Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Συγκάλυψη, όπως συγκυβέρνηση. Ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει πολλά περιθώρια.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης

Ο θόρυβος από τη λίστα Λαγκάρντ δεν πρέπει να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τα ουσιώδη προβλήματα της περιόδου: την όξυνση της κρίσης και την ανεργία. Η συγκυβέρνηση, όμως, έχει στο πλευρό της τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες και τηλεοράσεις, που φροντίζουν να καλύπτουν τις ευθύνες των μεγαλόσχημων Η λίστα Λαγκάρντ αποκάλυψε, πέρα από τις ποινικές και πολιτικές ευθύνες, πώς λειτουργεί το σύστημα, η διαπλοκή. «Τσάροι», υπουργοί, ξαδέλφια, μεσάζοντες και «λοιπές δυνάμεις», λειτουργούν σε αγαστή συνεργασία, αλληλοϋποστηριζόμενοι, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους -την ώρα που η κοινωνία στενάζει στις εφορίες- και να παίρνουν δουλειές εκατομμυρίων. Η υπόθεση Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε καθαρή εικόνα λειτουργίας του συστήματος - έστω την κορυφή του παγόβουνου. Δεν «υποψιάζεσαι», δεν εκτιμάς. Βλέπεις τη διαπλοκή εν δράσει.

Η διάσωση του συστήματος 

Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, παρά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη, φαίνεται να προτάσσουν τη συνοχή τους - πασχίζουν να κρατήσουν τον Ευ. Βενιζέλο εκτός κάδρου. Και προσπαθούν να περιορίσουν τα όρια της «κάθαρσης», τις απώλειες, στον πρώην υπουργό, ο οποίος μη διαθέτων κανένα έρεισμα στο ΠΑΣΟΚ είναι και ο εύκολος στόχος. Την συγκυβέρνηση, βέβαια, δεν την ενδιαφέρει μόνο να περιορίσει την υπόθεση σ’ ένα και μόνο πρόσωπο, προκειμένου και η εκτόνωση της κοινωνίας να είναι ελεγχόμενη, αλλά και να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια μετωπική πολιτική αντιπαράθεση. Το Μαξίμου εκτιμά ότι, σε συνθήκες άγριας πόλωσης, θα συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών, ενώ ανταποδίδει στον Ευ. Βενιζέλο την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ - «η διάσωση του συστήματος επιβάλλει προσέγγιση αυτής της μορφής [...] Αλλά δι’ αυτού του τρόπου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται να συνεργεί στη διάσωση του ΠΑΣΟΚ και του σημερινού ηγέτη του», γράφει ο Κ. Ιορδανίδης [Καθημερινή, 03.01.13]. Το Μαξίμου όμως κάνει λάθος. Οι ποινικές ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου θα προκύψουν και ενώπιον της επιτροπής, ενώ ήδη οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Π. Μουτσινάς και Οδ. Βουδούρης, που θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, για παραπομπή και του Ευ. Βενιζέλου βρίσκονται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ. με απόφαση του Φ. Κουβέλη. "Το Βήμα" [06.01.13], μάλιστα, σημειώνει ότι «ποτέ δεν έγινε μυστική ψηφοφορία στη Βουλή χωρίς να υπάρξουν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο», τονίζοντας ότι, από τη στιγμή που «το κυβερνητικό στρατόπεδο απαρτίζεται από τρία κόμματα, οι πιθανότητες εκπλήξεων αυξάνονται σημαντικά». Και η Καθημερινή [06.01.13], επίσης, σημειώνει πρωτοσέλιδα ότι από τις ψηφοφορίες στη Βουλή δεν «απουσιάζει το ρίσκο πιθανών ανταρσιών».

Καμιά παραγραφή 

«Το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί», υποστηρίζει ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος [Εποχή, 05.01.13], που πιστεύει ότι «στο κάδρο δεν θα πρέπει να μπει μόνο ο υπουργός που διαχειρίστηκε αρχικά τη λίστα, αλλά και οι μεταγενέστεροι υπουργοί Οικονομικών [...] Ενδεχομένως ο μόνος ο οποίος δεν έχει ευθύνη για τον χειρισμό της είναι ο Γ. Στουρνάρας». Η συγκυβέρνηση, όμως, έχει στο πλευρό της τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες και τηλεοράσεις, που φροντίζουν να καλύπτουν τις ευθύνες των μεγαλόσχημων. Τα Νέα [02.01.13], μάλιστα, πρωτοσέλιδα, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ - «θα ήταν ευχής έργο να συμμετάσχει στην αναζήτηση της αλήθειας και η αντιπολίτευση - όχι, όμως, με όρους λαϊκισμού και αόριστων καταγγελιών, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Δεν διδάχθηκαν τίποτε από το 'βρόμικο 89';», ενώ το Βήμα [06.01.13] κάνει πρωτοσέλιδο διαρροή... κύκλων του Γ. Παπακωνσταντίνου με τίτλο «ξέρω ποιος αλλοίωσε τη λίστα». Και δείχνει προς Ι. Διώτη ή Ευ. Βενιζέλο. Ο ίδιος, όμως, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει [Νέα, 07.01.13] ότι «έχω κάποιες σκέψεις για το τι έχει συμβεί. Αλλά το πρόσωπο δεν το γνωρίζω»! Το Βήμα, βέβαια, βλέπει σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση του ΠΑΣΟΚ και αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης! Όσο για τις ευθύνες, δείχνει τον Ι. Διώτη, που θα μπορούσε, κατά την Ιπποκράτους, να ζητήσει διευκρινίσεις από τους επόμενους υπουργούς Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, Γ. Ζανιά και Ι. Στουρνάρα! Ο Ευ. Βενιζέλος, γράφει η Καθημερινή [06.01.13], ως νέος υπουργός Οικονομικών, «αποδέχεται τη θέση του Διώτη, δεν δίδει εντολή για περαιτέρω ενέργειες λόγω του νομικού προβλήματος και κρατά το λεγόμενο στικάκι στο γραφείο του». Ο ίδιος ο Ι. Διώτης υποστηρίζει ότι αν δεν συμφωνούσε ο Ευ. Βενιζέλος με την άποψή του, θα μπορούσε να τον παύσει ή να του δώσει εντολή για διενέργεια ελέγχου.

Κίνδυνος αποπροσανατολισμού 

Υπάρχει, όμως, και μια ακόμα πτυχή της υπόθεσης, που επισημαίνεται και από τον Γ. Κατρούγκαλο. «Ο σχετικός θόρυβος», σημειώνει, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά σε σχέση μα τα ουσιώδη προβλήματα της περιόδου, την όξυνση της κρίσης και την ανεργία». Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λίστα Λαγκάρντ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σύστημα για να κρύψει το φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο [θα ψηφιστεί την Παρασκευή], τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που θα καταβάλουμε άμεσα για το 2010, όπως και για το 2011 και 2012 [παρ' όλο που γι’ αυτές τις δύο χρονιές πληρώσαμε και την έκτακτη εισφορά μέσω της ΔΕΗ], τις μειώσεις συντάξεων και μισθών, την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τις μετατάξεις και τις απολύσεις που έρχονται, ότι από τη δόση ελάχιστα ευρώ κατέληξαν στην αγορά [μόλις 693,4 εκ. ευρώ], ενώ από τα 9,2 δισ. της επόμενης δόσης, αν εκταμιευθεί, τα 7,2 δισ. θα πάνε στις τράπεζες κ.λπ. Και ακόμη ότι αρχίζει το πάρτι του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας [ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, Ε.Β. Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΥΑΘ, αεροδρόμια κ.λπ.]. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την προσπάθεια να μην μείνει στο απυρόβλητο ο μηχανισμός που επιτρέπει στον πλούτο να φοροδιαφεύγει και στους φτωχούς να φορτώνονται τα βάρη, πρέπει να ενημερώνει την κοινωνία συγκεκριμένα και κατανοητά! Ότι από όλες τις κατά καιρούς λίστες [54.246 οι καταθέτες που μετέφεραν κεφάλαια στο εξωτερικό, 2.062 στη λίστα Λαγκάρντ, 4.500 ονόματα στη λίστα Λουξεμβούργου - Λιχτενστάιν και 600 «σκαφάτοι» που ακόμα ελέγχονται κ.λπ.] έχουν μπει μόλις 14 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία! Ότι δύο σύγχρονα σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου πετρελαίου, που κόστισαν 2 εκ. ευρώ, σκουριάζουν ακινητοποιημένα, γιατί, κατά τον Γ. Στουρνάρα, δεν υπάρχουν στο Δημόσιο διαθέσιμοι καπετάνιοι [Ποντίκι, 03.01.13]! Ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μετωπική σύγκρουση, όπως επιδιώκει το Μαξίμου. Πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά απ’ ό,τι λειτουργούσε ο δικομματισμός στις μεταξύ του αντιπαραθέσεις. Το διαφορετικό ήθος του πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την κοινωνία.

Κοντά ποδάρια... 

Ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει πολλά περιθώρια. Η δήλωσή του τα Θεοφάνεια [«Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε»] δείχνει και τα όρια της πολιτικής του. Το 2013 θα αποδειχθεί καθοριστικό όχι μόνο για τη συγκυβέρνηση και τις δυνάμεις που την απαρτίζουν -το μέλλον της είναι προκαθορισμένο από την πολιτική της, καθώς αναμένεται η χειρότερη ύφεση όλων των ετών του Μνημονίου, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις τους- αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην αφήσουμε την ελπίδα της κοινωνίας να εγκλωβιστεί. Τα ψέματα της συγκυβέρνησης έχουν κοντά ποδάρια. Ο κόσμος γνωρίζει, αλλά πρέπει να επιστρέψει και η κινηματική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα βγάλει από την αναμονή τους πολίτες. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία, όταν η πολιτική της θα βρίσκεται απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της κοινωνίας!

Του Θόδωρου Μιχόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: