Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ILO: Όλα τα ρεκόρ παγκοσμίως σπάει η ανεργία


H επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης εκτόξευσε σε δυσθεώρητα ύψη διεθνώς την ανεργία ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον καλλιεργούν φόβους για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των ανθρώπων χωρίς δουλειά φέτος και τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ. Περισσότερο από όλους πλήττονται οι νέοι, με σχεδόν το 13% όσων δεν έχουν περάσει το 24ο έτος της ηλικίας τους παγκοσμίως να είναι άνεργοι.


Ειδικά η Ελλάδα, στην τελευταία έκθεση του ILO -βάσει των στοιχείων της Eurostat- βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες μπορεί να συγκριθεί όσον αφορά την άνοδο του ποσοστού ανεργίας στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου αλλά και στη διάρκεια παραμονής των ανέργων εκτός εργασίας.

«Παρά μια μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής» που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια, «το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013 για να υπερβεί τα 202 εκατομμύρια και κατά 3 εκατομμύρια επιπλέον το 2014» αναφέρει η έκθεση.

Το 2012 η ανεργία σημείωσε άνοδο «αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση», δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ' ό,τι το 2011 (193 εκατ.). Μάλιστα, εκτός από τους 197 εκατομμύρια ανέργους ανά τον κόσμο, 39 εκατομμύρια απλώς σταμάτησαν να ψάχνουν για δουλειά.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. «Δηλαδή 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση», εξήγησε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ παρουσιάζοντας την έκθεση.

Η ΔΟΕ διόρθωσε προς τα κάτω τα στοιχεία της για την ανεργία, έπειτα από νέα δεδομένα που ήρθαν κυρίως από την Ινδία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ράιντερ εξέφρασε την απαισιοδοξία του «για την επιδείνωση της κατάστασης της απασχόλησης παντού στον κόσμο», λέγοντας πως «οι τάσεις είναι προς την κακή κατεύθυνση».

Το απόλυτο ρεκόρ αριθμού ανέργων χρονολογείται από το 2009 με 199 εκατομμύρια. «Θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ το 2013» δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εμπειρογνώμονας της ΔΟΕ.

«Οι πολιτικές ασυναρτησίες... ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, με μια προσέγγιση των προβλημάτων κατά περίπτωση», υποστήριξε, είχαν επιπτώσεις στις αποφάσεις που συνδέονται με την επένδυση, κάτι που επιβράδυνε την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ανέφερε δε ότι όταν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, έγιναν απρόσιτες για τους μακροχρόνια άνεργους «επειδή απαιτούν ικανότητες που αυτοί δεν έχουν».

Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι κυρίως ιδιαίτερα οι νέοι πλήττονται από την ανεργία. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ' όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014».

Το 2012, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%.

Η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, αναφέρει η ΔΟΕ, αυτού των νέων που γνωρίζουν τη μακροχρόνια ανεργία «ήδη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας» μια κατάσταση πρωτοφανής.

Σήμερα 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και «δεν βρίσκονται ούτε σε δουλειά ούτε στην ανεργία ούτε στο σχολείο ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση», αναφέρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: