Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Στο «κόκκινο» 170.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο «κόκκινο» 170.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχωρούν αλλά η μερική απασχόληση, οι μειώσεις μισθών, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων και οι λιγότερες επενδύσεις αυξάνονται.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έρευνας της εταιρίας Marc Α.Ε. που έκανε σε 1.201 επιχειρήσεις για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας αποτυπώνοντας το οικονομικό κλίμα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης παρουσίασαν χθες τα ευρήματα της έρευνας με τον πρώτο να λέει πως «το 2013 θα είναι έτος αποκάλυψης για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και βιωσιμότητας της οικονομίας» και τον δεύτερο να σημειώνει ότι «η έρευνα αποτελεί καμπανάκι για όσους παίρνουν τις αποφάσεις».

Πιο συγκεκριμένα οι απαντήσεις που δόθηκαν τον Ιανουάριο δείχνουν ότι 170.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» και το μέγεθος αυτό προκύπτει από το ό,τι το 47,3% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να κλείσουν το 2013. Το αντίστοιχο ποσοστό στην περασμένη έρευνα του Ιουλίου ήταν 53,3%. Εκτιμάται ότι «λουκέτο» θα βάλουν 55.000 μικρές επιχειρήσεις.
Αν ισχύσει το σενάριο του κλεισίματος των 170.000 τότε θα χαθούν 195.000 θέσεις εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο του έτους θα πλησιάσουν τις 69.000. Με βάση τα προαναφερόμενα μεγέθη προκύπτει η αναλογία μία πρόσληψη - τέσσερις απολύσεις, ενώ τον περασμένο Ιούλιο η αναλογία ήταν μία προς επτά.
Μπορεί, τα λουκέτα και οι απολύσεις να μειώνονται, αν και σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο λόγω του ό,τι έχουν κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεις, ωστόσο, οι μικρομεσαίοι για να κρατήσουν τις εταιρείες τους και το άκρως απαραίτητο προσωπικό εφαρμόζουν σωρηδόν το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Έτσι, έξι στους 10 λένε πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 μείωσαν τις ώρες εργασίας και τις αποδοχές. Για την ακρίβεια, το 43,6% κατέβασε τους μισθούς, ενώ το ποσοστό αυτό τον Ιούλιο ήταν 33,2% και τον Ιούλιο του 2010 ήταν μόλις 15%. Επίσης το 47,7% των επιχειρήσεων μείωσε τις ώρες ή τις μέρες εργασίας. Το 2010 και το 2011 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν στο 30%.
Επίσης περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (52,4%) καθυστερεί τις πληρωμές, ενώ μία στις τρεις (33,8%) δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές, το 30% χρωστά ενοίκια, δόσεις δανείων και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Εισφορές
Το 43% δεν πληρώνει εισφορές στον ΟΑΕΕ. Αύξηση 25% κατεγράφη στις επιχειρήσεις που χρωστούν στις εφορίες. Επίσης οι μισοί του δείγματος της έρευνας εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οι μικρομεσαίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους. Έτσι, το 80,9% λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από προσωπικές καταθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης. Το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο έχει να κάνει με την πορεία των επενδύσεων. Το 45,2% εκτιμά πως δεν θα κάνει καμία επένδυση στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και το 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: