Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Φιλελεύθεροι όλων των κομμάτων, ...είτε! (Συμπληρώστε τον τίτλο του άρθρου με το κατάλληλο ρήμα, με αίσθηση, όχι μόνο χιούμορ αλλά και ευθύνης!




Δεν μπορεί να πείσει αλλά ούτε και να ξεκαθαρίσει το τοπίο για ιδιωτικοποιήσεις, και βέβαια δεν μπορεί(!) να μαζέψει φόρους από εκείνους που δεν τους πληρώνουν με κάθε τρόπο, δεν τολμά να θέσει τα θεμέλια ενός απλού και πειστικού φορολογικού πλαισίου που θα μας καταστήσει ανταγωνιστικούς στην περιοχή που ζούμε και δεν μπορεί να προετοιμάσει τη χώρα για ξένες επενδύσεις. Εκτός τούτων η κυβέρνηση είναι χαμένη στον τρόμο για την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει συμβεί και δεν έχει την ευελιξία αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία για να συνεργαστεί και να συντονίσει το τεράστιο κύμα κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται στο συχνά κατηγορημένο και αφορισμένο χώρο της κοινωνίας των πολιτών που οργανώνει την ανθρώπινη αλληλεγγύη!

Φιλελευθερισμός ονομάζεται το σύστημα που επικρατεί λίγο ως πολύ στα κράτη του κόσμου με τη λιγότερη κρίση και τη μεγαλύτερη ελευθερία και απ' αυτόν θα έλθουν οι προσαρμογές που θα επιτρέψουν στις διάφορες οικονομίες να ξεπεράσουν τη κρίση τους, παρά τις κατάρες των αποτυχημέων κρατιστών, δεξιών κι αριστερών, που δεν έχουν σύγχρονα επιτυχημένα παραδείγματα να επιδείξουν. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε και έκανε πιο γνωστές τις ρηξικέλευθες θέσεις της στην ελεύθερη οικονομία και στην ανοιχτή κοινωνία. Παρόλο τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ, ο λόγος μας σε πάρα πολλά θέματα ακούγεται και επηρεάζει..

Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν εγκλωβισμένοι φιλελεύθεροι. Ειναι αυτοί που έχουν μελετήσει τις αρχές του σύγχρονου φιλελευθερισμού και προσπαθούν να εφαρμόσουν την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό χωρίς κολλητούς, αλλά με δημόσια εποπτεία. Στα θέματα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών θα μπορούσαν να συζητήσουν με φιλελεύθερους εκτός ΝΔ για τις επισημάνσεις των εκθέσεων κάθε Διεθνούς Οργανισμού που ασχολείται με τις σχετικές παραβιάσεις και διακρίσεις σε βάρος ομάδων με βάση το φύλο, τη φυλή, τη γλώσσα, τις φιλοσοφικές απόψεις, τον ερωτικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, την ηλικία και την αναπηρία. Όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι και δειλοί σε μια παράταξη που ολισθαίνει προς τα δεξιά λόγω της ορατής δεξαμενής ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

Στον Σύριζα υπάρχουν φιλελεύθεροι πολίτες που όμως παραμένουν δέσμιοι μιας παιδαριώδους αντίληψης περί οικονομίας και σύγχρονων οικονομικών, που στην καλύτερη περίπτωση καλύπτουν μια γειτονιά ή ένα δυο μικρά χωριά, γιατί σε μεγαλύτερες κλίμακες τόσο οι οικονομικές όσο και οι κοινωνικές λύσεις τους βασίζονται σε πλήρη αφέλεια περί της παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας... Στον τομέα των ατομικών ελευθεριών οι ψηφοφόροι του Σύριζα σαφώς και έχουν μεγαλύτρες ευαισθησίες, που όμως πνίγονται απο την παντελή αδυναμία του πολιτικού τους φορέα να καταστήσει τα σχετικά κρατικά προγράμματα οικονομικά βιώσιμα.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φιλελεύθεροι σε θέματα της ανοιχτής κοινωνίας με σύγχυση, όμως, και εδώ γύρω από τα οικονομικά της πολιτικής ευαισθησίας. Έχω πολλές φορές παρακολουθήσει με προσοχή τις φιλελεύθερες οικονομικές αναλύσεις των πολιτικών του, μέχρι την τελευταία παράγραφο κάθε λόγου των ρητόρων του, όπου περιλαμβάνεται ένας αφορισμός για «νεοφιλελεύθερες» αντιλήψεις που ακυρώνουν τις προσπάθειές τους.

Στη Χρυσή Αυγή, παρά το φαινόμενο της επικράτησης φασιστικής αισθητικής, λόγου και εγκλημάτων, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταφύγει για λόγους αηδίας για τη διαφθορά και τη συναλλαγή, στην απόγνωσή τους για κάτι τελείως άλλο και χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν την εκτεταμένη βία και τον τρόμο που σκορπάει το κόμμα τους, το οποίο ωστόσο προσφέρει μια απλή όσο και διεστραμμένη διήγηση περί σπουδαίας φυλής, ασφάλειας και πουριτανικής ηθικής.

Στους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι κάποιοι στη συνομοταξία των έγκλειστων της ΧΑ, αλλά με πολύ μεγαλύτερη αδυναμία στα δράματα και τις πυροτεχνηματικές υπερβολές.

Στη Δημοκρατική Αριστερά υπάρχουν πολλοί που προσεγγίζουν την οικονομία με προφιλελεύθερο ρεαλισμό και στο θέμα των ατομικών δικαιωμάτων και της ανοιχτής κοινωνίας υπάρχει τεράστιο πεδίο φιλελεύθερης συζήτησης σε ώριμα εδάφη.

Στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν φιλελεύθεροι, αλλά υπάρχουν άνθρωποι ευαίσθητοι σε θέματα δικαιωμάτων που όμως δεν βρίσκουν καμία πρακτική διέξοδο επίλυσής τους εκτός και πριν από τη σοβιετική ανάσταση...

Οι Οικολόγοι θα μπορούσαν κάλλιστα να κουβεντιάσουν με φιλελεύθερους για τα ατομικά δικαιώματα, αλλά θα σκοντάφταμε στην αντίληψή τους περί ανάπτυξης που τοποθετείται στους πρώτους μεταπαραδεισιακούς χρόνους. Δεν μιλώ για την αίσθησή τους για την οικονομία, γιατί αυτή εξαντλείται σε μικροκλίμακες μόνο.

Ο ΛΑΟΣ, όσο υπάρχει, αρκείται στη μακρά λαΐκίστικη περιουσία του πνευματικού ηγέτη του, που ακούραστος αρχίζει την προσπάθειά του κάθε φορά που οι μαθητευόμενοί του αποφοιτούν προς πιο φανταχτερά κόμματα. Στο παρελθόν έχει δείξει δείγματα ανάνηψης σε οικονομικά θέματα που θα μπορούσαν θα θυμίζουν φιλελεύθερες προσεγγίσεις, χωρίς ποτέ ο φιλελευθερισμός να μπορεί να μολύνει τα νάματά του.

Η Δράση είναι προνομιακός συνομιλητής των απανταχού φιλελεύθερων, αλλά στην καθημερινή ομιλία τους είναι πολλοί που δεν θέλουν να λέγονται φιλελεύθεροι. Με αυτούς τα βρίσκουμε συνήθως.

Η Δημιουργία ξανά είναι ένα συντηρητικό κόμμα με αρκετά φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα που όμως πουλάει το γεγονός πως έγινε πριν δύο χρόνια. Εχει μέλη φιλελεύθερα που αγωνίζονται να αρθρώσουν λόγο και τους ευχόμαστε τα καλύτερα.

Τα ορφανά του ΠΑΣΟΚ με Μόσιαλο και Λοβέρδο έχουν φιλελεύθερους εφιάλτες αλλά κι εκείνα θα μπορούσαν να πάρουν γενναίες αποφάσεις απογαλακτισμού απο την ιερή αγελάδα του σοσιαλιστικού παρελθόντος τους...

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν μεταξύ Συριζα και ΧΑ! Πρότασή μου είναι οι φιλελεύθεροι που τα τελευταία τρία χρόνια κατάλαβαν όσα δεν κατάλαβαν τα προηγούμενα τριάντα για την οικονομία και την κοινωνία μας στο χώρο αλλά και την εποχή που ζούμε, αλλά και νέοι άνθρωποι που απλά αγαπούν την ελευθερία και βλέπουν πώς λειτουργούν τα κράτη που τα καταφέρνουν σχετικά καλύτερα απο τα άλλα, να ξεπεράσουν το σοκ της πιθανής συνεργασίας και να φτιάξουν μια πολιτική σφήνα που δεν θα επιτρέψει σε κανένα απο τους δυο μονομάχους να τελειώσουν τη χώρα με τον τρόπο που και οι δύο έκαναν σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Καλώ τους φιλελεύθερους όλων των κομμάτων να... συμπληρώσουν τον τίτλο του άρθρου με το κατάλληλο ρήμα, με αίσθηση όχι μόνο χιούμορ αλλά και ευθύνης!


Δεν υπάρχουν σχόλια: