Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πολιτεία και Φορείς να προστατέψουν τον μοναδικό αυτό υγροβιότοπο. Τον Αμβρακικό και... τα μάτια μας.Πληθαίνουν ανησυχητικά τα φαινόμενα με νεκρές θαλάσσιες χελώνες, μειώνεται διαρκώς το οξυγόνο στα νερά και αυξάνεται η υπεραλίευση. Στα μαχαίρια Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.



Είναι ο σημαντικότερος υγροβιότοπος στην Ελλάδα, από τους πιο γνωστούς στον κόσμο και αποτελεί πραγματικό «στολίδι» για την Ήπειρο, όμως τα τελευταία χρόνια και παρά τις όποιες προσπάθειες διάσωσής του, ο Αμβρακικός Κόλπος συνεχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου. 

Το τελευταίο διάστημα όμως, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα πλήγματα που δέχεται και τα οποία προέρχονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Νεκρές θαλάσσιες χελώνες ξεβράζονται στις ακτές του, σπάνια είδη πουλιών βρίσκονται στο στόχαστρο λαθροθήρων, ενώ έντονο είναι και το φαινόμενο της υπεραλίευσης, που προκαλείται και από την ανησυχητική μείωση του οξυγόνου στα νερά του Κόλπου. 
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, όσο και από άλλες οργανώσεις, όπως οι «Ενεργοί Πολίτες», ο Κόλπος ακόμη ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και είναι βέβαιο, ότι εάν δεν προσεχθεί πρώτα και κύρια από την Πολιτεία, τότε δυστυχώς θα αλλάξει εντελώς η μορφή του και θα χαθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Και τότε, οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά και για όλη τη χώρα. 

Οι «κόντρες»
Σαν να μην έφθαναν όμως, όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πολύπαθο Αμβρακικό Κόλπο, έρχονται τώρα και διαφωνίες μεταξύ οργανώσεων, όπως έγινε χθες, με την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κυνηγετική Ομοσπονδία της Ηπείρου και σε μια ομάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων, με αφορμή το κυνήγι στον έκτασης περίπου 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων Κόλπο. 
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η 5η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου (αναλυτικά στη συνέχεια) απαντά σε δελτίο Τύπου οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων, που ισχυρίζονται, ότι η άσκηση του κυνηγιού στον Κόλπο γίνεται με το «έτσι θέλω». 

Η λαθροθηρία.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος, Αρχελών, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS και WWF) καταγγέλλουν τα κρούσματα λαθροθηρίας, ρίχνοντας τα .βέλη τους στην Ε' Κυνηγητική Ομοσπονδία Ηπείρου και σημειώνοντας ότι: «αρνείται να συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των θηροφυλάκων της. Από την άλλη, εμμένει η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης για τη σωστή φύλαξη του Ενικού Πάρκου, καθώς τα Δασαρχεία Πρέβεζας και Άρτας δηλώνουν μονίμως αδυναμία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν παίρνει πρωτοβουλία πάταξής της λαθροθηρίας». 

Ανακρίβειες. 
Η απάντηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας είναι σε έντονο ύφος, αφού καταλογίζει ανακρίβειες και παραπληροφόρηση στις «γνωστές αντικυνηγετικές- περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον Αμβρακικό». 
Η Ομοσπονδία αναφέρει, ότι «ποτέ δεν εισηγηθήκαμε να επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι σε όλες μας τις εισηγήσεις δεν υπάρχει τέτοια πρόταση! Η δε κινητοποίηση της Θηροφυλακής μας στον Αμβρακικό τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη και αποτελεσματική με συνεχείς ελέγχους. Αποτέλεσμα; καμία παράβαση δεν διαπιστώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια». 
Παράλληλα, οι οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι την συνέχιση άσκησης του κυνηγιού προτείνει ο ίδιος ο Φορέας του Αμβρακικού, ως απάντησή του στο ΥΠΕΚΑ για το εάν θα συνεχιζόταν ή όχι η θήρα στον πυρήνα του Αμβρακικού, μετά τις 11 Ιανουαρίου (που τελείωνε) και παρά το γεγονός, ότι υπάρχει Νόμος που απαγορεύει το κυνήγι σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. 

Μπαίνει στη μέση. 
Περιστατικά σαν και τα παραπάνω προκαλούν θλίψη και έντονο προβληματισμό, αφού μόνο εάν υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων θα λυθούν τα προβλήματα στον Αμβρακικό. Με το να αποτελεί ο Κόλπος αφορμή έντονων διενέξεων, δεν δίνεται λύση σε κανένα από τα «καυτά» προβλήματα της περιοχής. Και δυστυχώς, αυτά είναι πολλά! 
Άλλωστε, μόλις χθες έγραφε ο «Π.Λ.» για τα αυξημένα κρούσματα νεκρών θαλάσσιων χελώνων στις ακτές του Αμβρακικού. Η τελευταία βρέθηκε στην Λούτσα, είχε μήκος 62 εκατοστά και πλάτος 40. Πριν λίγες ημέρες όμως, μια ακόμη είχε ξεβραστεί στη Δροσιά και άλλη στην Κυανή Ακτή. 

Η έλλειψη οξυγόνου.
Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά προβλήματα του Κόλπου είναι και η έλλειψη οξυγόνου στα νερά του. Σύμφωνα με τους «Ενεργούς Πολίτες», από τα 10 με 15 μέτρα βάθος αρχίζει το φαινόμενο της υποξίας, με ποσοστό διαλυμένου οξυγόνου κάτω του 40%, ενώ από τα 20 μέτρα και κάτω το ποσοστό οξυγόνου είναι μηδενικό. 
Αυτό συμβαίνει γιατί τα οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά ο Κόλπος είναι πάρα πολλά και δεν μπορεί να τα αφομοιώσει. Τα οργανικά φορτία (πρόκειται και για απόβλητα από σταβλικές εγκαταστάσεις κ.α.) δρουν σαν λιπάσματα για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν, κάνουν δηλαδή τον Κόλπο ευτροφικό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ζωτικός χώρος των ψαριών από την έλλειψη οξυγόνου και να κινούνται στα ρηχά όπου συνήθως υπεραλιεύονται. Παράλληλα, αυτό το φαινόμενο ίσως και να εξηγεί το γεγονός, ότι πολλές χελώνες πεθαίνουν αφού μπλεχτούν σε δίχτυα ψαράδων. 

Τα πουλιά.
Αλγεινές εντυπώσεις, όμως, είχε προκαλέσει η μαζική φυγή πτηνών και μάλιστα σπανίων ειδών από περιοχές του Αμβρακικού, εξαιτίας της παρουσίας κυνηγών, που προφανώς τα κυνηγούσαν παράνομα. Επρόκειτο κυρίως για φλαμίνγκο, πάπιες φαλαρίδες, ερωδιούς κ.α. Δηλαδή, για είδη σπάνια, που ευδοκιμούν στον Αμβρακικό, όπως και οι αργυροπελεκάνοι. 
Επίσης, οι «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι πολλά γεράκια κυνηγούν δεκαοχτούρες, σπουργίτια, καρακάξες και άλλα πουλιά, ενώ η αναζήτηση τροφής είναι τόσο έντονη ώστε να ψάχνουν την λεία τους και μέσα στις αυλές των σπιτιών! 

Όχι ολιγωρία...
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από το Κράτος, ο Αμβρακικός κινδυνεύει να γίνει ένας. νεκρός Κόλπος, τόσο στη θάλασσα, όσο και στον αέρα. Και οι επιπτώσεις για το περιβάλλον, την Ήπειρο και την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγάλες. 
Δεν χωρά πλέον άλλη ολιγωρία, ούτε από την Πολιτεία, ούτε όμως και από τους Ηπειρώτες βουλευτές, που πρέπει να πιέσουν με κάθε τρόπο για να διατηρηθούν χλωρίδα και πανίδα στον πολύπαθο Αμβρακικό, ο οποίος κατά τ' άλλα προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, η οποία προβλέπει προστασία των υγροβιότοπων!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: