Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων...

Ανακοίνωση, με την οποία τοποθετείται πάνω στο ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στην Πρέβεζα, εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Πολλή συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια στον εμπορικό κόσμο της Πρέβεζας, και όχι μόνο, για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Αποτέλεσε μάλιστα το ζήτημα του ωραρίου, την αφορμή για την επιχειρούμενη διάσπαση του εμπορικού κόσμου της πόλης μας, ενέργεια που μεθοδεύτηκε και στηρίχθηκε ποικιλοτρόπως από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής. Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται, αγγίζει όλο το φάσμα της λογικής μέχρι τα όριά της. Η ουσία όμως είναι ότι μπροστά στις συνέπειες της οξυνόμενης καπιταλιστικής κρίσης, μπροστά στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, τα χαράτσια που παίρνουν οι κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και η ΕΕ, την ώρα που, εξαιτίας αυτών των πολιτικών, το ελάχιστο εισόδημα εξανεμίζεται, μερίδα των εμπόρων υποκύπτει στην συστηματική προπαγάνδα που το αστικό κράτος και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του εξαπολύουν.
Η όποια τοποθέτηση των περισσοτέρων δεν είναι παρά η έκφραση της αγωνίας για το αύριο, η ανάγκη αντίδρασης στην καταστροφή που όλοι μας βλέπουμε να μας χτυπάει την πόρτα.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που υιοθετούν το «ο θάνατός σου η ζωή μου», που προσδοκούν να καρπωθούν την πελατεία του συναδέλφου που κλείνει ή που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την αντιμετωπίζουν σαν αναγκαίο κακό.
Ποια είναι όμως τα συστατικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας αποπροσανατολισμού του εμπορικού κόσμου απ' την μεριά των μηχανισμών του κράτους;
Το πρώτο είναι η διατήρηση της πολυδιάσπασής του. Είναι αλήθεια ότι ποτέ οι έμποροι δεν ήταν ενωμένοι. Ποτέ τα συμφέροντά τους δεν είχαν μεγάλο ποσοστό ταύτισης και εξαιτίας των ποικίλων επαγγελμάτων, αλλά και εξ αιτίας ακριβώς της φύσης του εμπορίου (ανταγωνιστικά συμφέροντα). Οι παράγοντες που ένωναν αυτό το κοινωνικό στρώμα, όπως η ασφάλιση, η κατάσταση στον τομέα της υγείας , το κόστος της επαγγελματικής στέγης, το συνταξιοδοτικό, δεν ήταν ικανοί να οδηγήσουν σε ένα ενιαίο μέτωπο δράσης τον πολύμορφο εμπορικό κόσμο.
Μόνο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και μόνο μετά την εμφάνιση των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων λειτούργησε συσπειρωτικά, με την τάση που επικρατεί σήμερα, για τους εμπόρους σε πανελλαδική κλίμακα. Ήταν η κυβέρνηση του 1994 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Στέφανο Μάνο που πέρασε στο νόμο 2224/94 το άρθρο 46, με το οποίο απελευθερώνει πλήρως την λειτουργία του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων όλης της χώρας. Ήταν η εποχή που έκανε την εμφάνιση της στην Ελλάδα η πολυεθνική Promodes με τα σούπερ μάρκετ Continent, αλλά και μεγάλες αλυσίδες λιανικής όπως ο «Λαμπρόπουλος» που ήθελαν ελεύθερο ωράριο. Είναι η τρικομματική κυβέρνηση σήμερα (ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θανάση Σκορδά, που επαναφέρει το θέμα του ωραρίου, και ανακοινώνει την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας για όλα τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ.
Όσοι αντιδρούν σ΄ αυτές τις μεθοδεύσεις κατηγορούνται για αναχρονιστές που δεν θέλουν το καλό του τόπου, ότι δεν θέλουν την τουριστική ανάπτυξη, ότι δεν αφουγκράζονται την αγωνία των συναδέλφων και πολλά άλλα.
Είναι όμως έτσι; Το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων βρίσκεται πάνω από τρεις δεκαετίες στο επίκεντρο ισχυρής διαπάλης συμφερόντων στην οποία εμπλέκονται κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, το κράτος, οι καταναλωτές κ.ά. Πρόκειται για μονοπωλιακή πρακτική που επιδιώκεται σ" ολόκληρη την ΕΕ. Οι μεγάλες αλυσίδες ανταγωνίζονται άνισα τις μικρές, κύρια οικογενειακές επιχειρήσεις και τις εξοντώνουν οικονομικά. Με το ελεύθερο ωράριο επιδιώκουν και την βιολογική τους εξόντωση, ώστε πλέον, να συγκεντρώνουν ανενόχλητα τον τζίρο της αγοράς.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των ΜΜΕ επισημαίνει για το ζήτημα του ωραρίου:
"Η απελευθέρωση του ωραρίου των λιανεμπορικών καταστημάτων φαίνεται να επιταχύνει την μείωση του μεριδίου της αγοράς των ΜΜΕ, ελαττώνοντας την κερδοφορία τους (το κόστος αυξάνει περισσότερο από τις πωλήσεις). Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο ικανές να εκμεταλλευτούν το συνεχές ωράριο, μια και είναι σε θέση να προσλάβουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και να οργανώσουν εναλλαγές βάρδιας. Τα μικρά καταστήματα δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν έναν επιπλέον εργαζόμενο και ειδικότερα τα μικρά εξειδικευμένα μαγαζιά δεν είναι σε θέση να προσλάβουν φθηνό ανειδίκευτο προσωπικό μερικής απασχόλησης, αφού η σωστή εξυπηρέτηση πελατών απαιτεί ένα συγκεκριμένο βαθμό εμπειρίας".
Αλήθεια, σε ποια δεδομένα στηρίζονται οι υπερασπιστές της επέκτασης του ωραρίου; Σε ποιες μελέτες αποδεικνύεται ότι το μέτρο λειτούργησε υπέρ των μικρών καταστημάτων και όχι σε βάρος τους; Όσο καιρό υλοποιείται το απελευθερωμένο ωράριο που επέβαλαν οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, τα μονοπώλια του κλάδου, άλλαξε ή όχι η ζυγαριά υπέρ αυτών ακριβώς των επιχειρήσεων;
Το τραγικό είναι ότι εν μέσω κρίσης που αγκαλιάζει όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, την ώρα που 1500000 εκατομμύριο συμπολίτες μας δεν δουλεύουν ούτε μία ώρα την εβδομάδα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν επαρκεί ο χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων.
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα λειτουργήσει ενισχυτικά στον τουρισμό; Πήγε κανείς στην Κέρκυρα ή την Λευκάδα και αντίκρισε τίποτε άλλο από κλειστά μαγαζιά που συνεχώς αυξάνονται; Όσο για το παραμύθιασμα που γίνεται για τις περίφημες κρουαζιέρες και τις χιλιάδες των τουριστών που θα έρθουν είναι μήπως ψέμα ότι με την μέθοδο του όλα πληρωμένα, τα όποια οφέλη θα τα καρπωθούν και πάλι οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, τα μονοπώλια δηλαδή;
Ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ωραρίου, αυτοί που θα έχουν οικονομικό όφελος, ξέρουν ότι η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το ίδιο και οι πολιτικοί πάτρωνές τους. Ο στόχος τους όμως είναι άλλος. Να συσκοτίσουν τις αιτίες της κρίσεις από τη μια, και να αποδώσουν τις συνέπειές της στα ίδια τα θύματά της από την άλλη. Έτσι, ενοχοποιείται το μικρομάγαζο που είναι ακριβό, που δεν είναι καινοτόμο, που δεν πιάνει το σφυγμό της αγοράς, που δεν είναι ανοιχτό εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και απαλλάσσεται η φιλομονοπωλιακή πολιτική που από κοινού σχεδιάζουν και επιβάλουν μονοπώλια, ΕΕ, κυβέρνηση.
Στις επιδιώξεις των κυβερνώντων και των οικονομικών τους αφεντικών είναι να μας αποπροσανατολίσουν, να μας σπρώξουν στο περιθώριο, να μας κάνουν συνένοχους στην πολιτική τους, που μας αφανίζει. Μια πρέπει να είναι η απάντηση καθεμιάς και καθενός! Απόρριψη των παραπλανητικών διλημμάτων. Συντονισμός των ενεργειών μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα που επίσης εξαθλιώνει αυτή η πολιτική.
Αγώνας ,στα πλαίσια του συλλόγου, μαζί με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, την νεολαία που αντιστέκεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που βρωμάει από την σαπίλα της. Να οικοδομήσουμε μαζί με αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις την λαϊκή συμμαχία που θα είναι ικανή να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, που θα τραβήξει μπροστά για μια κοινωνία της ελπίδας και της προκοπής.
Για το ΔΣ του Συλλόγου

Κοντομίχης Αναστάσιος».


Το ROMIANEWS δημοσιεύει το e-mail απάντηση που έλαβε για την παραπάνω αναδημοσίευση.


Εμπορ.συλλογος ιστορικου κεντρου Πρεβεζας O Συλλογος Εμποροεπαγγελματιων Ιστορικου Κεντρου Πρεβεζας ουδεμια σχεση εχει με το παραπανω δημοσιευμα.Οι θεσεις του συλλογου μετα και τη τελευταια γενικη συνελευση που εγηνε στις 19/03/2013 ειναι γνωστες και καθ" ολα νομιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: