Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

10 γραφικά χωριά σε 10 διαφορετικές χώρες του κόσμου, που οι ομορφιές τους θα σας… πάρουν το μυαλό!

10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (11)

Εσείς πιστεύετε στον έρωτα με την πρώτη ματιά; Αν ναι, βρήκαμε (με τη βοήθεια του smartertravel.com) 10 εκπληκτικά χωριά σε 10 διαφορετικές χώρες που θα… σας πάρουν το μυαλό. Με παραθαλάσσια κάστρα, εντυπωσιακή θέα, πλακόστρωτα δρομάκια και ιστορικά αρχοντικά, δε θα θέλετε να τα εγκαταλείψετε.


Clovelly, Αγγλία Πληθυσμός: 1.616 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (4)

Πρόκειται για ένα αρχαίο ψαροχώρι στο βόρειο Devon ( www.northdevon.com ), στα νοτιοδυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Clovelly είναι χτισμένο στη σχισμή ενός ψηλού βράχου και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο με τα πόδια. Ο κεντρικός δρόμος (κατασκευασμένος από πέτρες από την παραλία) κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα, περνώντας από χαριτωμένα σπίτια σε μικρά σοκάκια, παρεκκλήσια, κήπους και τεϊοποτεία. Για αιώνες, τα γαϊδουράκια ήταν το κύριο μέσο μεταφορών και μετακινήσεων, μέχρι το λόφο, αλλά πλέον τα περισσότερα έχουν αφεθεί στους κοντινούς λόφους και τα δάση.
Μη χάσετε… την εκπληκτική θέα από την κορυφή του βράχου, τον πράσινο λόφο Mount Pleasant και να παρακολουθήσετε τους ψαράδες που επιστρέφουν από το ψάρεμα.

Deia (Deya), Ισπανία Πληθυσμός: 650 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (5)

Στο νησί της Μαγιόρκα, τα πέτρινα σπίτια και τα κτήρια στην Deia, υπάρχουν πριν ακόμη την εποχή του Μεσαίωνα, στην κορυφή ενός βουνού με θέα τη Μεσόγειο. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ψαράδες ή αγρότες που δουλεύουν τη γη σε απότομες αναβαθμίδες. Καλλιτέχνες και μουσικοί εμπνέονται από τη θέα των βουνών, της θάλασσας, των ελαιόδεντρων, έχουν επίσης εγκατασταθεί εδώ. Η Deia είναι ένας τόπος που θα σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, σε μια πιο απλή και ήρεμη ζωή. Ανεβείτε σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού για να δείτε τον ιερό ναό του 15ου αιώνα και το μουσείο του και επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης ή δειπνήστε υπό το φως των κεριών σε ένα από τα πολλά κτήρια που κατασκευάστηκαν αιώνες πριν, από τους Μαυριτανούς.
Μην παραλείψετε… να επισκεφτείτε την Cala Deia, έναν κρυφό όρμο, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πλοία να έρχονται και να φεύγουν ή να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά του.

Woodstock, Vermont, ΗΠΑ Πληθυσμός: 3.048 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (10)

Το Woodstock ( www.woodstockvt.com ) στη Νέα Αγγλία και συγκεκριμένα στο Vermont, είναι ένα γραφικό κομμάτι των ανατολικών ΗΠΑ. Μεγάλα σπίτια του 19ου αιώνα, περικυκλώνουν το πράσινο χωριό, ενώ αν κάνετε μικρή απόσταση με τα πόδια θα περάσετε μία από τις τρεις γέφυρες της πόλης και θα βρεθείτε σε ένα ήσυχο πάρκο. Πολλά ιστορικά κτήρια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στεγάζουν διάφορες επιχειρήσεις όπως ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, εμπορικά καταστήματα, γκαλερί τέχνης, μαγαζιά με αντίκες και καφετέριες με τοπικά βιολογικά προϊόντα. Στη γύρω περιοχή θα δείτε προσεγμένα αγροκτήματα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα νόστιμα τυριά και άλλα γνήσια προϊόντα που παράγουν.
Μην παραλείψετε… να επισκεφτείτε το Billings Farm & Museum ( www.billingsfarm.org ), ένα αγρόκτημα γαλακτοπαραγωγής και παράλληλα μουσείο, όπου μπορείτε να μάθετε για την αγροτική ζωή στα 1800. Θα βρείτε πολλά τοπικά εστιατόρια με γνήσια και νοστιμότατα προϊόντα.

Bellagio, Ιταλία Πληθυσμός: 2.945 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (2)

Από τη ρωμαϊκή εποχή, το μικρό Bellagio ( www.bellagiolakecomo.com ) στη λίμνη Como της βόρειας Ιταλίας, αποτελεί δημοφιλές θέρετρο για τους πλούσιους και διάσημους: αριστοκράτες, διάσημοι συγγραφείς, και celebrities το έχουν επιλέξει για διακοπές, είτε για να αγοράσουν σπίτι στη γύρω περιοχή (όπως και ο George Clooney). Επισκεφτείτε τη βίλλα Melzi, όπου έμεινε κάποτε ο Ναπολέων ή κάντε καγιάκ στα νερά της λίμνης, θαυμάζοντας την εκπληκτική θέα της περιοχής. Στη συνέχεια, ανεβείτε τα απότομα, πέτρινα σκαλιά και περπατήστε στα δαιδαλώδη δρομάκια με τα μικρά καταστήματα και τα εστιατόρια δίπλα στη λίμνη και απολαύστε ένα αφρώδες Prosecco.
Μην παραλείψετε… να εντοπίσετε τα μέρη όπου περπάτησε ο…James Bond στο Casino Royale, στην βίλλα Balbianello, που βρίσκεται κοντά στο Bellagio. Επίσης, επισκεφτείτε την εντυπωσιακή βίλλα Carlotta, που χτίστηκε το 1690.

10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (9)

Wengen, Ελβετία Πληθυσμός: 1.300 κάτοικοι
Το χωριό Wengen είναι ό,τι ονειρεύεστε σε ένα κλασικό ελβετικό θέρετρο των Άλπεων. Εστιατόρια-σαλέ, σερβίρουν λαχταριστό fondue και άλλες τοπικές λιχουδιές, ενώ τις ηλιόλουστες μέρες πολλοί πίνουν ζεστά ροφήματα σε υπαίθρια τραπεζάκια στο χιόνι, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα. Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν μέσα στο χωριό και θα πρέπει να τα αφήσετε στο Lauterbrunnen, από όπου θα πάρετε το τρένο για το Wengen. Στο υψηλότερο σημείο Bernese Oberland ( www.myswitzerland.com/en/bernese-oberland1.html ), φιλοξενείται το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάθε Ιανουάριο στις μεγάλες, απότομες, εκπληκτικές πλαγιές του βουνού.
Μη χάσετε… το τελεφερίκ ( www.maennlichen.ch/en ) που θα σας μεταφέρει σε πανέμορφα τοπία της περιοχής, όπου μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα. Πάρτε το τρενάκι για το Jungfraujoch ( www.jungfrau.ch/en/tourism/places-to-visit ), όπου βρίσκεται ο υψηλότερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Ευρώπη και περπατήστε στον πάγο.

Les Baux, Γαλλία Πληθυσμός: 406 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (6)

Ψηλά σε ένα βραχώδες οροπέδιο της οροσειράς Alpilles, το χωριό Les Baux de Provence ( www.lesbauxdeprovence.com ), θα σας δώσει μια γεύση από τη ζωή κατά το μεσαίωνα, όταν τροβαδούροι τραγουδούσαν ρομαντικούς στίχους σε νεαρές κυρίες που έμεναν σε κάστρα. Περπατήστε στα στενά πεζοδρομημένα δρομάκια του χωριού με τα ερείπια του εντυπωσιακού Chateau des Baux. Θα βρείτε καταστήματα και καφετέριες σε πολλές γωνιές σε όλο το χωριό, αλλά και παλιά αρχοντικά που πλέον έχουν μετατραπεί σε γκαλερί τέχνης και μουσεία. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκο ελαιόλαδο και τις νόστιμες ελιές από τους ελαιώνες στην κοιλάδα.
Μην ξεχάσετε… να πληροφορηθείτε για την πολυτάραχη ιστορία των αρχόντων και του φρουρίου Chateau des Baux. Σε κοντινή απόσταση, το Carrieres de Lumieres ( http://carrieres-lumieres.com/en ) είναι ένα οπτικοακουστικό «θαύμα», όπου αριστουργήματα γάλλων καλλιτεχνών, εκτίθενται σε πετρώδεις τοίχους και τα πατώματα.

Ærøskøbing, Δανία Πληθυσμός: 980 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (1)

Το Ærøskøbing, είναι ένα παλιό ψαροχώρι στο όμορφο νησί Aero ( www.aeroeisland.com/community.php ) και μοιάζει σαν ένα παραμυθένιο μέρος από άλλη εποχή, που εκπέμπει μια αθωότητα σε κάθε γωνιά του. Πολλά σπίτια του χωριού, χτίστηκαν στο τέλος του 1700 και με τη βοήθεια και την φροντίδα των ντόπιων, η αρχιτεκτονική κληρονομιά του, έχει διατηρηθεί ανέπαφη.
Μην παραλείψετε… να επισκεφτείτε την παραλία (Vester Strand) για να δείτε τα λιλιπούτεια σπίτια δίπλα στη θάλασσα ή να νοικιάσετε ένα θαλάσσιο ποδήλατο για να πάτε σε διάφορα νησάκια. Διαφορετικά, νοικιάστε ένα ποδήλατο και κάντε βόλτες στην εξοχή και δίπλα από την παραλία, αλλά και στην πόλη για να επισκεφτείτε το μουσείο Bottle Peter Museum, όπου θα δείτε εκατοντάδες… εμφιαλωμένα πλοία που κατασκευάστηκαν από ένα μόνο άτομο.

Motovun, Κροατία Πληθυσμός: 983 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (7)

1,052 πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στην κορυφή του μεσαιωνικού χωριού πάνω σε ένα λόφο και όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε, τόσο πιο εντυπωσιακό το τοπίο. Με θέα την κοιλάδα του ποταμού Mirna, στο βόρειο τμήμα της Ίστρια, το Motovun χρονολογείται από το Μεσαίωνα, και τα αποδεικτικά στοιχεία του παρελθόντος του βρίσκονται παντού. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος των τειχών της πόλης του 13ου αιώνα, περνώντας από παλάτια και εκκλησάκια καθ’ οδόν προς το καμπαναριό που δεσπόζει στο χωριό. Από εδώ, θα έχετε μια πανοραμική θέα των αμπελώνων που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Οι τρούφες που φυτρώνουν στις περιοχές γύρω από το χωριό, είναι μια σημαντική τροφή (με αφροδισιακές ιδιότητες) και θα γευτείτε την πλούσια γεύση και το άρωμά τους σε πολλά εστιατόρια του Motovun. Το καλοκαίρι, μην παραλείψετε το φεστιβάλ κινηματογράφου.
Μην παραλείψετε… να επισκεφτείτε το μουσείο που βρίσκεται ανάμεσα στα τείχη της πόλης, με εκθέματα αρχαίας τέχνης.

North Hatley, Quebec, Καναδάς Πληθυσμός: 750 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (8)

Στο Κεμπέκ, την ανατολική επαρχία του Καναδά, ύστερα από μιάμιση ώρα διαδρομής με το αυτοκίνητο ανατολικά του Μόντρεαλ, θα βρεθείτε σε αυτό το χωριό στη λίμνη Massawippi, που θα μπορούσε εύκολα να βρίσκεται και σε μια εξοχική περιοχή της Γαλλίας. Οι γραφικές εκκλησίες στο North Hatley ( www.easterntownships.org/city/45050/north-hatley ), τα παλιά σπίτια και οι όμορφες μπουτίκ, θα σας ενθουσιάσουν. Ακολουθήστε τις συνήθειες των ντόπιων και πιείτε τον καφέ ή το κρασί σας ή δειπνήστε σε ένα από τα πολλά μικρά καφέ που μοιάζουν με γαλλικά μπιστρό. Το χειμώνα, κάντε βόλτες με έλκηθρο μέσα στο δάσος ή σκι στα γύρω βουνά.
Μην παραλείψετε… να δοκιμάσετε τις λιχουδιές που σερβίρουν στους παραδοσιακούς ξενώνες και τα ξενοδοχεία, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τοπίου.

Carlingford, Iρλανδία Πληθυσμός: 1.045 κάτοικοι
10 χωριά που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά (3)

Σε μια χερσόνησο γεμάτη θρύλους και μύθους, αυτή η όμορφη, μικρή παραθαλάσσια πόλη, είναι ένα μαγευτικό μέρος που περιβάλλεται από κατάφυτα βουνά. Στο Carlingford ( www.carlingford.ie ), λίγο περισσότερο από μια ώρα, βόρεια του Δουβλίνου, θα ακούσετε για τις επιδρομές των Vikings και θα δείτε διάφορα απομεινάρια από την εποχή του μεσαίωνα στους λιθόστρωτους δρόμους. Περιηγηθείτε στην παλιά μονή και στα ερείπια του Κάστρου King John’ s στην άκρη του χωριού και ζεσταθείτε πίνοντας ένα ποτό σε μια παραδοσιακή ιρλανδική παμπ.
Μην παραλείψετε… Μετά από μια μέρα πεζοπορίας ή ιππασίας, δοκιμάστε φρέσκα στρείδια που σερβίρονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πιείτε ένα ποτήρι Guinness στην pub PJ O’Hares, απολαμβάνοντας τη ζωντανή μουσική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: