Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η ώρα της δικαστικής «μάχης», σήμερα, για τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Πρέβεζας...

Η ώρα της δικαστικής «μάχης» για τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Πρέβεζας...

Στις δικαστικές αίθουσες κρίνεται σήμερα στην Πρέβεζα ο βαθμός υλοποίησης, του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής μας. Η συνέλευση των πιστωτών έχει εγκρίνει κατά πλειοψηφία το σχέδιο, στο οποίο αντιτίθεται το σωματείο των εργαζομένων και το λόγο πλέον έχουν τα νομικά επιχειρήματα, καθώς οι διαφωνούντες στη συνέλευση των πιστωτών, μαζί με συναδέλφους τους, θα προχωρήσουν σε νομική παρέμβαση στο δικαστήριο, με στόχο να μην επικυρωθεί το σχέδιο αναδιοργάνωσης, να παραιτηθεί η διοίκηση της ΕΑΣ και οι πιστωτές από το όλο εγχείρημα και να προχωρήσει ο οργανισμός σε σχέδιο εξυγίανσης.
Το βράδυ της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εργαζομένων, παρουσία του νομικού επιτελείου που θα τους εκπροσωπήσει, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για τη «χάραξη» της νομικής γραμμής που θα ακολουθηθεί στο δικαστήριο και τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών.
Την αλληλεγγύη του στον αγώνα που θα δώσουν οι εργαζόμενοι μετέφερε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους.

eas2

Ιδιαίτερη απήχηση είχε η τοποθέτηση του μέλους της διοίκησης του Ε.Κ. Πρέβεζας, Βαγγέλη Νάνου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως: «Σε αντιδιαστολή με αυτό που θέλουν να περάσουν, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι εκείνοι που είναι αντίθετοι με το σχέδιο, αυτοί που κλείνουν την Ένωση. Γιατί ακούγεται έντονα κάτι τέτοιο. Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Εμείς δεν θέλουμε να κλείσει η ΕΑΣ. Ευθύνη για τον κίνδυνο να κλείσει η Ένωση, είναι εκείνοι που διαχειρίστηκαν τη διοίκηση και σίγουρα όχι οι εργαζόμενοι που διαφωνούν. Εμείς θέλουμε να μείνει ανοικτή η Ένωση και να γίνει ένας νέος πρωτοβάθμιος οργανισμός στα χέρια της φτωχομεσαίας αγροτιάς». Παράλληλα πρόσθεσε: «Θα διαφοροποιηθώ με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι έχουν διασπαστεί. Είναι πραγματικότητα αυτό. Γιατί υπάρχουν αυτοί που δεν υποτάσσονται. Είναι οι ίδιοι που δε θέλουν να κλείσει η Ένωση. Και υπάρχουν και εκείνοι που υποτάσσονται».
Χαιρετισμό αλληλεγγύης απηύθυνε το μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στους ΟΤΑ Πρέβεζας, κ. Λάκης Μπέλλης, ενώ ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΑΣ, Ανδρέας Παπατσώτσος, αφού τόνισε πως οι πιέσεις είναι αφόρητες και υπάρχει μπόλικο «παρασκήνιο», ανέφερε ότι έχει πληροφόρηση πως το σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην ΕΑΣ Πρέβεζας, θα αποτελέσει «οδηγό» και για υπόλοιπες Ενώσεις ανά την Ελλάδα. Η περιοχή μας δηλαδή θα γίνει και πάλι ένα «πειραματόζωο».Τόνισε ακόμη πως σκοπός τους είναι να «φαγωθούν» τα ακίνητα.

Το νομικό επιτελείο στάθηκε στο γεγονός ότι αν επικυρωθεί από το δικαστήριο το σχέδιο, θα είναι δεσμευτικό για όλους, ενώ τόνισε πως το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο για να κάνει τροποποιήσεις στο σχέδιο. Πρόσθεσε ακόμη πως η μειοψηφία πρέπει να προστατευθεί.

eas1

Ο κ. Παλαιολόγος, δικηγόρος εξ Αθηνών, που θα εκπροσωπήσει και τους εργαζόμενους της ΕΑΣ στο δικαστήριο, ήταν αναλυτικός και με ατάκες που «καίνε». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπάρχει θέμα ηθικό: Ποιος έχει την ευθύνη που κλείνει η Ένωση; Ποιος κλείνει την Ένωση. Αντί να μπει στο άρθρο 107 του Π.Κ., ο οργανισμός μπήκε στο 99, το οποίο προβλέπει με διάταξη την εξαίρεση του 100% των εργατικών απαιτήσεων. Προτιμήθηκε δηλαδή η πώληση όσο-όσο, για να ικανοποιηθούν μερικοί.
Για κάθε πώληση ακινήτου, θα πρέπει να ρωτάτε την Αγροτική Τράπεζα. Το σχέδιο σας καλεί να δουλέψετε τσάμπα για να πάρουν καλύτερη τιμή πώλησης τα ακίνητα. Εθελοντική δουλειά στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Η σκλαβιά τελείωσε!
Με ένα σχέδιο εξυγίανσης διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες του Δ.Σ. της ΕΑΣ. Δεν μπορούμε να συζητάμε για το σχέδιο που έχετε μπροστά σας. Δεν προβλέπει τίποτα για τους εργαζόμενους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, για παράδειγμα».
Η σύσκεψη είχε και άλλα «ενδιαφέροντα». Ειπώθηκε από εργαζόμενο πως είναι «πειραγμένα» στοιχεία σε τιμολόγια, πως πρώην διοικητής επί χρόνια της Ένωσης έβαζε κόσμο από το «παράθυρο» στον οργανισμό...
Η συνέχεια σήμερα στο δικαστικό μέγαρο Πρέβεζας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: