Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ανακατατάξεις στη ΓΣΕΕ προκαλεί η διάσπαση της ΠΑΣΚΕ.


38 σύνεδροι, ιδρύοντας τη νέα συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ, αλλάζουν τους μέχρι σήμερα παγιωμένους συσχετισμούς .


Σοβαρές ανακατατάξεις και αλλαγή των μέχρι σήμερα συσχετισμών αναμένεται να προκαλέσει στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, η εμφάνιση της νέας συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ που αποτελείται από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚ που διαχωρίζουν τη θέση της από την ηγεσία της παράταξης και της ΓΣΕΕ. Η νέα συνδικαλιστική παράταξη κατηγορεί την ηγεσία Παναγόπουλου για "ολιγωρία στη βίαιη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι" και για ιδιότυπη "ισορροπία στην ανισορροπία της καταγγελίας του μνημονίου και της αποδοχής του μονόδρομου των αντιλαϊκών μέτρων", ενώ αυτοτοποθετείται στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. 

Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και τώρα της νέας συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων) που υπογράφουν τη διακήρυξη (Ν. Κουλουμπαρίτσης, μέλος Δ.Σ. Συνδικάτου ΟΑΣΑ, Στ. Μπασινάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, και τα πρώην και νυν μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ Μ. Κουρουτός, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος ΟΙΕΛΕ, Ν. Ορφανός, πρώην μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Π.Δ.Χ.Β., Στ. Σαλουφάκου, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Μ. Στεκουλέα, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ και Ν. Φωτόπουλος, μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζουν ότι διαθέτουν 37 εκλεγμένους συνέδρους σε σύνολο 165 που διέθετε συνολικά μέχρι χθές η ΠΑΣΚ, διεκδικώντας έτσι 3 ή 4 έδρες και κατεβάζοντας την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στις 15 - 16 έδρες από 20 που είχε στόχο να διεκδικήσει και σε αυτό το συνέδριο.

Διάσπαση και ρήξη με το παρελθόν
Με αυτά τα δεδομένα και αν επαληθευτούν οι συσχετισμοί, η διάσπαση της ΠΑΣΚ, τροφοδοτεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη μέρα του συνεδρίου καθώς η ΠΑΣΚ χάνει την παντοδυναμία της στην Συνομοσπονδία, ενώ η στασιμότητα της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ (11 και 9 έδρες αντίστοιχα) και η ταυτόχρονη αύξηση των εδρών από την Αυτόνομη Παρέμβαση σηματοδοτούν ένα συνδικαλιστικό σκηνικό, αν όχι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, σίγουρα νέο.

Στην ιδρυτική διακήρυξη της νέας παράταξης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι "η ελληνική κοινωνία απαιτεί αλλαγές παντού, στην εφαρμογή και την ποιότητα της δημοκρατίας, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα, στα συνδικάτα. Θεωρούμε ότι η εργατική τάξη σήμερα είναι απροστάτευτη μπροστά στην ανελέητη επίθεση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και των εργοδοτικών δυνάμεων. Εμείς, μια ομάδα 38 συνέδρων που συμμετέχουμε στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αποφασίσαμε σε ιδρυτική διάσκεψη που έγινε στη Χαλκίδα ότι δεν είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα να συνεχίσει να πορεύεται ως έχει. Κάνουμε ρήξη με το παρελθόν και ιδρύουμε μια νέα συνδικαλιστική παράταξη κομματικά αυτόνομη και ιδεολογικά ανεξάρτητη, προερχόμενη από το δημοκρατικό κίνημα με όραμα μια σύγχρονη σοσιαλιστική κοινωνία. Μια νέα παράταξη, με εντελώς διαφορετικό πλαίσιο δράσης, με ριζικά διαφορετική λειτουργία. Πρώτο μας βήμα, η παρουσία μας ως αυτόνομης παράταξης στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ".

Μαχόμενος συνδικαλισμός...

Όπως ακόμα αναφέρουν, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση σε ΠΑΣΚ και πλειοψηφία ΓΣΕΕ, "ο συνδικαλισμός της διαπραγμάτευσης πρέπει να δώσει τη θέση του στον μαχόμενο, αγωνιστικό, διεκδικητικό συνδικαλισμό. Τα συνδικάτα μας είναι η ασπίδα των συμφερόντων των εργαζομένων και την ασπίδα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε για να αποκρούουμε την επίθεση στα συμφέροντα της τάξης μας". Αναφερόμενοι στα μέτρα που λαμβάνουν από κοινού συγκυβέρνηση και τρόικα σημειώνουν: "Σήμερα που η κρίση βαθαίνει, που η ανεργία, η φτώχεια, η αποστέρηση, η περιθωριοποίηση και η αποδόμηση του κράτους πρόνοιας κερδίζουν έδαφος, γινόμαστε μάρτυρες της θεμελίωσης μιας κοινωνίας της ζούγκλας με τις ευλογίες της τρόικας και των ντόπιων εκφραστών της. Η βίαιη εφαρμογή του 'δόγματος του σοκ' στην Ελλάδα, όπως είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν από το ΔΝΤ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της ΝΑ Ασίας, με μοναδικό στόχο τη μετατροπή της χώρας μας σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με μισθούς Βαλκανίων και εργασιακά δικαιώματα Μπαγκλαντές, έφερε τον κόσμο της εργασίας σε θέση άμυνας".

Μας κρίνουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία
Αναφερόμενοι τέλος στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ τονίζουν ότι είναι το κρισιμότερο των τελευταίων δεκαετιών και η κοινωνία, παρά τις επιφυλάξεις της, θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες του. "Θα περιμένει να διαπιστώσει εάν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν λάβει τα μηνύματα των καιρών, εάν μπορούν να αφουγκραστούν τις αγωνίες και τα νέα αιτήματα που έχουν προκύψει. Θα είναι αδιανόητο σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών στη χώρα το συνδικαλιστικό κίνημα να παραμείνει απαθές, κομματικά καθοδηγούμενο και ιδεολογικά βαλτωμένο. Η κοινή γνώμη, σοκαρισμένη από τη θηριωδία των περικοπών και της λιτότητας, αποδεικνύεται αυστηρότερος κριτής για τους συνδικαλιστές ακόμα και σε σχέση με τους πρωταγωνιστές της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Πολλές φορές όχι άδικα, αφού το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα έδειξε να ολιγωρεί και αρκετοί εκ των πρωταγωνιστών του να ισορροπούν στην ανισορροπία της καταγγελίας μεν, αποδοχής δε του μνημονιακού 'μονόδρομου' των αντιλαϊκών μέτρων.
Το συνδικαλιστικό κίνημα καθίσταται δομικό μέρος για τη λύση του προβλήματος της χώρας. Αρκεί να αντιταχθεί με σθένος και ορμή, συγκροτώντας μια νέα πρωτοπορία για τη χώρα, σταματώντας να συμπεριφέρεται αμυντικά για να διαμορφώσει από θέση ισχύος τους όρους μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας προς όφελος των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου".

Πετρόπουλος Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: