Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Στο 25% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα


Το όγδοο μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας στην Ευρώπη των «27» κατέχει η Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως τονίζεται σε σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, παρά τις δεκάδες φορολογικές αλλαγές που έγιναν τον τελευταίο καιρό, η παραοικονομία στη χώρα φτάνει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή, περίπου 50 δισ. ευρώ.
Το υψηλότερο ποσοστό παραοικονομίας (31,9%), ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφεται στη Βουλγαρία. Ακολουθεί η Εσθονία με 29,3% η Ρουμανία με 29,1% και η Λετονία με 28,5% Λιθουανία με 26,1%, την Κύπρο με 25,6% και τη Μάλτα με 25,3%.

Ο μέσος όρος της ΕΕ των «27» είναι 14,9% και της ευρωζώνης των «17» 15%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Αυστρία (7%), Λουξεμβούργο (8,2%) και Ολλανδία (9,5%).

Ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της αδήλωτης εργασίας. Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη από τις χώρες οι οποίες παρέχουν στοιχεία στην ΕΕ με ποσοστό επίσης 25% στους απασχολούμενους με δεύτερη τη Ρουμανία όπου το ποσοστό αδήλωτης εργασίας υπολογίζεται ανάμεσα στο 16 και το 21% των απασχολούμενων, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ των «27» φτάνει στο 7,2% και της ευρωζώνη στο 8%.

Στην έκθεση περιγράφεται και το προφίλ των ατόμων τα οποία παρέχουν αδήλωτη εργασία, στερώντας μεγάλα ποσά από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα τα οποία παρέχουν κυρίως αδήλωτη εργασία είναι συνήθως άντρες ανύπαντροι με βασική μόρφωση.

«Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σημειώνει κάποια μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα, που όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη κρίση και όχι στην υλοποίηση μέτρων για την καταπολέμηση της», σχολίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κώστας Μίχαλος.

Όπως επισήμανε, «αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή σχεδιαστούν και εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, και παράλληλα εξυγιανθούν και ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, τότε πραγματικά θα πετύχουμε ως χώρα τον περιορισμό της παραοικονομίας τουλάχιστον στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: