Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Φοροδιαφυγή. Ψάχνουν... τρία χρόνια τους ''γνωστούς''... γιατρούς του Κολωνακίου

Ψάχνουν... τρία χρόνια τους γιατρούς του Κολωνακίου

Τρία χρόνια μετά την πολύκροτη υπόθεση φοροδιαφυγής των γιατρών του Κολωνακίου, ο ελεγκτικός μηχανισμός συνεχίζει να «κλωθογυρίζει» φακέλους με την «αφρόκρεμα» των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς κ.ά.) που φέρουν την ένδειξη «άκρως επικίνδυνοι για φοροδιαφυγή».


Και τώρα, μετά το τελεσίγραφο της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» για να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση 1.200 ελέγχων μέχρι το τέλος Ιουνίου και συνολικά 2.600 μέχρι τέλος του χρόνου σε φορολογουμένους με υψηλό επαγγελματικό και οικονομικό προφίλ.
Μάλιστα, το σχέδιο δράσης προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων 50 υποθέσεις και για ολόκληρο το έτος θα ανέλθουν σε 110.
Καθυστερήσεις, «υπηρεσιακό αλαλούμ», «αραχνιασμένοι φάκελοι», «χαλασμένα τηλέφωνα» στην ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και υποθέσεις που «χάνονται» στη διαδρομή, συνθέτουν το σκηνικό με τη «μαύρη λίστα» από 1.750 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα που από τα τέλη του 2010 έχουν καταταγεί στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή με βάση κριτήρια και στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτικές αρχές.
Και ενώ η εντολή διεκπεραίωσης αυτών των υποθέσεων δόθηκε τον Απρίλιο του 2011 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011, έναν χρόνο μετά, ο αριθμός των ολοκληρωθέντων ελέγχων είναι μόλις 495 ενώ πάνω από 1.000 υποθέσεις βρίσκονται στα συρτάρια. Ακόμα και στις «περαιωμένες» καταγράφονται κενά και ολιγωρίες καθώς, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν αποστείλει εκατοντάδες «κόκκινα πορίσματα» στις εφορίες για την είσπραξη των πρόσθετων φόρων και προστίμων, πολλά παραμένουν στα αζήτητα. Η άλλη μεγάλη πληγή έχει να κάνει με τις επιδόσεις των εφοριών στην «εισπραξιμότητα», καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σε 113 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου βεβαιώθηκαν φόροι 31.000.000 ευρώ και εισπράχθηκε 1.000.000 ευρώ!
Το τελεσίγραφο της τρόικας για λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι απογοητευτικές επιδόσεις του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού στο μέτωπο της φοροδιαφυγής σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο δράσης, για ελέγχους - εξπρές και εμπλουτισμό της «μαύρης λίστας» με νέα στοιχεία και πληροφορίες, εκδίδεται εντός των επόμενων ημερών υπουργική απόφαση για την εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος στους φορολογουμένους που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη για φοροδιαφυγή.

Οι επικίνδυνοι
Στον σχετικό κατάλογο που έχουν καταρτίσει οι ελεγκτικές αρχές με βάση κριτήρια επικινδυνότητας περιλαμβάνονται 8.000 φορολογούμενοι, για τους οποίους τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ, δαπάνες διαβίωσης που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ τον χρόνο και αγορές περιουσιακών στοιχείων άνω των 400.000 ευρώ. Επίσης στη λίστα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που από παλαιότερους ελέγχους βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, «πολυτελή» τεκμήρια διαβίωσης και αγοραπωλησίες ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
Από τον κατάλογο σειρά προτεραιότητας για περαιτέρω έλεγχο και την έκδοση του οριστικού πορίσματος από τις ελεγκτικές υπηρεσίες μέχρι τον Ιούνιο παίρνουν 1.200, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει από την αρμόδια μονάδα του υπουργείου Οικονομικών να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε άλλα 1.400 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου και ελεύθερους επαγγελματίες υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Το έργο θα αναλάβει ειδική ομάδα από 100 ελεγκτές που έχουν ήδη εκπαιδευτεί από Γάλλους ειδικούς και που «εν αγνοία» των φορολογουμένων θα συγκεντρώνουν και θα διασταυρώνουν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (μητρώα υπουργείων και ΔΕΚΟ, τράπεζες, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, επιμελητήρια, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφικά γραφεία κ.ά.) για την κινητή και ακίνητη περιουσία, το είδος και τον τόπο της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, το κόστος διαβίωσης και άλλες φορολογικού ενδιαφέροντος πληροφορίες και θα τα αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός ή αδήλωτες πηγές εισοδήματος, θα τους «κόβουν φορο-κλήσεις».

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

  • Φορολογούμενοι που τα τελευταία δέκα χρόνια διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους (κατοικίες, οικόπεδα, αυτοκίνητα, καταθέσεις στις τράπεζες, χρεόγραφα κ.ά.), η οποία δεν συνάδει με τις μεταβολές του εισοδήματος όπως καταγράφονται στις φορολογικές τους δηλώσεις. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εισοδηματίες κ.ά.) που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ο καθένας, έχουν προβεί σε αγορές περιουσιακών στοιχείων που συνολικά η αξία τους ξεπερνά τις 400.000 ευρώ και διατηρούν λογαριασμούς καταθέσεων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες άνω των 500.000 ευρώ.
  • Φορολογούμενοι που, για να δικαιολογήσουν την αύξηση της περιουσίας τους και να παρακάμψουν το «πόθεν έσχες», έχουν εμφανίσει στην εφορία αγνώστου ταυτότητας πακτωλό χρήματος με την ένδειξη δωρεές, κέρδη από τυχερά παιχνίδια και καζίνο κ.α.
  • Φορολογούμενοι που διάγουν πολυτελή» βίο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης σε αντίθεση με το εισοδηματικό τους προφίλ στην εφορία. Πρόκειται για πολίτες που η ετήσια δαπάνη για τη συντήρηση κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.ά. έχει υπολογιστεί από την εφορία ότι ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: