Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Όλο και περισσότεροι ψάχνουν για ένα πιάτο φαγητό στην Ήπειρο. Έπεσαν οι μάσκες, φάνηκε η φτώχεια. «Εν ριπή οφθαλμού» εξαφανίστηκαν στα Γιάννινα τα δωρεάν Σαρακοστιανά στις Τζαμάλες και την Καθαρά Δευτέρα. - Πτώση σχεδόν 50% από πέρυσι στα προς πώληση εδέσματα.


Το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας πέρασε, αυτό που έμεινε όμως στους περισσότερους ήταν η θλιβερή διαπίστωση, πως αυξάνεται ραγδαία, όσο περνά ο καιρός, η ανάγκη για ακόμη περισσότερη και μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις παραδοσιακές Τζαμάλες, που άναψαν σε όλη την πόλη των Ιωαννίνων το βράδυ της Αποκριάς, τα προϊόντα που οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι διέθεταν δωρεάν έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανάρπαστα, ενώ αυτά για τα οποία έπρεπε να πληρώσει κάποιος, έστω κάτι συμβολικό, έμειναν σχεδόν. ανέπαφα! Και αυτό, τη στιγμή που φέτος ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ περισσότερος από πέρυσι! 

Μείωση 50%!
«Η κίνηση στα προς πώληση προϊόντα ήταν τουλάχιστον στο 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Μόνο αυτά που δίνονταν δωρεάν έγιναν ανάρπαστα» σημειώνουν εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων. 
Σχεδόν σε όλες τις Τζαμάλες δωρεάν διατίθεντο χαλβάδες, κρασί, ταραμάς, τουρσιά και ελιές. «Σε πολλές περιοχές, τα σουβλάκια δεν πωλήθηκαν καν» σημειώνουν και εξηγούν, ότι πολλοί συμπολίτες πήγαιναν από Τζαμάλα σε Τζαμάλα, μόνο και μόνο για τα δωρεάν εδέσματα. Παράλληλα, όπως μας μετέφεραν Γιαννιώτες, σε κάποιες εκδηλώσεις, «ορισμένοι έβαζαν τους κεφτέδες στις τσέπες τους»!

Στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι». 
Ίδιο ήταν το σκηνικό και την Καθαρά Δευτέρα, στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι», όπου κάθε χρόνο, ο Δήμος Ιωαννιτών γιορτάζει τα Κούλουμα με τα πατροπαράδοτα Σαρακοστιανά. 
Οι περισσότεροι συμπολίτες, που συγκεντρώθηκαν παρά τη βροχή, ήταν ηλικιωμένοι και περίμεναν αρκετά λεπτά στην «ουρά» για ένα πιάτο φασολάδα και λίγες ελιές. Και αν αυτό, πριν κάποια χρόνια, γινόταν στα πλαίσια της παράδοσης, για πολλούς τώρα γίνεται και λόγω φτώχειας. «Μπορεί σε μερικούς να φαίνεται υπερβολικό, αλλά υπήρχαν άτομα που ήρθαν πήραν μερίδες φαγητού και έφυγαν για το σπίτι τους» σημειώνουν συμπολίτες. 

Συστράτευση. 
Όλα τα παραπάνω εκτιλύχθηκαν ουσιαστικά μέσα σε λίγες ώρες, δηλαδή από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Σαφώς και η καθημερινότητα είναι ακόμη πιο σκληρή, αφού όλο και περισσότεροι δεν έχουν έστω ένα πιάτο φαί. Απαιτείται, λοιπόν, ακόμη μεγαλύτερη συστράτευση από όλους τους φορείς, για να διευρυνθεί το κίνημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. 
Μέχρι σήμερα, όλοι οι Δήμοι στην Ήπειρο, αλλά και η Περιφέρεια έχουν αναπτύξει σημαντικές δράσεις, δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν φθάνουν. Άλλωστε, με την οικονομία να «βυθίζεται», όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που μπαίνουν στην λίστα των απόρων και οι συνθήκες στην Ελλάδα -πόσο μάλλον στην Ήπειρο, που είναι η φτωχότερη περιοχή της χώρας- θυμίζουν άλλες εποχές, προπολεμικές. 

Οι πρωτοβουλίες. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερος χώρος στις πρωτοβουλίες φορέων ή και πολιτών, που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους απόρους. Μια από αυτές, όπως αναφέρει ο συνεργάτης του «Π.Λ.» Ηλίας Μάκος, ήταν η συλλογή φαρμάκων για απόρους στην Ηγουμενίτσα. 
Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, κάτι που δείχνει την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Ηγουμενίτσας, οι οποίοι άφηναν στην Πλατεία Δημαρχείου φάρμακα που δεν χρειάζονταν οι ίδιοι, με την προϋπόθεση βεβαίως να μην έχουν λήξει.
Να σημειωθεί, ότι συλλογή φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών γίνεται καθημερινά στους χώρους δημόσιας υγείας του νομού (Κέντρα Υγείας και ΓΝ Φιλιατών) καθώς και σε φαρμακεία (η κίνηση διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Υγειονομικών και Εθελοντών για τη λειτουργία στη Θεσπρωτία Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης για Ανασφάλιστους-ες). 

Τα ΚΗΦΗ.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, με τροπολογία επιλύεται το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). 
Όπως είχαν ήδη δεσμευτεί ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η λειτουργία των δομών θα συνεχιστεί με πόρους του ΕΣΠΑ, από το οποίο θα διατεθούν 22.000.000 ευρώ.
Έτσι, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών 70 δομών Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας που εξυπηρετούν περίπου 1.521 ηλικιωμένους και απασχολούν 270 εργαζομένους, για το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών από τον φορέα διαχείρισης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: