σύσκεψης της Δευτέρας στο Δημαρχείο. Το ψήφισμα υπογράφουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Ηπείρου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος - 6ο Περιφερειακό Τμήμα, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Ηπείρου - Νήσων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Θεωρούν ότι οι προτάσεις και οι ρυθμίσεις, στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας, δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στον εξορθολογισμό Τμημάτων και Σχολών του Ιδρύματος. Αντίθετα πιστεύουν ότι η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής θα δώσει μία νέα ώθηση στην προοπτική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στην ολοκλήρωση Τμημάτων και Σχολών. Κατά συνέπεια, θεωρώντας ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απαιτούμε την άμεση ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Διαχωρίζει τη θέση της η ΠΑΣΕΒΕ 
Τη θέση της από τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, διαχωρίζει, ωστόσο, η Αγωνιστική Συνεργασία α/α και μικρών εμπόρων που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ, χαρακτηρίζοντάς τες αποπροσανατολιστικές, καθώς αποκρύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο του σχεδίου «Αθηνά». «Η ίδρυση πολυτεχνικής σχολής είναι το πρόσχημα για να συγκαλύψει τη συμφωνία τους με την παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας και την κατάργηση των δικαιωμάτων εργαζόμενων και φοιτητών», σημειώνει χαρακτηριστικά και καλεί σε αγώνα για την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, καθώς και για γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των υποδομών, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας Τέλος, καταγγέλλει την ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και τον Πρόεδρο κ. Νταλαμάγκα που εκ των υστέρων καλεί σε ΔΣ, ενώ ήδη έχει συναινέσει στην πρωτοβουλία.

 Ένα ακόμη συλλαλητήριο Με πανηπειρωτικό φοιτητικό και σπουδαστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα στις 12 στα Ιωάννινα συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και σπουδαστών για το σχέδιο «Αθηνά». Σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινότητα των σπουδαστών και στο παράρτημα Ιωαννίνων του ΤΕΙ Ηπείρου όχι μόνο για τις προβλέψεις του σχεδίου, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, αλλά κυρίως για την πρωτοφανή, όπως χαρακτηρίζεται απόφαση, να επιτραπεί η σίτιση σε 900 σπουδαστές σε σύνολο 3000 περίπου στα Ιωάννινα. Όπως τόνισε, η Δέσποινα Κουρλά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου σπουδαστών ΤΕΙ Ιωαννίνων που απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα, όπως και σε αυτό που θα γίνει στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: