Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Δεκάδες περιστατικά κλοπής ρεύματος στην Ήπειρο!



Έγιναν κλέφτες για να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις


Το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση τους τελευταίους μήνες» δηλώνει ο Κ. Νταλιάνης


Δεκάδες είναι πλέον τα περιστατικά που αφορούν κλοπές ρεύματος, στην Ήπειρο σύμφωνα και με τον προϊστάμενο δικτύων της ΔΕΗ με αρμοδιότητα σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα Κώστα Νταλιάνη. Με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Νταλιάνης από τους ελέγχους που έγιναν το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκαν 55 περιπτώσεις επιχειρηματιών που συστηματικά έκλεβαν ρεύμα.


Τριάντα περίπου είναι οι περιπτώσεις στην περιοχή της Πρέβεζας και οι υπόλοιπες είναι στην Άρτα. «Όταν αντιληφθήκαμε τι ακριβώς συμβαίνει συγκροτήθηκαν συνεργεία τα οποία συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την περιοχή ευθύνης. Θα τους ανακαλύψουμε όλους. Το φαινόμενο αυτό, της κλοπής ρεύματος, παρουσιάζει έξαρση τους τελευταίους μήνες» υπογράμμισε ο κ. Νταλιάνης. Η ΔΕΗ που έχει πλέον όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της, προχωρά στην επιβολή προστίμων, ενώ οι επιχειρηματίες είναι αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.


Χιλιάδες απλήρωτοι λογαριασμοί
Εν τω μεταξύ, συσσωρεύονται τα χρέη προς τη ΔΕΗ καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000 και οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ να αυξήσει τους διακανονισμούς κατά 75% και τις διακοπές ηλεκτροδότησης κατά 66%.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα μνημόνια, η ΔΕΗ θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου τα τιμολόγια από την 1η Μαΐου, ενώ έπεται μία ακόμη αύξηση από την 1η Ιουλίου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2013 ισχύουν νέα αυξημένα κατά 25% μεσοσταθμικά τιμολόγια ρεύματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», περίπου 30.000 διακοπές ηλεκτροδότησης πραγματοποιεί κάθε μήνα η ΔΕΗ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Μεγάλες διαστάσεις τείνει να λάβει το φαινόμενο της διακοπής σύνδεσης λόγω του χαρατσιού. Περίπου 300.000 καταναλωτές, οικιοθελώς, διέκοψαν το 2012 την ηλεκτροδότησή τους, όταν το 2011 οι οικιοθελείς αποκοπές ήταν περίπου 100 χιλιάδες.

Τοπικές επιτροπές για τη διακοπή
Tην άμεση σύσταση τοπικών επιτροπών οι οποίες θα αποφαίνονται αν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ οφείλονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και ανέχεια ή αν οφείλονται σε κακή τακτική καταναλωτών ανακοίνωσε o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τις διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους και ειδικά στην επισήμανση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, ότι είναι δεκάδες χιλιάδες και ίσως φθάνουν τις 100.000 οι περιπτώσεις οριστικής διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός είπε μεταξύ άλλων:

"Δεν νομίζω ότι είναι αυτά τα νούμερα που αναφέρατε αλλά το πρόβλημα είναι πράγματι υπαρκτό και άμεσα θα ανακοινώσουμε μέτρα", ενώ μόνο οι διακανονισμοί, από 400.000 που ήταν το 2011, έφθασαν τους 700.000 το 2012.

"Δεν θέλω να πιστεύω ότι τα στελέχη μας είναι ανάλγητα, απλώς έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα", πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και υποστήριξε πως "είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν μπορεί να πληρώσει κάποιος, αν δηλ. το κάνει από ανέχεια ή είναι μπαταχτσής".

Έκοψαν το ρεύμα σε άρρωστη γυναίκα
Έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες προκάλεσε η ενέργεια της ΔΕΗ στο Αγρίνιο να προχωρήσει στην διακοπή ηλεκτροδότησης σε ασθενή γυναίκα. Το ρεύμα έχει κόψει εδώ και 5 μήνες η ΔΕΗ σε κυρία που δεν είχε καταβάλει τα χρήματα για τους λογαριασμούς των τελευταίων μηνών. Η ίδια ισχυρίζεται πως ζητά από τον διευθυντή της ΔΕΗ διακανονισμό της οφειλής εδώ και καιρό, αλλά εκείνος, σύμφωνα πάντα με την ίδια της κλείνει την πόρτα!

Πολίτες και μέλη της Επιτροπής ενάντια στα χαράτσια μαζί με την εν λόγω γυναίκα επισκέφτηκαν τον αναπληρωτή διευθυντή και του ζητούσαν επίμονα να δεχθεί διακανονισμό με τα 50 ευρώ που είχε συγκεντρώσει η γυναίκα για να πληρώσει το κόστος επανασύνδεσης. Το συνολικό χρέος σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνει τις 3 χιλιάδες ευρώ και σύμφωνα με τις βαθμίδες που υπάρχουν για τους διακανονισμούς αλλά και τις επανασυνδέσεις που έγιναν δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα με μια τόσο μικρή προκαταβολή. Τελικά τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν εγγράφως το αίτημα τους, διαμαρτυρόμενα για την στάση της ΔΕΗ στο θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: