Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Οι εκπαιδευτικοί του Νομού Πρέβεζας, σε συγκέντωση τους, βροντοφώναξαν. «Δε θα γίνουν τα παιδιά μας οι δούλοι του 21ου αιώνα»

«Δε θα γίνουν τα παιδιά μας οι δούλοι του 21ου αιώνα»

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών, στη συγκέντρωση που οργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2013, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας η ΕΛΜΕ Πρέβεζας, ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που καταστρέφουν το Δημόσιο σχολείο και τις ζωές των εκπαιδευτικών.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κώστας Κωτσαντής, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νομού Πρέβεζας, ενώ διαβάστηκε και επιστολή αλληλεγγύης του βουλευτή Πρέβεζας με το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστα Μπάρκα.
Το «παρών» έδωσε και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας για θέματα παιδείας, Γιώργος Φραγκούλης.
Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, ο Παναγιώτης Λελοβίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Μακριά από εμάς η αντίληψη ότι τα έχουμε όλα καλώς καμωμένα. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν αγωνιούμε, δεν δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, δεν προσπαθούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μαθητές που πεινούν και που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους στηρίξουμε. Με αλληλεγγύη, αλλά κυρίως με συλλογικό αγώνα, αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των παιδιών μας σε μια καλύτερη ζωή. Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλες τις ανάγκες τους. Ο αγώνας αυτός είναι η πιο μεγάλη συμβολή στο μέλλον. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα σχολείο που θα αξίζει στα παιδιά μας. Δε θα γίνουν τα παιδιά μας οι δούλοι του 21ου αιώνα. Όλοι μαζί μπορούμε».

IMG 8970

Στην ομιλία της η Άννα Αφεντουλίδου από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε διεθνές επίπεδο η αστική εξουσία διαμορφώνει ένα αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο, για να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να υλοποιούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Εκείνο που ενδιαφέρει το κεφάλαιο είναι να διαμορφώσει το σχολείο της αγοράς και των επιχειρήσεων. Το σχολείο τους δεν είναι ένα καλύτερο σχολείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

IMG 8971

Δεν είναι τυχαίο ότι επιφυλάσσουν στους διευθυντές των σχολείων και γενικότερα στα στελέχη της εκπαίδευσης, έναν κομβικό ρόλο στον παραπάνω προσανατολισμό.
Γι' αυτό το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έθεσε εξ' αρχής, το ζήτημα της διαγραφής από το συνδικάτο, εκείνων των στελεχών, που καθ΄οιονδήποτε τρόπο θα δεχθούν να παίξουν το παιχνίδι τους. Καθένας μας πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα πάει.
Στη Νέα Υόρκη, όπου εδώ και δεκαετίες ''αξιολογείται'' η εκπαίδευση, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στις ειδήσεις. Οι εκπαιδευτικοί λένε στα παιδιά να αντιγράψουν για να αξιολογηθούν καλά τα σχολεία. Η θέση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης, συνοδεύεται με τη θέση της για ενιαία, δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση».

IMG 8978

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, Γιάννης Θεοφάνους στα βασικά σημεία του λόγου του επισήμανε: «Τα σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για τις πάγιες ανάγκες τους. Οι γονείς καλούνται όλο και περισσότερο να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν τα σχολεία. Είναι η πρώτη φορά που θα τελειώσει η σχολική χρονιά με σοβαρότατα κενά. 32.000 ώρες χωρίς εκπαιδευτικούς και μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το πειθαρχικό δίκαιο αυστηροποιήθηκε, με τον εκπαιδευτικό να παραπέμπεται με το παραμικρό στα πειθαρχικά συμβούλια και πριν κριθεί η απόφαση να τίθεται αυτόματα σε αργία.

IMG 8984

Μέσω της αξιολόγησης επιδιώκεται η πλήρης χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
Ο ανταγωνισμός και η μετατροπή των ανθρώπινων σχέσεων μέσα στα σχολεία σε ζούγκλα, είναι το επακόλουθο της πολιτικής τους.
Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική τους. Υπάρχει ο δρόμος του αγώνα για τη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων. Ενότητα κι αγώνας. Για ένα δικό μας σχολείο».

IMG 8985

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νομού Πρέβεζας, Βασίλης Ζυγούρης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ για να σας κάνουμε κοινωνούς των προβλημάτων που αφορούν τα παιδιά μας. Εδώ και τρία χρόνια οι μισθοί μας έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου.
Η Κυβέρνηση μας φέρνει απέναντι στους γονείς, αλλά και μεταξύ μας απέναντι. Χρησιμοποιεί το ''διαίρει και βασίλευε''. Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως εργαζόμενους που δουλεύουμε λίγο.
Ο στόχος τους είναι οι ίδιοι οι μαθητές μας. Να μάθουν τον φόβο. Να βλέπουν τον δάσκαλο μέσα στην τάξη να έχει φόβο. Να φοβάται μήπως κάποιος πει κάτι γι' αυτόν και φύγει.
''Δαμόκλειος σπάθη'' πάνω από το κεφάλι των εκπαιδευτικών. Καθημερινά βιώνουμε τα προβλήματα των οικογενειών των μαθητών μας και προσπαθούμε να σταθούμε πλάι τους. Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
Οι εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το αγωνιστικό τους «ραντεβού» για μελλοντικές κινητοποιήσεις, καθώς η εφαρμογή της αξιολόγησης είναι... προ των πυλών, από την τρικομματική Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: