Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ταφόπλακα στην αξιοπιστία της χώρας κινδυνεύει να βάλει η κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται ενώπιον μίας... δεύτερης Κερατέας.


Ταφόπλακα στην αξιοπιστία της χώρας κινδυνεύει να βάλει η κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται ενώπιον μίας... δεύτερης Κερατέας. Παρότι η παγκόσμια επενδυτική κοινή γνώμη έχει στραμμένο το βλέμμα στη "μάχη της Χαλκιδικής", αλλά και στην αντίστοιχη επένδυση που σχεδιάζεται στη Θράκη, ο Αντώνης Σαμαράς διαψεύδει τον εαυτό του (και μάλιστα σε διεθνές ακροατήριο) και είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει ενώπιον των αντιδράσεων, καταρρακώνοντας ανεπανόρθωτα την διεθνή αξιοπιστία της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.


Έχουν περάσει ήδη 17 ημέρες από την 21η Φεβρουαρίου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς έδινε συνέντευξη στην διεθνή εφημερίδα των επενδυτών, την περίφημη και εγκυρότατη Wall Street Journal. Εκεί, είχε ερωτηθεί για την επένδυση χρυσού στη Θράκη και τη Χαλκιδική και είχε στείλει δύο βαρυσήμαντα μηνύματα: πρώτον, σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στις Σκουριές Χαλκιδικής, είχε προαναγγείλει ότι «δε θα γίνουν ανεκτές οι αντιδράσεις», χωρίς να διευκρινίσει τί εννοεί και πώς θα βρει και θα τιμωρήσει τους κουκουλοφόρους, που είχαν βάλει φωτιά στις εγκαταστάσεις, το εργοτάξιο και τις μπουλντόζες της εταιρείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προσωπικά ότι η δεύτερη επένδυση εξόρυξης χρυσού, στη Θράκη, έξω από την Αλεξανδρούπολη, "θα προχωρήσει, καθώς η κυβέρνηση μέσα σε 10 ημέρες θα έχει εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει η εξόρυξη".


Διεθνές πλήγμα
Όμως, ο κ. Σαμαράς διαψεύδει εαυτόν, κάνει πίσω στους... αυτόκλητους κουκουλοφόρους που πυρπολούν επενδύσεις και δίνει το «πράσινο φως» στην καθυστέρηση των επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μήνυμα που στέλνει σε άλλους διεθνείς επενδυτές, σε μια συγκυρία που η Ελλάδα έχει οξύτατο πρόβλημα ανεργίας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι το οξυγόνο που χρειάζεται για να ξεφύγει η οικονομία και η κοινωνία από την σημερινή ασφυξία. 
Συγκεκριμένα, σαν κεραυνός έπεσε το μεσημέρι της Παρασκευής η είδηση ότι η κυβέρνηση αναστέλλει, προσώρας, την επένδυση στη Θράκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, να δηλώνει επισήμως ότι «η κυβέρνηση επανεξετάζει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων για την επένδυση παραγωγής χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης προτού προχωρήσει στην τελική της απόφαση». 
Το μήνυμα υποχώρησης που στέλνει το Μαξίμου είναι σαφές, καθώς η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήρθε ένα μόλις 24ωρο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στην αρχική επένδυση χρυσού, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο κ. Κεδίκογλου είπε όσα είπε, ενόσω δεν είχε διαλυθεί ακόμη ο καπνός από τα δακρυγόνα στην Ιερισσό, όπου οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των «αυτόκλητων» υπερασπιστών ήταν τόσο έντονες, ώστε η Αστυνομία έφτασε στο αδιανόητο σημείο να... ρίξει δακρυγόνα ακόμη και σε προαύλιο σχολείου, στέλνοντας παιδιά δημοτικού στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: