Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Έως και 41% η πτώση στο τζίρο καταστημάτων στην Ήπειρο. Έπιασε τελικά... πάτο η Οικονομία. Καιρός να. ανατείλει επιτέλους η ανάκαμψη της αγοράς. Καμία πρόσληψη (!) δεν προβλέπεται το πρώτο εξάμηνο του 2013.



Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του 2013 και το καίριο ερώτημα, που απασχολεί ιδιαίτερα την αγορά και γενικότερα το «επιχειρείν» στην Ήπειρο είναι το εάν έπιασε ή όχι ακόμη πάτο η οικονομία μας, για να αρχίσει επιτέλους και ανάκαμψη. 

Με βάση τον πενιχρό τζίρο των καταστημάτων τις γιορτές, απόρροια της άσχημης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και την ανεργία που έχει εκτοξευθεί στα ύψη, πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν, ότι. χειρότερα δεν γίνεται για την οικονομία. Ελπίδα όλων είναι να βγουν αληθινά τα λόγια του Γ. Στουρνάρα, υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει πει, ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μετά θα φανούν ίχνη ανάπτυξης.
Βέβαια, υπάρχουν και όσοι επισημαίνουν, ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμη. πάτο, στηριζόμενοι, όχι μόνο στην άσχημη οικονομική κατάσταση των πολιτών, αλλά κυρίως στην επερχόμενη εφαρμογή των νέων μέτρων και ιδιαίτερα στο φορολογικό, που αναμένεται να πλήξει μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. 
Ανεξάρτητα, πάντως, με το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες για να «ανασάνει» η αγορά και οι επιχειρήσεις, τα στοιχεία με τα οποία έκλεισε το 2012 για τις επιχειρήσεις και την αγορά ιδιαίτερα στην Ήπειρο, δείχνουν, ότι η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσε να είναι και ίσως, τελικά, να έχουμε πιάσει πάτο. Παράλληλα, καταδεικνύουν τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει έκρηξη λουκέτων και απολύσεων το 2013, κάτι που, εάν γίνει, θα. αποτελειώσει κάθε ίχνος «ζωής», που έχει απομείνει στην οικονομία μας. 

Στην αγορά. 
Την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά σε όλη την χώρα και βέβαια στην Ήπειρο, επιβεβαίωσε η κίνηση στην αγορά τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο τζίρος των καταστημάτων ήταν μειωμένος, ακόμη και ως 41% σε κάποιες περιοχές, ενώ όσοι ψώνισαν επέλεξαν κυρίως μικρά σε χρηματική αξία δώρα, ως επί το πλείστον για τα παιδιά. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στα Γιάννινα η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε μεταξύ 21% - 30%, με τα είδη που είχαν τη μεγαλύτερη πτώση να είναι αυτά σε ένδυση και υπόδηση. Άλλωστε, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, με τις εκπτώσεις εν όψει (σ.σ. αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου και θα τελειώσουν 28 Φεβρουαρίου), οι περισσότεροι κράτησαν και τα λιγοστά τους χρήματα για να ψωνίσουν τα απαραίτητα ρούχα ή παπούτσια τότε. 

Ανησυχητικά
Πτώση και μάλιστα σημαντική κατέγραψε η αγορά και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου. Έτσι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στην Άρτα ο τζίρος εκτιμάται ότι έπεσε κατά 41% (!) σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στην Ηγουμενίτσα η μείωση ήταν από 11% έως 20%. Τέλος, στην Πρέβεζα ο τζίρος μειώθηκε περίπου κατά 20%. 
«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων τόνισαν ότι, ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος στο δρόμο, οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν διάθεση μόνο για βόλτα και όχι για αγορές» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. 
Ο Πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης, σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα αποτελέσματα της περιόδου των Χριστουγέννων ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά για το μέλλον των επιχειρήσεων». 

Η ανεργία. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται κατανοητό ότι η ανεργία, που αποτελεί την μεγαλύτερη μάστιγα της σύγχρονης εποχής, ιδιαίτερα για τους νέους (σχεδόν 6 στους 10 είναι χωρίς δουλειά στην Ήπειρο), πρέπει με κάθε τρόπο να συγκρατηθεί και να μειωθεί. Πολλοί σημειώνουν, ότι με το ποσοστό της, στην Ήπειρο, στο 28% και Πανελλαδικά σχεδόν στο 25%, χειρότερα δεν μπορεί να υπάρξουν. 
Ωστόσο, τα ευρήματα ερευνών για τις τάσεις των επιχειρήσεων είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν, ότι εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στην οικονομία, η ανεργία θα μεγαλώσει και άλλο. Τελευταία και χαρακτηριστική έρευνα είναι αυτή, που είδε χθες το «φως» της δημοσιότητας και αφορά τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας (σύμφωνα με τον δείκτη Northern Greece Business Index 500 NGBI 500, www.ngbi500.gr). 
Όπως έγινε γνωστό, εξαιρετικά αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 43% το Δεκέμβριου του 2012, έναντι 30% τον Νοέμβριο, ενώ ανύπαρκτη, στο 0% (!), είναι η πιθανότητα για προσλήψεις! Από την άλλη, το 57% των ερωτηθέντων (έναντι ποσοστού 70% τον προηγούμενο μήνα), επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του. 
Παράλληλα, οι εξαιρετικά δύσκολες ημέρες που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζονται στην παραπάνω έρευνα, καθώς το 64% των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι κακή. Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 57% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 50% τον Νοέμβριο. 

Η παραοικονομία.
Πάντως, οι δυσκολίες και η αβεβαιότητα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε θέματα ανάπτυξης «φρενάρουν» πολλούς, που θέλουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό ευθύνεται εν πολλοίς και για την παραοικονομία, αλλά και για την «μαύρη» εργασία. 
Μάλιστα, η Ελλάδα έχει το όγδοο μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας για το 2012, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ότι παρά τις δεκάδες φορολογικές αλλαγές που έγιναν τον τελευταίο καιρό, η παραοικονομία στη χώρα φτάνει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή, περίπου 50 δισ. ευρώ. 
Θετικό στοιχείο είναι το ότι από το 2005, ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πτώση, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το ανησυχητικό στοιχείο της αδήλωτης εργασίας, αφού η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη από τις χώρες οι οποίες παρέχουν στοιχεία στην Ε.Ε. με ποσοστό 25%, ενώ στο μέσο όρο της Ε.Ε. των 27 φτάνει μόλις ποσοστό 7,2% και στην Ευρωζώνη το 8%. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: