Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κρούγκμαν: οι οπαδοί της λιτότητας στην Ευρώπη θυμίζουν γιατρούς του Μεσαίωνα.


Την άποψη πως η θεραπεία της συνεχούς αφαίμαξης, διαμέσου της αυστηρής λιτότητας, θυμίζει μεσαιωνική ιατρική και σκοτώνει την οικονομία, εκφράζει στο μπλογκ του στους New York Times ο βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ, οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. 

«Είναι σαν τις θεραπείες του Μεσαίωνα, όταν έκανες αφαίμαξη στους ασθενείς για να γιατρέψεις τις ασθένειές τους κι όταν η αιμορραγία τους έκανε ακόμη πιο άρρωστους, τότε τους έκανες κι άλλη αφαίμαξη», σημειώνει ο διαπρεπής οικονομολόγος, βλέποντας ομοιότητες με την σημερινή κρίση στην ευρωζώνη.

«Η Ευρώπη με έχει εκπλήξει με την πολιτική της ανθεκτικότητα: την βούληση των κρατών-δανειστών να επιβάλλουν βάσανα που δείχνουν να μην έχουν τέλος, την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρεμβαίνει μόνον όσο χρειάζεται, την ύστατη στιγμή, για να ήρεμήσει τις αγορέςόταν η οικονομική κατάσταση μοιάζει έτοιμηνα εκραγεί. Ομως τα οικονομικά της λιτότητας παίζουν το ρόλο τους όπως ακριβώς λέει το σενάριο,το κεϋνσιανό σενάριο. Ξανά και ξανά, «υπεύθυνοι» τεχνοκράτες αναγκάζουν τις χώρες τους να πιουν αυτό το πικρό φάρμακο της λιτότητας. Ξανά και ξανά το αποτέλεσμα είναι μια αποτυχία» γράφει ο Κρούγκμαν.

Σχολιάζοντας την διαδικασία παραίτησης που δρομολόγησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, γράφει : «Ο Μόντι - ένας καλός κι ειλικρινής άνθρωπος -, αποχωρεί νωρίς, ακριβώς επειδή οι πολιτικές που αποφάσισε να ακολουθήσει ρίχνουν την Ιταλία στην ύφεση».

Και καταλήγει: «Ποιά είναι λοιπόν η απάντηση ; «Ακολουθείστε τις οδηγίες» λένε οι ευρωκράτες. Τα αποτελέσματα θα έρθουν από μέρα σε μέρα - το παραμύθι της εμπιστοσύνης ! Είχε δίκιο ο Κέβιν Ο'Ρουρκ : η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου οι καλύτερες εποχές συνεχώς εμφανίζονται στην επόμενη γωνία.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: