Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

H Ιφιγένεια κάνει την χαζή.



Δεν ήθελε να ξέρει ποια ονόματα περιείχε η λίστα, γιατί αυτή είναι δουλειά του ΣΔΟΕ. Ούτε όμως έστειλε όλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ, επειδή οι υπηρεσίες του παρουσιάζουν προβλήματα. Οπότε τελικώς έκανε την δουλειά του ΣΔΟΕ και ζήτησε να ερευνηθούν μόνο οι 20 μεγαλύτεροι καταθέτες. Δεν θυμάται πότε και ποιος έκανε την κόπια, από το dvd στο USB. Το έκανε απλώς γιατί τα Dvd.. σπάνε. Και είναι αλήθεια ότι δεν πρωτοκόλλησε το dvd όταν το παρέλαβε. Αλλά μήπως το πρωτοκόλλησε ο Διώτης; Στα "αστυνομικά στοιχεία της υπόθεσης",η συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στην 'Ελλη Στάη άφησε μια σειρά από λογικά κενά. 


Ο πρώην υπουργός οικονομικών υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι οι συγγενείς του ήταν στη λίστα, ότι δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό ποια ονόματα ήταν στη λίστα(αφού δεν την είχε δει) ούτε ξανάγινε συζήτηση για αυτήν με τον κ. Παπανδρέου..

(αυτό το τελευταίο ίσως έχει κάποια δόση αλήθειας, δεδομένης της παροιμιώδους ανικανότητας και της τότε κυβέρνησης). Δεν γνωρίζει ποιος την έχει αλλοιώσει, αν και έχει κάποιες υποψίες, τις οποίες διατύπωσε πλαγίως: "η οποιαδήποτε έρευνα που επί υπουργίας μου σταμάτησε, όταν έφυγα". Τα επιχειρήματα δεν ήταν πειστικά, με την εξαίρεση μιας γραμμής άμυνας δύσκολα αμφισβητήσιμης, αυτή την στιγμή. Σε 2-3 σημεία της συνέντευξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι το γεγονός ότι δεν είναι ο ίδιος που αλλοίωσε τη λίστα θα διαπιστωθεί γρήγορα από την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε ή απλώς κερδίζει χρόνο;

Σε πολιτικό επίπεδο, είχε πιο πολλά επιχειρήματα. Οχι φυσικά για τον εγκληματικό χειρισμό μιας λίστας από την οποία άλλες χώρες κέρδισαν δις για τα ταμεία τους, την ώρα που ο ελληνικός λαός υφίστατο το πιο βαρύ πρόγραμμα λιτότητας στον κόσμο. Αλλά γιατί δεν είναι ο μόνος που θα πρέπει να πληρώσει για τις δεκαετίες της μεταπολιτευτικής διαφθοράς, αλλά και για την συγκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Σε ένα κινηματογραφικό έργο με γερό φινάλε και κάθαρση, ο ήρωας αποφασίζει να αλλάξει την ζωή του και λέει όλη την αλήθεια. Οτι πράγματι υπήρξε μέρος ενός συστήματος banana republic, όπου οι φτωχοί δεν έχουν ούτε θέρμανση, την ώρα που οι πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας δηλώνουν 20 χιλιάδες εισόδημα τον χρόνο. 'Οτι είναι ακριβώς αυτή η νοοτροπία που τον έκανε να βάλει την λίστα στο συρτάρι ή και να πουλήσει εξυπηρέτηση στους ισχυρούς που φιγουράριζαν σε αυτήν. Κάνει την αυτοκριτική του δημοσίως, σε ζωντανή μετάδοση, αλλάζοντας το σκηνικό.

Αλλά αυτά συμβαίνουν στο σινεμά. Στην ελληνική πραγματικότητα ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να το παίξει Ιφιγένεια, και μάλιστα κουτή. Δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι το αδυσώπητο σύστημα, με την σύμφωνη γνώμη και του ξένου παράγοντα, έχει ήδη αποφασίσει να τον ρίξει στα θηρία, για να εκτονωθεί η κοινή γνώμη ώστε να την σκαπουλάρουν οι άλλοι, που είναι ακόμη μέσα στο παιχνίδι. "Οχι όμως να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση", αναφώνησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δείχνοντας να μην καταλαβαίνει, ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί.

Του Στέλιου Κούλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: