Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Στην Ήπειρο καλά κρατούν τα προβλήματα προσαρμογής στον «Καλλικράτη». Ατέλειωτο... αλαλούμ στους Δήμους. «Πράσινο φως» για προσλήψεις άναψε το Κράτος, αν και λίγες ημέρες πριν τόνιζε ότι δεν θα γίνουν άλλες το 2013!


Δυο χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του «Καλλικράτη» και το αλαλούμ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλά κρατεί! 

Το 2013 μπήκε με το. αριστερό για τους ΟΤΑ και στην Ήπειρο, αφού η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να μην τους χορηγήσει από 1η Ιανουαρίου νέες αρμοδιότητες, όπως προβλεπόταν, προφανώς και δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει προς τους Δήμους, οι οποίοι ακόμη παλεύουν να προσαρμοστούν στο νέο διοικητικό σύστημα. 
Τα προβλήματά τους αυξάνονται διαρκώς, όπως και οι οικονομικές τους ανάγκες, σε μια εποχή όμως που κρίνεται απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τους και η αύξηση της παραγωγικότητας από όλους. Κινήσεις δηλαδή, που δεν απαιτούν χρήματα, αλλά αντιθέτως θα ωφελήσουν τους πολίτες, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα και γρηγορότερα. 

Η τέλεια σύγχυση!
Για να αντιληφθεί κανείς την σύγχυση στην οποία βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το ίδιο το Κράτος βέβαια, αρκεί να σημειωθεί ότι χθες δόθηκε από την Πολιτεία το «πράσινο φως» για προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (8μηνίτες, 9μηνίτες, 11μηνίτες), ενώ μόλις πέντε ημέρες πριν, στις 3 Ιανουαρίου, το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε τις προσλήψεις στους Δήμους, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013! «Αναμφίβολα πρόκειται για την. τέλεια σύγχυση, που δείχνει ότι ακόμη, τόσο οι Δήμοι, όσο και το ίδιο το Κράτος ψάχνονται» σημείωνε χθες στον «Π.Λ.» αυτοδιοικητικό στέλεχος των Ιωαννίνων. 
Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει, το γιατί, ενώ λίγες ημέρες πριν, είχε απαγορεύσει τις προσλήψεις, τελικά τώρα ανάβει το «πράσινο φως» στους Δήμους, το Υπουργείο αναφέρει σε σχετική εγκύκλιο: «Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε το 2012 στη χορήγηση εγκρίσεων πρόσληψης συμβασιούχων από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, που με τη σειρά της ήταν απόρροια της διεξαγωγής δύο εθνικών εκλογών και των αντίστοιχων προεκλογικών περιόδων, κατά τις οποίες δεν επιτρέπονταν οι προσλήψεις ούτε οι προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες (αποστολή αιτημάτων από τους φορείς, χορήγηση εγκρίσεων κ.λπ.)».

Τα παραδείγματα. 
Στην Ήπειρο υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα του αλαλούμ που επικρατεί στους Δήμους και άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει τους πολίτες. Σε αυτόν των Ιωαννίνων, μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ήρθαν στην πόλη οι πρώτοι 300 μπλε κάδοι ανακύκλωσης. Για το θέμα, μάλιστα, οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Μπέγκας και Δημήτρης Κατηρτσίδης, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Δουβανάς έδωσαν συνέντευξη Τύπου.
Αντί όμως να ανακοινωθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η ολοκληρωμένη προσπάθεια ανακύκλωσης στο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, έγινε γνωστό, ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης από το ΕΣΠΑ. Και στη συνέχεια, άγνωστο όμως πότε (!), θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. 
Ουσιαστικά οι μπλε κάδοι που αποκτήθηκαν, θα. αναπαύονται στο εργοτάξιο του Δήμου για ένα εξάμηνο (ίσως και περισσότερο), ενώ ακόμη δεν έχει έρθει ούτε καν το απαραίτητο απορριμματοφόρο! 
Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, θα ξεκινήσει -όπως τονίστηκε- εκστρατεία ενημέρωσης του Γιαννιώτικου κοινού. «Η συμμετοχή των συμπολιτών και η ανταπόκρισή τους είναι καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος», είπε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενώ ο κ. Κατηρτσίδης εξέφρασε την ελπίδα «να ανταποκριθούν οι συμπολίτες μας και να δούμε το εγχείρημα της ανακύκλωσης να πετυχαίνει». Ο Λευτέρης Δουβανάς συμπλήρωσε ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά με συνεργασία και με ενημέρωση πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε».

Πρόσχημα η κρίση. 
Και δεν είναι μόνο το παραπάνω παράδειγμα, που δείχνει το αλαλούμ στους ΟΤΑ. Δυστυχώς, πολλοί δήμαρχοι με πρόσχημα την οικονομική κρίση, δεν κάνουν ούτε την απαραίτητη νοικοκυροσύνη στις υπηρεσίες τους, που δεν απαιτεί χρήματα, αλλά οργάνωση. Πολλοί μάλιστα αδιαφορούν για τις λακκούβες ή και για άλλα προβλήματα της καθημερινότητας. Ίσως και για αυτό, οι πολίτες στα διάφορα γκάλοπ να κατατάσσουν τους Δήμους (πολλοί εκ των οποίων έχουν πλεονάζων προσωπικό) στις τελευταίες θέσεις στην εμπιστοσύνη και στην υπόληψη. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καθημερινές «ουρές» στη ΔΕΥΑΙ για τις πληρωμές λογαριασμών του νερού, την ώρα που χαμένο στα προεκλογικά «θα» είναι το ολοκληρωμένο σύστημα πληρωμών, μέσω ίντερνετ. Μια κίνηση, που και τους πολίτες θα διευκολύνει αφάνταστα, αλλά και θα εξορθολογήσει τις ανάγκες της εταιρίας, η οποία θα διαθέσει τους υπαλλήλους της σε πιο παραγωγικές θέσεις. Και στο τέλος, βέβαια, κερδισμένοι θα είναι όλοι. 
Ενώ όμως και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών (σε επιστολή του προς τους υπουργούς της χώρας αναλυτικά στη σελ 16), στους Δήμους και ιδιαίτερα σε αυτόν των Ιωαννίνων, οι πολίτες. ξεροσταλιάζουν στις ουρές, μέσα στο κρύο!

Δικαιολογημένη. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, δικαιολογημένη κρίνεται η παράταση στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τους Δήμους, που αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών και η οποία επρόκειτο να γίνει την 1η Ιανουαρίου (σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΣ. η μεταβίβαση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου 2013-2016).
Είναι εμφανές, ότι ακόμη το Κράτος δεν εμπιστεύεται πλήρως τους ΟΤΑ, ότι μπορούν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση. Και αυτό με δεδομένο, ότι έως τώρα αυτοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα προσαρμογής στον «Καλλικράτη», για τα οποία πάντως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η ίδια η Πολιτεία, που ενώ έδωσε αρμοδιότητες στους Δήμους, τους στέρησε τα απαραίτητα χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: