Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αλέξης Τσίπρας. ''Αμέρικα-Αμέρικα''.


Το ταξίδι σχεδιαζόταν καιρό. Από χθες το βράδυ, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σειρά επαφών και παρεμβάσεων σε μια προσπάθεια να πιάσει το κλίμα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και να καταδείξει - ιδίως προς το εσωτερικό - την πολιτική του στροφή σε έναν πιο «θεσμικό» ρόλο.

Συμβολική των προθέσεών του, αλλά και καθοριστική για το κλίμα που θα εισπράξει, είναι η συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα στη Wall Street Journal. Θα ακολουθήσει άλλη μία συνέντευξη στο Bloomberg.

Σήμερα, επίσης, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, όπου, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι.

Αύριο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει στο Brookings Institute, με θέμα την ελληνική κρίση και το οικονομικό της μέλλον.

Ο μεγάλος στόχος του ταξιδιού, πάντως, είναι η συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θεωρείται σχεδόν κλεισμένη, αλλά από την Κουμουνδούρου δεν καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες, για να μην ερμηνευθεί ως ήττα η περίπτωση που τελικώς δεν πραγματοποιηθεί.

Μία ακόμη συνάντηση με σημασία είναι αυτή με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, καθώς δεν επετεύχθη συνάντηση με την Κριστίν Λανγκάρντ.

Σ' αυτήν, πάντως, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το πολιτικό μήνυμα της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ, το οποίο ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανή εκλογική του νίκη με κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή ακόμη και εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει, επίσης, αλλεπάλληλες επαφές με στελέχη της ομογένειας, ορισμένα εκ των οποίων λέγεται ότι στήριξαν - χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες - το ταξίδι του. 





Πηγή:www.capital.gr


Από τον Αιμίλιο Περδικάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: