Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

To KKE και τα συστημικά παπαγαλάκια της κρατικής καταστολής









Χθες το μεσημέρι ο Νόμος και Τάξης, Νίκος Δένδιας, θέλοντας να προστατέψει τον πλουμιστό υπουργό Εργασίας ονόματι Βρούτση, από τα μέλη του ΠΑΜΕ έστειλε τους "τρεις και εξήντα παίρνετε και τους γονείς σας δέρνετε" να τους προσαγάγουν. 

Λίγες ώρες αργότερα η Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ θα βρισκόταν στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ διαμαρτυρόμενη για την κυβερνητική επίδειξη τσαμπουκά. Φυσικά ο Νόμος και Τάξης Νίκος Δένδιας, δεν επιδεικνύει την ίδια σπουδή στην αναζήτηση του Καραβέλα- πρώην κεντρικός λαδιάρης της επιχείρησης- και πολλών άλλων φυγάδων του τελευταίου διαστήματος.

Βγαίνουν μάλιστα τα συστημικά παπαγαλάκια και επικροτούν την εφαρμογή του Νόμου από τον κερκυραίο υπουργό Νόμου και Τάξης. Το πρωί της Πέμπτης στην ΝΕΤ ο νεαρός κρατικοδαίτος δημοσιογράφος Τσαπρούνης για να ικανοποιήσει τα βύσμα που τον τοποθέτησε στο άσυλο της Αγίας Παρασκευής, στην εκπομπή του Παπαθανασίου και της Κλείτου (άλλο βύσμα κι αυτό το κορίτσι) βγήκε και είπε ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόγραμμα και κάνει μόνο σαμαντά. Τα σχόλια του νεανία προκάλεσαν την αντίδραση του Μάκη Μαίλη και τότε ανέλαβε δράση ο Φάνης-χαιρετίσματα στον 6ο Στόλο-Παπαθανασίου-ντροπή Φάνη μου-να προστατέψει τον νεανία και διέκοπτε διαρκώς τον συνομιλητή του. 

Προφανώς αυτοί οι δημοσιογράφοι ζουν σε άλλη χώρα η οποία κυβερνάται εδώ και 3 χρόνια με ένα πρόγραμμα-πρότυπο με πιστή τήρηση του Συντάγματος εκατέροθεν, με δίκαιο φορολογικό σύστημα, με τα καρακώλια (βλέπε υπόθεση Ζαρτινιέρας) να φέρονται με σεβασμό στους πολίτες, με την αξιοκρατία να κυριαρχεί (βλέπε κρατικά κανάλια) και πάει λέγοντας. Λοπόν όλα αυτά τα συστημικά παπαγαλάκια για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι ο μισθός και οι παροχές της εξουσίας. Αν τα παπαγαλάκια της κρατικής τηλεόρασης ήθελαν την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου θα επέμεναν στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις που προφανώς είναι απαγορευμένες λέξεις για την κρατική τηλεόραση. Πως να μιλήσεις για αποκρατικοποιήσεις όταν είσαι κρατικοδίαιτος;

Έτσι τα μόνα που κρατάνε από την εφαρμογή των Μνημονίων είναι το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων και η εφρμογή του Νόμου και της Τάξης σε βάρος των εργαζομένων.
Τα συστημικά παπαγαλάκια που ταίζει ο ΟΠΑΠ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν την αποκρατικοποίησή του για παράδειγμα. Ούτε φυσικά το κλείσιμο ζημιογόνων και αχρείαστων καναλιών όπως είναι αυτά της Βουλής, η ΕΤ1 και πάει λέγοντας.

Η κολοβή εφαρμογή του Μνημονίου βολεύει φυσικά και τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δεν μπορεί να τα βάλει με τους εγχώριους ολιγάρχες οι οποίοι δεν θέλουν τις αποκρατικοποιήσεις μια και θεωρούν ότι τους ανήκουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αφασίας της κρατικής τηλεόρασης είναι ότι φιλοξενεί τον πρώην διευθυντή-ταμία του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σημερινό διευθυντή του ΙΚΑ, ο οποίος παρότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης παραμένει στην θέση του λόγω διαπλοκής. Ο γενναίος Παπαθανασίου λοιπόν δεν έχει άποψη γι΄αυτή την κατάντια. 

Απέναντι στο κράτος καταστολής και τα παπαγαλάκια του η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα: «Εδώ κλείνουν τη ζωή του λαού και θα μας πουν τώρα για τον κλειστό δρόμο; Είναι αποπροσανατολιστικό αυτό.Ας αφήσουν αυτό το «ανοιχτοί δρόμοι». Τι θέλουν δηλαδή να κλαίμε μέσα στα σπίτια μας, να μην μας βλέπουν; .Δηλαδή να κρυφτούμε; Δεν μπορεί να κρυφτεί ο λαός».

Πράγματι, μήπως μπορούν να μας πουν ο Δένδιας, ο Βρούτσης, ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης, ο Κεδίκογλου τι άλλο θέλουν από τις ζωές μας; Μήπως μπορεί να μας πει ο Σαμαράς που διατηρεί στην θέση του τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο και δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική αποκρατικοποίηση τι άλλο θέλει από τις ζωές μας; 

Θα μας κατάσχει λέει ότι έχουμε και δεν έχουμε σε περίπτωση που χρωστάμε πάνω από 3.000 ευρώ. Κι αυτά που χρωστάει το (παρα) κράτος στους ιδιώτες πότε θα τα πληρώσει; Μήπως ο Δένδιας έχει κάτι να πει για τα όργανα του Νόμου και της Ταξης που παρ΄ολίγο να στείλουν στον άλλο κόσμο δύο νεαρά παιδιά στη Κρήτη επειδή δεν σταμάτησαν με την μοτοσικλέτα τους στους άνδρες της ομάδας Ζ. Ξέρω, ο Δένδιας θα κάνει λόγο για μεμονωμένο περιστατικό. Πολλά μεμονωμένα περιστατικά έχουν οι αστυνομικές ζαρτινιέρες κε Δένδια μας.
Πάμε λοιπόν στην ηρωική Παπαρήγα και το ΚΚΕ. Το κόμμα του Περισσού όλα αυτά τα χρόνια έπεσε θύμα της λάμψης του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης μάγεψε τα πλήθη και από μία συνιστώσα βρέθηκε συνομιλητής του Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Οι ελπίδες που στήριζαν οι πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από το Μνημόνιο έμειναν μετέωρες και ο Αλέξης έφτασε στο σημείο πλέον να απολογείται για τα ταξίδια του στα στελέχη του κόμματός του. 

Το ΚΚΕ-έχει δίκιο ο Μαίλης-ήταν πάντα εδώ. Η κοινή γνώμη όμως είχε το βλέμμα στραμμένο στον Αλέξη. Αίφνης τις τελευταίες ώρες συνειδητοπιήσαμε ότι η Αλέκα είναι εδώ, το ΚΚΕ είναι εδώ. Είναι στα μπλόκα, είναι στο γραφείο κάποιου Βρούτση, είναι στο μην πληρώνετε τα χαράτσια, είναι στο βγάλτε το φόβο από μέσα σας.

Αρχίσαμε να τσιμπιόμαστε, ρε μπας και το ΚΚΕ τελικά είναι αυτό που μπορεί- με τον λαό στο πλευρό του- να κάνει συντρίμμια το Μνημόνιο-όπως αυτό σαδιστικά και μονόπατα εφαρμόζεται; Το ΚΚΕ έχοντας πίσω του αγώνες και αίμα είναι ίσως το μόνο που μπορεί να οργανώσει την παλλαική αντίσταση στην μονόπλευρη εφαρμογή του Μνημονίου. Οι οργανώσεις βάσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν τα κρυφά σχολιά της αντίστασης. Στο βρωμόξυλο του Δένδια και των δυνάμεων καταστολής, το ΚΚΕ μπορεί να οργανώσει χτυπήματα που δεν τα βάζει ο νους των καρεκλοκένταυρων της εξουσίας. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που οφείλει να κερδίσει ο καθένας είναι το να νικήσει το φόβο απέναντι στο χυδαίο παρακράτος και τα ανθρωπάκια του. Απέναντι στα χαράτσια και την κρατική βία, απέναντι στα ανυπόληπτα παπαγαλάκια του συστήματος. Σωστά το ΚΚΕ επιμένει στο να βγάλουμε από μέσα μας τον φόβο. Δείτε πως κατάντησαν σήμερα κυνηγημένοι ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου. Περιμένετε σε λίγους μήνες από σήμερα να δείτε ποια τύχη περιμένει τους σημερινούς δυνάστες μας...Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνουν να βρουν οδούς επικοινωνίας με το ΚΚΕ, ώστε να απαλλαγεί ο τόπος μια ώρα αρχύτερα από τα διαπλεκόμενα τσιράκια της κολομβιάνικης μαφίας που μας κυβερνά. Ντου από παντού....

Διαβεβαιώσεις Μανιτάκη. Κανονικά σε διαθεσιμότητα και η σύζυγος του Α. Λοβέρδου

Κανονικά σε διαθεσιμότητα και η σύζυγος του Α. Λοβέρδου

Κανονικά τίθεται σε διαθεσιμότητα  σύζυγος του πρώην υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υπεγράφη στις 21.1.2012, όπως προκύπτει από έγγραφο του Αντώνη Μανιτάκη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Για το θέμα αυτό είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή καταγγέλλοντας «εξαίρεση ημετέρων από τις λίστες διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».


Η βουλευτής είχε ζητήσει από τον κ. Μανιτάκη να ενημερώσει τη Βουλή με ποια δικαιολογητικά που προσκόμισαν υπάλληλοι κατέστη δυνατή η μη υπαγωγή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αν η κ. Πηνελόπη Παπαϊωάννου εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα.

Στην έγγραφη απάντηση του ο κ. Μανιτάκης παραθέτει τις ειδικές διατάξεις βάσει των οποίων είναι δυνατό να εξαιρούνται της διαθεσιμότητας υπάλληλοι για να ενημερώσει τελικά την βουλευτή ότι «η εν λόγω υπάλληλος που αναφέρεται στην ερώτηση τίθεται κανονικά σε διαθεσιμότητα με την από 21.1.2012 απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λακωνίας ''Οι Ζωσιμάδες'' κόβει την Πίτα και διασκεδάζει, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 21.00' στο Κέντρο ''ΑΜΙ'', στην Μαγούλα Σπάρτης.



                                                                   Πρόσκληση 

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λακωνίας ''Οι Ζωσιμάδες'', καλεί τους Ηπειρώτες της Λακωνίας καθώς και τους φίλους της Ηπείρου, στην κοπή της Πίτας και τον ετήσιο χορό του, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 21.00' στο Κέντρο ''ΑΜΙ'', στην Μαγούλα Σπάρτης.

Την γνήσια ηπειρωτική διασκέδαση επιμελείται η ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Ηλία Πλαστήρα.

Εγγυόμαστε απίθανο κέφι, άφθονο κρασί και πλούσιο φαγητό.

Σας περιμένουμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Δημοσιεύτηκε το σχέδιο της Παιδείας "Αθηνά".-Συγχώνευση των δύο τμημάτων στην Πρέβεζα

Δημοσιεύτηκε το σχέδιο "Αθηνά"-Συγχώνευση των δύο τμημάτων στην Πρέβεζα

Το σχέδιο «Αθηνά» που θα επιφέρει πολλές αλλαγές στον Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος.
Το σχέδιο «Αθηνά» θα αποσταλεί ακολούθως σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και θα τεθεί σε διαβούλευση για 45 ημέρες.


Συνολικά 97 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συγχωνεύονται ή απορροφώνται (δηλαδή δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους), καθώς είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 63 πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια μειώνονται στις 51 γεγονός που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.
sugxwneysh
Σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά" στην Πρέβεζα προτείνεται η συγχώνευση των δύο τμημάτων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής , κάτι που έχει προταθεί και από την Γενική Συνέλευση του τμήματος Χρηματοοικονομικής.

Συγκεκριμένα το τμήμα χρηματοοικονομικής συγχωνεύεται με το τμήμα Λογιστικής και μετονομάζεται σε Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την πόλη της Πρέβεζας. Παράλληλα, το νέο τμήμα διατηρεί το δυναμικό των 17 μόνιμων καθηγητών του, που θα καλύπτουν πλήρως το ωράριο.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 85 Σχολές και 533 Τμήματα σε 40 Ιδρύματα(26 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ). Σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά τα τμήματα θα μειωθούν σε 386 σε 32 Ιδρύματα(20 Πανεπιστήμια και 12 ΤΕΙ).

Davos 2013. Ο απολογισμός ενός (ακόμα) αδιάφορου φόρουμ


Η ανταλλαγή ιδεών, αποφάσεων και κοινωνικών συναναστροφών τελείωσε για μια ακόμη χρονιά. Οι άνθρωποι του Νταβός κατηφόρισαν από το ελβετικό βουνό στις πατρίδες τους. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που έμειναν όμως από το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;


Το ποτήρι μισογεμάτο. Η γενική διάθεση ήταν η πιο αισιόδοξη από τον Ιανουάριο του 2007, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα πάγωσε σαν τους δρόμους του Νταβός. Η ανακούφιση οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες έκριναν πως η οικονομική κρίση τελείωσε, αντισταθμίζοντας τουλάχιστον την ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. (Η Κριστίν Λαγκάρντ, το αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε λόγο για «εύθραυστη και δειλή ανάκαμψη»). Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ των πολλών Ευρωπαίων ηγετών που εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την οικονομική πολιτική και τις προοπτικές της ηπείρου. Ακόμη και η διαπίστωση του βαρόμετρου της Edelman Trust, ότι λιγότερο από ένας στους πέντε εμπιστεύονται τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες για να πουν την αλήθεια, φαίνεται να υποτιμήθηκε. Οι τραπεζίτες αντιθέτως αισθάνθηκαν ανακούφιση από τη διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη στις τράπεζες έχει πράγματι αυξηθεί κατά το περασμένο έτος.


Κενό ηγεσίας. Δεν υπήρχε σχεδόν κανείς από την κυβέρνηση Ομπάμα, αν και εμφανίστηκαν μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Eric Cantor, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής. Ο Μπιλ Κλίντον, τακτικός του Νταβός, επίσης έμεινε στο σπίτι του, προφανώς για να προσέχει τη Χίλαρι. Η συνεχιζόμενη μετάβαση της εξουσίας στο Πεκίνο εξηγεί εν μέρει την μικρή κινεζική παρουσία. Οι Ρώσοι ήταν είχαν δυναμική παρουσία, διασφαλίζοντας ότι όλοι γνωρίζουν πως είναι φέτος επικεφαλής της G20. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε, αλλά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έμεινε στην πατρίδα.
Μεταφράστριες κατ' ευφημισμό. Όταν ρωτούσαν τις στρατιές των όμορφων, ελαφροντυμένων νεαρών Ρωσίδων τι δουλειά έχουν στο Νταβός, η απάντηση ήταν μία: «είμαι μεταφράστρια».

Η Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων. Οι επιχειρηματίες από τη Γαλλία ήταν οι τραγικοί ήρωες της φετινής χρονιάς, τους οποίους αγκάλιασαν και ενθάρρυναν οι καπιταλιστές συνάδελφοί τους από το εξωτερικό, καταδικάζοντας σύσσωμοι την επίθεση της κυβέρνησής τους στον πλούτο. Πολλοί Γάλλοι επιχειρηματίες έκαναν βόλτες μαζί, συζητώντας ιστορίες για την προσαρμογή στη ζωή του Βελγίου.
Stand-up comedy. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ενίσχυσε τη φήμη του ως ο αγαπημένος πολιτικός κωμικός του κόσμου, με τις γνωστές αγγλο-γαλλικές εκφράσεις του και σλόγκαν του στυλ «Donnez-Moi un break». Αποκάλεσε επίσης το Νταβός ένα «κύκλοτρο των εγώ» ενώ επισκίασε γενικά τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μάλλον λάθος ακροατήριο διάλεξε για την σοβαρή διάλεξή του σχετικά με τα κακά της φοροδιαφυγής.

Νέος παγκόσμιος ηγέτης. Αν και το επίσημο WEF των Young Global Leaders εξορίστηκε στο Klosters, την παράσταση έκλεψε μια 11χρονη Πακιστανή ονόματι Khadia Niatzi, η οποία εξήγησε πως τα ανοιχτά on-line μαθήματα, όπως αυτά που παρέχονται από το Udacity και το Coursera, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη. Είχε πάρει το πτυχίο της στη φυσική μέσω της online μάθησης. Όταν της ζητήθηκε να αποχωρήσει από το πάνελ για να κάνει χώρο για τον Μπιλ Γκέιτς, δικαίως φάνηκε να μην εντυπωσιάζεται καθόλου.

Η γωνία των διασημοτήτων. Ούτε Μπόνο, ούτε Μικ Τζάγκερ, ούτε Μπραντζελίνα. Η φετινή διασημότητα ήταν η Σαρλίζ Θερόν, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η οποία πήγε εκεί για να στηρίξει το Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS, τη Φυματίωση και την Ελονοσία.

Το κεντρικό πάρτι. Το επίσημο θέμα του WEF φέτος ήταν «δυναμισμό και ανθεκτικότητα». Αυτό ήταν μια καλή περιγραφή για τα πάρτι. Ο Sean Parker, διάσημος επενδυτής της Σίλικο Βάλεϊ και συνιδρυτής του Napster, έριξε 1 εκατ. δολάρια για ένα πάρτι που συνδιοργάνωσε με τον Mark Benioff, ιδρυτή της Salesforce.com και τον Ian Osborne, έναν νεαρό Βρετανό ειδήμονα στις δημόσιες σχέσεις. Ένα κλαμπ του Νταβός μεταμορφώθηκε με ταριχευμένα ζώα που είχαν ακτίνες λέιζερ στα μάτια τους, δωρεάν ποτά και πολύ μουσική. Το πάρτι λανσαρίστηκε ως «το μέλλον της φιλανθρωπίας», προφανώς ειρωνικά.

Το σκιώδες Νταβός. Με τα χρόνια, πάρα πολλές εκδηλώσεις και πάρτι διεξάγονται στο περιθώριο του Νταβός, ανεξάρτητα από την επίσημη ατζέντα του WEF. Αυτό το «σκιώδες Νταβός» ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά φέτος, με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να ακολουθούν το παράδειγμα του Parker, χωρίς να ασχολούνται καν με την επίσημη εκδήλωση και τα τεράστια έξοδά της. Όπως και με τον κόσμο των τραπεζών, στο Νταβός η πραγματική δράση-από το να κλείνεις συμφωνίες μέχρι να διασκεδάζεις- συμβαίνει όλο και περισσότερο στο περιθώριο της συνάντησης. Κάποιοι μάλιστα επίσημοι του WEF «γκρινιάζουν» για τις ανεπίσημες εκδηλώσεις και παροτρύνουν τους διοργανωτές τους να τις μετριάσουν. Αυτό είναι το ένστικτο του μονοπωλίου. Ωστόσο, το WEF υπάρχει σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά για να παρέχει ευκαιρίες συνάντησης στους παγκόσμιους ηγέτες. Μια καλύτερη στρατηγική θα ήταν να γίνει ένα ακόμα καλύτερο επίσημο Νταβός το 2014.

Δικαστική απόφαση-σταθμός: Δεν θα πληρώσουν οι λαοί τις τράπεζες.


Με ικανοποίηση χαιρετίζουμε την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών), η οποία απορρίπτει όλες τις καταγγελίες που κατατέθηκαν από τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ισλανδίας στην υπόθεση «Icesave» | 1 |, σημειώνει σε άρθρο του ο Ερίκ Τουσέν, της οργάνωσης CADTM, (Επιτροπή για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου)

Η απόφαση καθιστά σαφές ότι δεν είναι ευθύνη της χώρας στην οποία μια τραπεζική εταιρεία έχει την έδρα της να καλύπτει τα έξοδα των εγγυήσεων του τραπεζικού της συστήματος, καθώς και ότι ο μηχανισμός του δίχτυ ασφαλείας πρέπει να χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες.
Αυτό επιβεβαιώνει εμμέσως ότι η διαδικασία της κανονικής εκκαθάρισης, όπως αυτή εφαρμόστηκε στη περίπτωση της «Landsbanki» (μητρική της Icesave) είναι τελείως ορθή, όταν μια τράπεζα, ακόμα και χαρακτηρισμένη ως «TBTF» (too big to fail, πολύ μεγάλη για να πέσει ), έχει περισσότερα χρέη από τα περιουσιακά στοιχεία της.
Όμοια πρέπει να είναι η περίπτωση των περισσότερων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, αν τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού στους ισολογισμούς τους καταγράφονταν στην πραγματική τους αξία.
Είναι το αντίθετο από αυτό που έχει καθιερωθεί, από το 2007 και την αρχή των επαναλαμβανόμενων χρηματοπιστωτικών κρίσεων, για να σωθούν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών με τις πλάτες της κοινότητας.
Οι κυβερνήσεις των βιομηχανικών χωρών έδωσαν την εγγύηση τους προς τις τράπεζες στο χείλος της χρεοκοπίας των χωρών τους, χωρίς αιτιολόγηση, χρησιμοποιώντας δημόσια κονδύλια για τη διευκόλυνση των ταμειακών ροών των τραπεζών.
Την ίδια στιγμή, οι κυβερνώντες άρχισαν να σφυρηλατήσουν την ιδέα ότι το φταίξιμο άνηκε στο πληθυσμό. Αυτή η εκστρατεία είχε και έχει ως στόχο να πείσει τους πολίτες ότι πρέπει να αποδέχονται τις μειώσεις στους μισθούς τους, την υποβάθμιση της κοινωνικής κάλυψης, την αύξηση της ανασφάλειας και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.
Οι λαοί δεν ευθύνονται και δεν συμφωνούν με τα μέτρα λιτότητας που τους επιβάλλονται.
Η απόφαση αυτή αποδεικνύει τη νομιμότητα της γνώμης των λαών και ως εκ τούτου αποδείχνει τον μη νομιμοποιημένο χαρακτήρα αυτών των μέτρων λιτότητας.
Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να κρατά την αναπνοή του, περιμένοντας την ημέρα που τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού του θα ωριμάσουν και δεν θα μπορεί πλέον να κρυφτούν.
Τότε, θα ζητηθεί (ή μάλλον διαταχθεί) από τον πληθυσμό να το διασώσει και πάλι.
Οι κυβερνήσεις, μέσω των δομών που έχουν εφαρμοστεί έκτοτε, θα αναζητήσουν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές να δανειστούν τα ίδια τα δικά τους χρήματά και να τα δώσουν πίσω στις τράπεζες που κατέχουν τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού.
Με την απόφαση της ΕΖΕΣ, γνωρίζουμε τώρα ότι δεν είναι οι λαοί (Ελληνικός, Ιρλανδικός, Πορτογαλικός ή άλλοι) που πρέπει να πληρώσουν και ότι η προθυμία των κυβερνήσεων να πράξουν με τον τρόπο που πράττουν αποδείχνει τη συνενοχή τους με τις τράπεζες.
Οι οικονομικές κρίσεις θα συνεχιστούν, εκτός εάν οι τράπεζες απαλλοτριωθούν χωρίς αποζημίωση, κοινωνικοποιηθούν με λαϊκό και δημοκρατικό έλεγχο και τίθενται στην υπηρεσία των αναγκών του πληθυσμού παρά των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Είναι επίσης απαραίτητο να εντοπιστούν μέσω του λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους όλα τα παράνομα η μη-νομημοποιμένα χρέη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την διάσωση των τραπεζών, για να ακυρωθούν.

Του Ερίκ Τουσέν