Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ευχολόγια και ερωτηματικά για τον «Πάπα του λαού»


Η εκλογή του αργεντίνου καρδινάλιου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στη θέση του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπό το όνομα Φραγκίσκος ο Α', είναι το θέμα που κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό Τύπο. Ο νέος Πάπας βρίσκεται αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης της πανίσχυρης γραφειοκρατίας του Βατικανού, τα φημισμένα Vatileaks, αλλά κυρίως με μια εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας διαμορφωμένη από τα αμέτρητα σκάνδαλα παιδεραστίας. Πρέπει εξάλλου να τονιστεί ότι την ώρα που οι καρδινάλιοι συνεδρίαζαν για την εκλογή του νέου Ποντίφικα, στις ΗΠΑ, η αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες προχωρούσε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για υπόθεση συγκάλυψης παιδεραστή ιερέα.


Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος λατινοαμερικανός, ο πρώτος ιησουίτης και ο πρώτος μη Ευρωπαίος εδώ και αιώνες που ανεβαίνει στην Καθέδρα του Αγίου Πέτρου. Ο Φραγκίσκος σύμφωνα με αναλυτές επιλέχθηκε γιατί έχει τα χαρακτηριστικά του ποιμένα που βρίσκεται κοντά στο λαό και όχι αυτά του ακαδημαϊκού, όπως στην περίπτωση του Βενέδικτου. Θεωρείται πάντως αρκετά συντηρητικός και δεν αναμένεται να αλλάξει τη ρότα του σκάφους της Εκκλησίας σε κοινωνικά ζητήματα.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αργεντίνος καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου 1936. Σπούδασε και αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός, αλλά στη συνέχεια επέλεξε την ιεροσύνη και εισήλθε στην ιερατική σχολή «Βίλα Ντεβότο».

Στις 11 Μαρτίου 1958 εντάχθηκε στο Κολέγιο της «Συντροφιάς του Ιησού», ενώ σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στη Χιλή και το 1963, κατά την επιστροφή του στο Μπουένος Άιρες, απέκτησε πτυχίο φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Κολεγίου «Σαν Χοσέ», στο Σαν Μιγκέλ.

Μεταξύ του 1964 και του 1965 διετέλεσε καθηγητής λογοτεχνίας και ψυχολογίας στο Κολέγιο του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» στη Σάντα Φε, ενώ το 1966 δίδαξε τα ίδια θέματα στο Κολέγιο του «Σωτήρα», στο Μπουένος Άιρες.


Από το 1967 έως το 1970 σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Κολεγίου «Σαν Χοσέ», όπου και αποφοίτησε, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου 1969 χειροτονήθηκε ιερέας. Υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, σύμβουλος και πρύτανης του ανώτατου Κολεγίου «Σαν Χοσέ».

Στις 31 Ιουλίου 1973 διορίστηκε έπαρχος, θέση που κατείχε για έξι χρόνια. Γνώστης του αθλήματος και παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των αργεντινών, ο πάπας Μπεργκόλιο είναι οπαδός της Σαν Λορέντσο.

Ο Διεθνής Τύπος
Ο γαλλικός Τύπος εκφράζει την έκπληξή του, αλλά και ερωτηματικά για την εκλογή του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, του «πάπα από την άκρη του κόσμου», του «πάπα του λαού», όπως τον χαρακτηρίζει.
«Τι θα κάνει αυτός ο άγνωστος στο πλατύ κοινό άνθρωπος», διερωτάται ο Ετιέν ντε Μοντετί στην εφημερίδα Le Figaro και σημειώνει ότι «υπάρχουν εσωτερικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναμόρφωση της διοίκησης της Εκκλησίας είναι ένα από αυτά».
«Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;», αναρωτιέται επίσης ο Φρανσουά Σερζάν στην Libération.


«Η διαδοχή είναι ένα βαρύ φορτίο», γράφει ο Ντομινίκ Κινιό στην La Croix και επισημαίνει την αναφορά του νέου πάπα στον προκάτοχό του Βενέδικτο 16ο.
«Μετά την θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό; Φυσικά. Πρόκειται πραγματικά για μια στροφή; Οι ειδικοί στα θέματα του Βατικανού το βεβαιώνουν, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε», σημειώνει η εφημερίδα Le Parisien.
Από την πλευρά τους οι βρετανικές εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου του Α΄, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του για τα νησιά Φόκλαντς (Μαλβίνες για την Αργεντινή), και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Βατικανού να κοιτάξει πέρα από τον Ατλαντικό για να επιλέξει το νέο πάπα.


Ωστόσο, οι εφημερίδες Times και Sun αναφέρονται στις δηλώσεις του ποντίφικα το 2011 όταν ήταν αρχιεπίσκοπος Αργεντινής και είχε τονίσει πως τα διαφιλονικούμενα νησιά «είναι δικά μας».
«Ελπίζουμε πως οι δηλώσεις του παρελθόντος για την στάση της Αργεντινής δεν θα επαναληφθούν», γράφει η Sun στο κύριο άρθρο της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος 'Αιρες είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: «τα νησιά Μαλβίνες είναι δικά μας. Δεν πρέπει να χαθεί ο σεβασμός σε όσους που έδωσαν τη ζωή τους για τα νησιά αυτά. Είναι η πατρίδα μας, Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή». Η εφημερίδα πάντως τονίζει πως ο πάπας Φραγκίσκος θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Βρετανία.
Η Sun δημοσιεύει μια φωτογραφία του νέου πάπα να χαιρετά τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με λεζάντα τη φράση «Το χέρι του Θεού», αναφερόμενη στον θρύλο του ποδοσφαίρου αργεντινό Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είχε βάλει γκολ με το χέρι εναντίον της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986.


«Ένας πάπας από το Νέο Κόσμο» είναι ο τίτλος των Times. Η εφημερίδα τονίζει πως «ο πάπας Φραγκίσκος έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσει τις ηθικές αξίες και το γόητρο της εκκλησίας». Ο συντηρητισμός του πάπα Φραγκίσκου δεν θα τον εμποδίσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προσθέτουν οι Times.

Η Daily Telegraph τονίζει: «ελπίζουμε ο πάπας Φραγκίσκος, ένα άνθρωπος που φαίνεται τόσο ταπεινός, συμπονετικός και πολυμαθής να αποδειχτεί ικανός να αναζωπυρώσει το χριστιανικό πνεύμα όχι μόνο στο Νέο Κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη».
Με τη φράση «Καλησπέρα πάπα Φραγκίσκο» υποδέχεται το νέο ποντίφικα η Guardian και σημειώνει ότι «η εκλογή του πρέπει να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της ανάγκης για ένα νέο διάλογο με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: