Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Οι «χαμένες ευκαιρίες» της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας


Βρισκόμαστε σίγουρα σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Είμαστε στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης και μόνο οι αναθέρμανση της αναπτυξιακής διαδικασίας μπορεί να δώσει μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Έχει ολοκληρωθεί με το παραπάνω η μισή θητεία της περιφερειακής αρχής και οι αρχικές μας ανησυχίες για την Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας δυστυχώς επιβεβαιώνονται : μιλάμε για συνεχείς χαμένες ευκαιρίες.
Τίποτε ουσιαστικό δεν έχουμε δει ως αποτέλεσμα των φιλότιμων αναμφίβολα  προσπαθειών της διοίκησης της Περιφέρειας για την ανάπτυξη της περιοχής. Στις δυο πιο κρίσιμες χρονιές για την πορεία του ΕΣΠΑ και άρα για όλη την προγραμματική περίοδο έχει διεκδικηθεί και ενταχθεί ούτε ένα σημαντικό έργο αρμοδιότητάς της Περιφερειακής Ενότητας. Ούτε ένα!! Υλοποιούνται τρία έργα από το ΕΣΠΑ και ένα έργο από το ΠΙΝΔΟΣ που είχαν ενταχθεί από την πρώην νομαρχία και στην ουσία αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πληρωμών για δημόσιες επενδύσεις το 2012. Και σίγουρα γι’ αυτό δε φταίει η οικονομική κρίση, όσο κι αν πολλοί την επικαλούνται ως άλλοθι. Με ευθύνη κυρίως του περιφερειάρχη εμφανίζεται άδικα η Πρέβεζα σε ρόλο «φτωχού συγγενή».

Και ας δούμε τα επιμέρους θέματα :
Ένα από τα βασικότερα θέματα της Πρέβεζας είναι ότι βρίσκεται εκτός των βασικών οδικών αξόνων. Η δε σύνδεσή της με τα Γιάννενα είναι απαράδεκτη και σε δρόμο και σε χρόνο. Ο απολογισμός της Περιφέρειας γι’ αυτό είναι ότι συνεχίζονται οι μελέτες και οι προσπάθειες!!
Έχει από πέρυσι αποφασίσει ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο να ενταχθεί για χρηματοδότηση η σύνδεση με την ΕΓΝΑΤΙΑ (Στεφάνη – Γέφυρα Μπακόλα).  Η μελέτη με καθυστέρηση ενός έτους τέλειωσε και παραπέμπουμε στο μέλλον να την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Πότε; Ήδη το ΠΕΠ έχει δεσμευτεί πλήρως.
Για το νέο νοσοκομείο της Πρέβεζας, ας είμαστε ειλικρινείς : Η διοίκηση της Περιφέρειας το ξέρει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ένταξης για χρηματοδότηση. Από τη στιγμή που στο ΠΕΠ εντάχθηκε το ΤΕΠ Φιλιατών και το νέο 5όροφο κτίριο του νοσοκομείου Ιωαννίνων δεν υπήρχαν χρήματα για το νοσοκομείο της Πρέβεζας. Και αυτό είναι συγκεκριμένη επιλογή της περιφέρειας. Τώρα θα πρέπει ξανά από την αρχή να γίνουν προσπάθειες να μπει στο νέο ΕΣΠΑ το 2016, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα γίνει από την επόμενη θητεία της διοίκησης της Περιφέρειας.
Για το λιμάνι ούτε λόγος – εξ άλλου δεν το αναφέρει καθόλου η εισήγηση του απολογισμού ! Το ίδιο και τη βιομηχανική περιοχή.
Kύριε αντιπεριφερειάρχη, δε φτάνουν οι καλές προθέσεις, τις οποίες σίγουρα σας πιστώνουμε, ούτε μόνο η συστράτευση σε πρωτοβουλίες άλλων φορέων, όπως για το χαρακτηρισμό της Νικόπολης σε μνημείο UNESCO, που είναι βέβαια αξιόλογες.
Έστω και καθυστερημένα πατήστε πόδι και διεκδικήστε όσα αξίζουν στην περιοχή!!

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ΠΕ Πρέβεζας
ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
Κώστας Αρβανίτης, Δήμητρα Αναγνώστου, Γιώργος Ζάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: