Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πoιοί συμμετέχουν από την Πρέβεζα στην συνδιάσκεψη για την διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κινήματος.

Το www.atpreveza.gr στην Εθνική Οδό με το ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας - Παρολίγον συνάντηση με Μπαρμπαρούση

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας από το πρωί «μετακομίζει» στην Αθήνα, καθώς στο ΣΕΦ θα διεξαχθεί σήμερα, αύριο και μεθαύριο η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του κόμματος, όπου αναμένεται να διαμορφωθεί η φυσιογνωμία του νέου κόμματος της Αριστεράς και η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα, μετά και το δημόσιο ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία που πραγματοποίησαν οι κατά τόπους οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Εντοπίσαμε στην Εθνικό Οδό, κοντά στην Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, αλλά και εκείνα της Άρτας, στο δρόμο προς την πρωτεύουσα για τη Συνδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια μιας στάσης που πραγματοποίησαν.

Οι πολιτικές συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν, τα «πηγαδάκια» για τις διεργασίες της Συνδιάσκεψης πολλά, ενώ το ηθικό ήταν στα ύψη, εν όψει μιας πολιτικής διαδικασίας πρωτόγνωρης για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ.

101 0138 copy

Οι Πρεβεζάνοι παραλίγο μάλιστα να έχουν ένα παράδοξο τετ-α-τετ, με μία φυσιογνωμία που μόνο συμπαθής δεν τους είναι. Λίγα λεπτά πριν καταφτάσει το πούλμαν, έφυγε από το ίδιο κατάστημα επί της Εθνικής Οδού, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κώστας Μπαρμπαρούσης, μπαίνοντας στη συνέχεια στην BMW του.

Να σημειώσουμε πως από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, είναι αντιπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην Συνδιάσκεψη οι παρακάτω:

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
1. Λελοβίτης Παναγιώτης
2. Χάιδας Ηλίας
3. Τσακανιά Βιργινία
4. Παπανίκος Διονύσης
5. Κωνής Δημήτρης
6. Νόβας Μιχάλης
7. Βελέντζας Σπύρος
8. Μιχελάκου Καλλιόπη
9. Κορωναίος Γιάννης
10. Καραγιάννη Σταυρούλα
11. Καραβίδας Κώστας
12. Κατσάβαρου Ευαγγελία

101 0140

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ
1. Τσάτσης Σπύρος
2. Ζουρουφίδου Μαίρη
3. Τζιμούλης Σωτήρης
4. Νικολάου Ανδρέας

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ
1. Καμπουράκης Κώστας
2. Καρατζένης Βασίλης
3. Κακοσίμος Ηλίας
4. Γιάννου Τασία

Στη Συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ως αντιπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, ο Σπύρος Παγκράτης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και ο Κώστας Μπάρκας, Βουλευτής Πρέβεζας.

www.atpreveza.gr

«Epirus Friendly Shopping». 'Oσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να συμμετέχουν, θα αναρτούν το ειδικό σήμα, με το ποσοστό έκπτωσης και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αφορά.

«Epirus Friendly Shopping»

Την προώθηση της Ηπείρου, ως μια περιοχή ιδιαίτερα φιλική προς τον καταναλωτή, έχει θέσει ως προτεραιότητα η περιφέρεια Ηπείρου θέλοντας να στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τις τοπικές επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές.


Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Epirus Friendly Shopping» και όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να συμμετέχουν, θα αναρτούν το ειδικό σήμα του «Epirus Friendly Shopping» με το ποσοστό έκπτωσης και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αφορά. Παράλληλα θα υπάρχει ιστοσελίδα, μέσα από την οποία ο επισκέπτης - καταναλωτής θα μπορεί να αναζητεί τις τρέχουσες προσφορές και όλες τις σχετικές πληροφορίες.


Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη που θα γίνει στο επιμελητήριο Πρέβεζας παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Περιφέρειας Ηπείρου κ. Οδυσσέα Πότση, ενώ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Ιωάννου, ο δήμαρχος κ. Μπαΐλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιαμάς, οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων, ο πρόεδρος του συλλόγου εστιατόρων αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

agora

Αντίστοιχες συσκέψεις έχουν γίνει σε Ιωάννινα και Άρτα , ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Πότσης πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των επιχειρηματιών καθώς οι ίδιοι θα κρίνουν πότε και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν. Παράλληλα σημειώνει ότι η Περιφέρεια θα έχει υποστηρικτικό ρόλο, ενώ το χρονικό διάστημα συμμετοχής, το ποσοστό έκπτωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών θα καθορίζεται από τον εκάστοτε επιχειρηματικό φορέα.

Την ίδια στιγμή την αντίθεσή του εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κοντομίχη οι προσφορές αυτές στην ουσία θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα αφού θα δημιουργήσουν μια κόλαση στην αγορά όπου θα υπάρχουν εκπτώσεις χωρίς κανένα μέτρο και κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

Πρόταση του συλλόγου προς τα μέλη θα είναι να μην συμμετέχουν σ' αυτή την πρωτοβουλία, η οποία όπως υπογραμμίζει ο κ. Κοντομίχης, και το θεσμό των εκπτώσεων θα καταργήσει στην πράξη και θα δημιουργήσει οικονομικά αδιέξοδα στα καταστήματα και στους καταστηματάρχες...

www.atpreveza.gr

Πάρε την Ελλάδα στα χέρια σου πριν το τελευταίο ζειμπέκικο γίνει χορός του Ζαλόγγου!

Η Ελλάδα κρέμεται σε μια κλωστή την ίδια στιγμή που η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού της χτυπάει κόκκινο.

Οι ηγέτες των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης έχουν αποδειχθεί παντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το εφιαλτικό τέρας της κρίσης. Οι μεν 3 της συγκυβέρνησης είναι πολιτικοί πεπερασμένης τεχνολογίας-απομεινάρια της νοσηρής μεταπολίτευσης-ενώ ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι με μοναδικό "προσόν" την σταδιοδρομία τους ως ανεπάγγελτοι πολιτικοί.

Η Ελλάδα απέχει ελάχιστα από το χάος και είναι θέμα εθνικής επιβίωσης η εκπόνηση ενός οραματικού σχεδίου διάσωσης μόνο που αυτό απαιτεί φωτισμένα μυαλά στο τιμόνι της.

Πρέπει εδώ και τώρα να αποτεφρωθεί το υπάρχον πολιτικό προσωπικό-αύριο θα είναι αργά.


Ήδη οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για βοήθεια à la carte, ότι μπορεί ο καθένας από το υστερημά του στη "ζητιάνα" Ελλάδα.

«Βοήθεια στους Έλληνες à la carte» είναι ο τίτλος των Financial Times Deutschland που αναφέρουν: «Ο καθένας όπως μπορεί. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα ψάξουν η καθεμία μόνη της πως μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την Αθήνα ώστε να μειώσει το χρέος της. Από έναν κατάλογο μέτρων, η κάθε χώρα θα επιλέξει τα μέσα, τα οποία μπορεί στο εσωτερικό της να υποστηρίξει καλύτερα. Η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις εγγυήσεις που δίνει στο μηχανισμό διάσωσης».

Αυτό πρέπει να σημάνει κόκκινο συναγερμό για όλους εμάς τους πολίτες. Εμείς θα υποφέρουμε όταν οι σημερινοί ηγέτες θα αναζητούν καταφύγια ανά τον πλανήτη.

Πάρε την Ελλάδα στα χέρια σου πριν το τελευταίο ζειμπέκικο γίνει χορός του Ζαλόγγου!

Είναι δική σου υπόθεση αν θα υπάρχει αύριο η οικογένειά σου. Όχι της ανύπαρκτης πολιτικής ηγεσίας και του κομματικού προσωπικού.

Το γεγονός βέβαια ότι οι συγκεκριμένοι κύριοι αποτελούν την “αφρόκρεματου πολιτικού προσωπικού της χώρας, αντανακλά και τα ποιοτικά, αξιακά, αισθητικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν τους πολίτες-όλους μας. Εικόνα μας είναι οι πολιτικοί. 

Μόνο όταν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσουμε να επιλέξουμε ένα πιο ικανό πολιτικό προσωπικό να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Αυτή άλλωστε είναι η μόνη οδός διαφυγής. Το να πάρουμε την ζωή και την Ελλάδα στα χέρια μας. Η αλλαγή της μοίρας της χώρας πρέπει να γίνει δημιουργικά κτήμα του καθενός μας. 

Υπάρχουν 2 εκατομμύρια Έλληνες άνεργοι. Παρότι το επιχείρημα είναι κάπως απλουστευτικό ρωτάμε πόσοι ξένοι μετανάστες εργάζονται στη χώρα μας. Ποιος είναι ο αριθμός τους; Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να εκδιωχθούν οι νόμιμοι εργαζόμενοι και η αναφορά στους μετανάστες δεν έχει να κάνει με ρατσιστική εμπάθεια αλλά με τους Έλληνες νέους ανέργους που κάθονται μοιραίοι και άβουλοι στα καφενεία περιμένοντας την ρεπόρτερ του δελτίου των “8” να τους ζητήσει την γνώμη τους για την ανεργία.

Στην Μανωλάδα, εργάζονται ακόμη και Άγγλοι, Γερμανοί και Γάλλοι, την ίδια στιγμή που πολλοί νέοι της περιοχής συνωστίζονται στις καφετέριες της Κυψέλης περιμένοντας το μάνα εξ ουρανού η να τους διορίσει ο Σιούφας ηχολήπτες στο Κανάλι της Βουλής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει σώνει και καλά να γίνουν όλοι αγρότες-παρότι τα τυποποιημένα αγροτικά προιόντα θα αποτελέσουν σύντομα την βαριά εξαγωγική “βιομηχανία” της χώρας-αλλά καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι στη ζωή μπορεί να χρειασθεί να αλλάξουμε δυο και τρεις δουλειές. Να αποτύχουμε ισάριθμες φορές για να τα καταφέρουμε -πιο έμπειροι- στο τέλος.

Αν ο καθένας από μας είχε βιώσει την επαγγελματική περιπέτεια, την περιπέτεια του επειχειρείν, είχε γευθεί ήττες και νίκες δεν θα επιλέγαμε ως πολίτες ανεπάγγελτους αλλά επαγγελματίες της πολιτικής να διαχειρισθούν τις τύχες μας. 

Αν είναι μια φορά ντροπή για έναν υπουργό Οικονομικών να χάνει την λίστα Λαγκάρντ, προσβάλλοντας και την ίδια την σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ, σκεφθείτε πόσο ταπενωτικό είναι για μας τους ίδιους, ως πολίτες, το γεγονός ότι δώσαμε την ευκαιρία σε έναν άπειρο και άκαπνο απόφοιτο ενός φημισμένου Κολλεγίου να γίνει υπουργός Οικονομικών της χώρας σε μια εθνικά κρίσιμη συγκυρία. 

Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Σαχινίδης, Ζαννιάς, Στουρνάρας, τους κατάπιε όλους το “θηρίο” ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός πάνω στο καροτσάκι του συμβολίζει από μόνος του το πείσμα και το πάθος για ζωή. Όπως επίσης αντανακλά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι τους ηγέτες τους. Αλήθεια πόσες φορές στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ακούσαμε για κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς να έχουν εμπλακεί σε οικονομικά και ερωτικά σκάνδαλα σε αντίθεση με τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Έλληνες συναδέλφους τους;

Όταν διαχειρίζεσαι τις τύχες ενός ολόκληρου λαού οφείλεις να αφιερώνεσαι με όλο σου το είναι.

Δυστυχώς για το εγχώριο πολιτικό προσωπικό η αντίληψη της πολιτικής είναι σχεδόν τηλεοπτική. Ανεβάζουν τις μετοχές τους ανάλογα με την συχνότητα εμφάνισής τους στα τηλεπαράθυρα. 

Απαίδευτοι, ανέτοιμοι, χωρίς ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις εξαντλούνται σε ναρκισσευόμενους μονολόγους σε διαρκή συμπαιγνία με την πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΜΜΕ οι οποίοι είναι εξίσου επιδερμικοί, επιπόλαιοι, κόλακες, μέτριοι, συχνά κρατικοδίαιτοι. 

Όσο για τους εργοδότες τους μηντιάρχες, στην πλειοψηφία τους είναι δημιουργήματα θαλασσοδανείων και διαπλοκής με το κράτος.
Η έκπληξη δεν είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο να συμβεί. 

Δεκαετίες ολόκληρες χορεύαμε στη Μύκονο, την ώρα που οι Γερμανοί δούλευαν στα εργοστάσια για να είναι συνεπείς στις παραγγελίες των Πόρσε για τις οποίες αδημονούσαν οι Έλληνες νεόπλουτοι πελάτες τους. Τώρα που για την πλειοψηφία σταμάτησαν κάπως βίαια οι χοροί και ακόμη και στο Κολωνάκι νυχτώνει νωρίς, μας φταίει η Μέρκελ που δεν εκταμιεύει την δόση των 40 δις για να συνεχίσουμε να ζούμε σαν Ελληνάρες. 

Φταίει η Λαγκάρντ που η εγχώρια Δικαιοσύνη δεν έχει οδηγήσει στη φυλακή όλους τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Siemens. Φταίει ο Σόιμπλε που οι φοροφυγάδες εξακολουθούν να κάνουν πάρτυ. 

Σε κανέναν δεν αρέσει η παρουσία της Τρόικας στη χώρα μας. Πιο χυδαία όμως είναι η παρουσία του συγκεκριμένου πολιτικού προσωπικού στην ηγεσία της Ελλάδας, με το "ιδεολογικό" άλλοθι της Δεξιάς, της Αριστεράς, και άλλων ιδεοληψιών οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί με ανθρωπιστικά και μόνο κριτήρια. 

Δημοκρατία είναι ο διαρκής αγώνας για την ευτυχία και τον σεβασμό του διπλανού σου. Μια ανθρώπινη αλυσίδα ευημερίας στα πρότυπα της Πολιτείας του Πλάτωνα.

Πιστεύουμε -και έχουμε βαρεθεί να το επαναλαμβάνουμε- πως η Αναγέννηση της Ελλάδας περνάει μέσα από την αποτέφρωση του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού. Όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει “βίαια” μια και οι ίδιοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μας αδειάσουν την γωνιά κι εμείς δεν έχουμε χρόνο να ωριμάσουμε και να τους δείξουμε την έξοδο. 

Τι θα συμβεί; Απλά θα έλθει πολύ σύντομα η ώρα να κυβερνήσει ο Δραγασάκης, ο Παπαδημούλης, ο Τατσόπουλος και οι υπόλοιποι τηλεστάρ του ΣΥΡΙΖΑ αντικαθιστώντας τις έξοχες ντιζέζ της συγκυβέρνησης που είναι σήμερα οι πρώτες φίρμες του πάλκου. Κι αφού αποτεφρωθούν και δαύτοι θα έχουμε δύο επιλογές: Eκείνη του Εμφυλίου κι εκείνη των Αξίων και Αξιών. Ειλικρινά σήμερα δεν μπορούμε να μαντέψουμε σε ποια θα ποντάρει ο λαός μας. Κι αυτό με την προυπόθεση ότι δεν θα έχουμε στο μεταξύ υποστεί έναν νέο εθνικό ακρωτηριασμό.

Από τον Βασίλη Μπόνιο 

www.kourdistoportocali.gr

Ο Προβόπουλος «απέκρυψε» έγγραφα του ΔΝΤ πριν από το Μνημόνιο!


Την ύπαρξη εγγράφου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χρονολογούμενου από τις 29 Μαρτίου 2010, με αποδέκτη το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, στο οποίο υπογραμμιζόταν πως το Μνημόνιο θα επέφερε βαθιά ύφεση, που θα δοκίμαζε τον κοινωνικό ιστό και δεν θα υλοποιούταν, αποκάλυψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο μίας αποκάλυψης που θα προκαλέσει συζητήσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως στη δικογραφία με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη, η οποία έχει διαβιβαστεί ήδη στη Βουλή, εντοπίζονται δύο αποκαλυπτικά έγγραφα.

Από τη μία, η βουλευτής κανει λόγο για fax του τότε εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προς τον κ. Προβόπουλο στο οποίο γνωστοποιούταν στον τελευταίο, απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ, ημερομηνίας 29/3/2012 (προτού υπογραφεί το Μνημόνιο), όπου αναφερόταν ότι το πρόγραμμα θα προκαλέσει βαθιά ύφεση, δοκιμάζοντας τον κοινωνικό ιστό, ενώ επισημαινόταν πως δεν θα καθίστατο εφικτή η υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πιστή αντιγραφή της βουλευτού το πρώτο έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει όμως επίσης να είναι και ρεαλιστική.

Ακόμη και με επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 2 με 2,5% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο, και για διάστημα 5 ετών, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέβει περίπου στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, πριν σταθεροποιηθεί και ξεκινήσει αργά να μειώνεται. Μια πολύ γρηγορότερη προσαρμογή - σαν αυτή που υπονοείται από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του 2012, που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα είναι πολύ ριψοκίνδυνη.».

Σε άλλο σημείο αναγράφει: «Η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία και η δημοσιονομική αντίφαση που απαιτείται από αυτό το δημοσιονομικό δρόμο, θα προκαλέσει ισχυρή αντίφαση ανάμεσα στην εσωτερική ζήτηση και τη βαθειά, όπως αναμένεται ύφεση, που θα πλήξει έντονα τον κοινωνικό ιστό. Δεν είναι πιθανό ότι αυτό θα μπορέσει τεχνικά να εφαρμοστεί, καθώς περικοπές για να διαρκέσουν, απαιτούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών, που θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν και να έχουν αποτελέσματα.».

Το 2ο έγγραφο με ημερομηνία 1.4.2010 και διαβάθμιση «εξαιρετικά επείγον» αποστέλλεται από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον προς την γενική γραμματεία Διεύθυνσης, Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας ενώ κοινοποιείται μεταξύ άλλων στο διπλωματικό γραφείο του τότε Πρωθυπουργού, τον υπουργό Οικονομικών και στο γραφείο του κ. Ζανιά.

Ως θέμα έχει: «Συνάντηση με αρμόδιο διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών ΗΠΑ επι θέματος ελληνικής Οικονομίας»

Ενώ το κείμενο χωρίζεται σε δυο παραγράφους που αναφέρουν:

- Το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μια κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε 1 μέσα σε ένα έτος (στόχος τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχο προηγούμενο σε ιστορία παγκόσμιας οικονομίας)

- Οι προσπάθειες αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου, αποφευγομενης κατά το δυνατόν, υπερβολικής έξαρσης κοινωνικών εντάσεων που υπονομεύουν το όλο εγχείρημα ή πάντως καθυστερούν την υλοποίησή του.

www.lykavitos.gr

Πέτρος Λεωτσάκος. ''Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Goldman Sachs, η Χρυσή Αυγή, οι μυστικές υπηρεσίες και η νέα διαπλοκή''


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «σχέδιο κολυμπήθρα» το σχέδιο εξαγνισμού και καθαγιασμού των ανομημάτων του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. 
Το κείμενο που θα διαβάσετε αποτελεί προϊόν συγκέντρωσης στοιχείων από πηγές που ασκούν εξουσία στον τόπο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. 
Το κείμενο αυτό δεν στηρίζεται σε εικασίες αλλά σε ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί εις βάρος της κοινωνίας. 

Το σχέδιο κολυμπήθρα δημιουργήθηκε με ένα βασικό στόχο, τον στόχο να ξεπλύνει τα ανομήματα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Ελλάδος. 

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα απόλυτα διαπλεκόμενα έχουν ακόμη εξουσία στην Ελλάδα. 
Παραδόξως πολλοί πιστεύουν ότι η Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανισυστημικό κόμμα που θέλει να χτυπήσει τα παραδοσιακά οικονομικά τζάκια το παραδοσιακό κατεστημένο. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί ένα αυστηρά συστημικό κόμμα το οποίο συναλλάσσεται με την Goldman Sachs, δεν ήταν τυχαία η συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και με τους Αμερικανούς οι οποίοι δεν βλέπουν με φοβικά σύνδρομα την ελληνική νεοαριστερά δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή αποτελεί στα μάτια της κοινωνίας την λαϊκή αντίδραση αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας που θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό πόλο ως αντιστάθμισμα της ανόδου της Αριστεράς. 

Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αυτοί που κυβέρνησαν, που κυβερνούν και που γενικώς συμμετείχαν στα πολιτικά και οικονομικά συστήματα της Ελλάδος τα τελευταία 15-20 χρόνια έχουν συνασπιστεί όχι με στόχο να διασωθεί η Ελλάδα αυτός είναι παρελκόμενος στόχος θεμιτός αλλά όχι πρωταρχικός. 
Ο βασικός στόχος είναι να προλάβουν να εξαγνίσουν τα πολιτικά και οικονομικά ανομήματα που συντελέστηκαν στην Ελλάδα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. 
Θα προσπαθήσουν να συγκαλύψουν τα εγκλήματα κατά της κοινωνίας και του έθνους.  

Η Ελληνική κοινωνία είναι το μεγάλο θύμα της διαπλοκής. 
Η πολιτική εξουσία που κυβέρνησε την Ελλάδα και χρεοκόπησε την οικονομία προσπαθεί πριν η χώρα μεταβιβαστεί στην Τρόικα στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας να εξυγιανθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα κατά της πατρίδας, να συγκαλύψει τα εγκλήματα κατά της κοινωνίας. 
Οι ευθύνες για το ποιοι οδήγησαν στην χρεοκοπία την Ελλάδα συγκαλύπτονται καθώς π.χ. χθες ο κυβερνητικός συνασπισμός καταψήφισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο. 
Οι τράπεζες έχουν πλήρως καταρρεύσει και οδηγούνται στην κρατικοποίηση. 
Η ΤτΕ έχει πλήρως αποδομηθεί ενώ το ΤΧΣ ελέγχεται πλήρως από το κράτος. 
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. 

Έχουν σχεδιαστεί και οργανωθεί από τον νέο μηχανισμό διαπλοκής που δημιουργείται δηλαδή την Τρόικα.
Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί διαπλοκής θα καταρρεύσουν ή θα περιχαρακωθούν και θα ελέγχονται από την Τρόικα μέσω των τραπεζών. 
Το σχέδιο είναι προαποφασισμένο, έχει συντελεστεί ένα έγκλημα κατά της οικονομίας ιστορικών διαστάσεων. 
Στην πρώτη φάση της κολυμπήθρας θα υπάρξει κάθαρση των ανομημάτων πολιτικών, επιχειρηματιών. 
Προφανώς κάποιοι θα πεταχτούν στην πυρά για να μην διαμαρτύρεται η κοινωνία.
Οι πιο αδύναμοι από τους πρώην δυνατούς θα στοχοποιηθούν και θα πεταχτούν στην πυρά. 
Το σημαντικότερο όμως σχέδιο είναι η μετάβαση από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς διαπλοκής στους νέους με επίκεντρο την Τρόικα. 
Κουμάντο στην Ελλάδα δεν θα κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Ούτε οι παραδοσιακοί μηντιάρχες ή επιχειρηματίες. 
Όλοι αυτοί δεν θα υπάρχουν σε λίγο καιρό. 

Το σχέδιο είναι απλό η Τρόικα θέλει να ελέγξει τον πυρήνα της οικονομίας. 
Θέλει να ελέγξει μέσω των κρατικοποιημένων τραπεζών - για τον λόγο αυτό θέλουν κρατικοποιημένες τις τράπεζες - τις επιχειρήσεις και τις καταθέσεις.
Οι τράπεζες ελέγχουν όλη την οικονομία. Επιχειρήσεις, νοικοκυριά. 
Σκεφτείτε τις κρατικές τράπεζες στον έλεγχο της Τρόικα.
Η Τρόικα θα ελέγχει την επιχείρηση θα καθορίζει ποια θα επιβιώσει και ποια όχι. 
Θα ελέγχει τις καταθέσεις και την ατομική περιουσία και θα διαμορφώνει τις τάσεις στην κοινωνία. 
Το σχέδιο είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαντάζεται ο κοινός νους. 
Κάποιοι μηχανισμοί ανερχόμενης διαπλοκής επιχειρούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με την Τρόικα που θα κάνει κουμάντο στην Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια ώστε να καρπωθούν οφέλη και να ασκήσουν εξουσία με την στήριξη της Τρόικα. 
Ποιος επιχειρηματικός όμιλος με ρόλο στα media ανερχόμενος στηρίζει την Τρόικα και προσπαθεί στο παρασκήνιο να αποδομήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών. 
Ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός που προσπάθησε στο παρασκήνιο να ενοχοποιήσει και απαξιώσει τραπεζίτες του ιδιωτικού τομέα με στόχο το μεγάλο σχέδιο;
Ποιος ήταν αυτός ο μηχανισμός που χρησιμοποίησε μυστικές υπηρεσίες, εισαγγελείς και ελληνική αστυνομία για να απαξιώσει τραπεζίτες; 
Η Τρόικα θα είναι ο επόμενος μεγάλος διαπλεκόμενος της ελληνικής οικονομίας. 
Πολιτική και οικονομική εξουσία το γνωρίζει και προσπαθεί να προλάβει να εξαγνιστεί μέσω της Κολυμπήθρας και εν συνεχεία να δει πως θα μπορέσει να προσκολλήσει στην νέα διαπλοκή.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά, η Ελλάδα αλλάζει. 
Η νέα Ελλάδα θα είναι χειρότερη, εξαρτημένη, αποδεκατισμένη, καθοδηγούμενη.
Η νέα Ελλάδα θα είναι μια χώρα ζόμπι.
Κακώς ήρθατε στην Νέα Ελλάδα...... 

Υποσημείωση.
Το κείμενο αυτό δεν είναι ένα απλό άρθρο άποψης. 
Είναι προιόν πληροφοριών από πηγές που συμμετέχουν στην πολιτική και οικονομική εξουσία και βλέπουν τα επερχόμενα δεινά. 
Το κείμενο αυτό θέλει να προβληματίσει και ταυτόχρονα να αναδείξει ένα σάπιο παρασκήνιο στον βαθμό που μπορεί να γραφούν ορισμένα πράγματα. 
Κρατήστε στο μυαλό σας αυτό το κείμενο...

Πέτρος Λεωτσάκος 

www.bankingnews.gr
http://www.kourdistoportocali.com

Η μεγάλη φυγή.


Ένα από τα πιο συναρπαστικά κείμενα που έχουν γραφτεί τελευταία για την Ελλάδα που αλλάζει είναι το κείμενο του Πέτρου Λεωτσάκου που φιλοξενούμε στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι".


Πράγματι μια νέα διαπλοκή γεννιέται από τις στάχτες της παλαιάς με την Τρόικα να υποδεικνύει τους νέους παίκτες. Η άποψη του Λεωτσάκου ότι η Χρυσή Αυγή είναι δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών, δεν ακούγεται εξωπραγματική αν δει κανείς την θαλπωρή με την οποία αντιμετωπίζουν τα όργανα της τάξης τις παραβατικές συμπεριφορές του συγκεκριμένου κόμματος.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τουλάχιστο 30 οικογένειες που για δεκαετίες πρωταγωνιστούν στο ελληνικό επιχειρείν και στην κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για άλλες πιο φιλόξενες πολιτείες.

-Δεν είμαστε διατεθειμμένοι, εμείς και οι οικογένειές μας, να γίνουμε πειραματόζωα της Τρόικας σε μια χώρα που σβήνει από τον ευρωπαικό χάρτη.

Η Αγγλία, η Αμερική, η Ρωσία ακόμη και οι σκανδιναυικές χώρες αποτελούν κάποιους από τους προορισμούς των επιχειρηματικών οικογενειών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

-Αυτά που θα βλέπεις να εξελίσσονται εδώ τα επόμενα χρόνια θα ξεπερνούν και τα πιο σκληρά ντοκιμαντέρ, τα πιο ωμά που έχεις δει με θέμα την βίαιη αλλαγή του τρόπου ζωής μιας κοινωνίας.,
θα μας πει ένας από τους ισχυρούς οικονομικά συμπολίτες μας που εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Για κάποιους από αυτούς όπως μας εξομολογούνται οι ίδιοι, η φυγή από την χώρα δεν είναι μόνο επιχειρηματική επιλογή αλλά έχει να κάνει με την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς τους.

-Η Ελλάδα θα παραδοθεί στον έλεγχο συμμοριών του πολιτικού παρακράτους. Η οικονομική εξαθλίωση σε συνδυασμό με τον έλεγχο της χώρας από την τρόικα θα αποτελέσουν ένα εκρηκτικό κοκτέηλ. Οι δανειστές θα σακατέψουν την χώρα για να μπορούν να την ελέγχουν. Αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Η απόγνωση του λαού δεν θάχει όρια αλλά στο τέλος οι πολίτες θα υποκύπτουν από φόβο.
Ε, όλα αυτά δεν θα θέλαμε να τα βιώσουμε. Λυπούμαι που το λέω αλλά η Ελλάδα τέλειωσε. Θα είναι το πρώτο ευρωπαικό σκλαβοπάζαρο του 21ου αιώνα, θυμήσου το.,συνεχίζει ο συνομιλητής μας.

Όταν κάποια στιγμή θα αρχίσει να γίνεται γνωστό ποιοι είναι αυτοί που εγκταλείπουν την Ελλάδα το σοκ που θα προκληθεί στην κοινή γνώμη θα είναι τεράστιο. Κι αυτό γιατί για τις συγκεκριμένες οικογένειες οι πολίτες έχουν την εντύπωση ότι είναι ισχυρές και μπορούν να τα βγάλουν πέρα κάτω από όλες τις συνθήκες. Κι όμως δεν είναι έτσι. Όσα πρόκειται να συμβούν θα αλλάξουν πρωτόγνωρα, βίαια, ολοκληρωτικά την Ελλάδα. Μια Ελλάδα της οποίας κανείς δεν εγγυάται την ακεραιότητά της σαν κράτος. Οι δηλώσεις του Μπερίσα για την Αλβανία, που φθάνει ως την Πρέβεζα, είναι χαρακτηριστικές και καθόλου τυχαίες σ΄αυτή εδώ την συγκυρία.
Φυσικά σ΄αυτό το τοπίο διαγκωνίζονται τα κοράκια της νέας μηντιακής διαπλοκής. Όλοι αυτοί που σπεύδουν ήδη να αποκτήσουν πρόσβαση στη Τρόικα, να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στα νέα αφεντικά της χώρας και να δηλώσουν πρόθυμοι διαχειριστές.
Τα πρώτα σημάδια του μηντιακού τοπίου που αλλάζει, όχι απαραίτητα προς το καλύτερο, είναι ορατά. Γι αυτό και τα παλαιά τζάκια έχουν βγει στα κάγκελα λίγο πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Η νέα εξουσία επιλέγει τώρα τους δικούς της μηντιάρχες σε μια αποτεφρωμένη και πλήρως ελεγχόμενη χώρα.


Η εκδίκηση της απολιτίκ μάζας.

Μαριονέτες στο σκοτάδι

Τα κόμματα είναι εργαλεία της Δημοκρατίας. Ο λαός θα πρέπει να δείξει τον δρόμο της αλλαγής βάζοντας στο περιθώριο όσους τον πλήγωσαν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ένα καινούριο(σε ότι αφορά την έξαρσή του) φαινόμενο στο βασίλειο της τραγικής τηλεοπτικής κυρίως «δημοκρατίας» για το οποίο πολλά θα έγραφε ο αείμνηστος Ρασούλης παραφράζοντας ένα από τα σπουδαιότερα και συνάμα διαχρονικά έργα που είχε γράψει. Για την «εκδίκηση της γυφτιάς» ο λόγος.


Πολλά έχουν γραφτεί για την απολιτίκ γενιά η οποία προφανώς και δε γνωρίζει σύνορα ούτε ασφαλώς και ηλικίες. Κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα από τα περισσότερα κανάλια είτε μεγάλα είτε μικρά σε οποιαδήποτε ζώνη της ημέρας βλέπουμε και ακούμε προσκεκλημένους «απλούς» κατά τα άλλα πολίτες να «κοντράρονται» με πολιτικά πρόσωπα της χώρας. Όλα αυτά στα πλαίσια ενός «πλουραλιστικού» και «δημοκρατικού» κατά τα άλλα διαλόγου. Μάλιστα. «Το μικρόφωνο στους πολίτες». Θα μπορούσε να είναι και τίτλος εκπομπής ή ακόμα και καινούριο πολιτικό κόμμα ή κίνημα. Ενδιαφέρον ακούγεται αλλά όχι αθώο. Το όλο εγχείρημα πηγαίνει «πακέτο» με τις «δημοσκοπήσεις» που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Στη Δημοκρατία βέβαια όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και αυτό δε μπαίνει ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε καν να μπαίνει σε οποιοδήποτε τραπέζι διαλόγου. Τούτες οι μέρες βέβαια είναι αρκετά περίεργες και καλό θα ήταν να προσέχει ο καθένας τι σκέπτεται αλλά κυρίως το τι λέει ειδικά όταν το κάνει από δημόσιο βήμα. Το να μπει κάποιος στη διαδικασία να εξηγήσει το γιατί είναι μάταιος κόπος. Μια και μιλάμε για ποσοστά καλό είναι να αναφερθεί ότι αυτό το «κίνημα» προσεγγίζει το 30% της ελληνικής κοινωνίας αν δεν το ξεπερνά κιόλας.Παραβιάζονται ανοικτές θύρες όταν αυτοί οι άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τεκταινόμενα.


Το σύστημα γενικότερα έχει αποσταθεροποιηθεί και ακόμα και οι ίδιοι οι κρατούντες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί ακόμα και αν μας έφεραν σε αυτό το σημείο σίγουρα δε θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η κοινωνική «ανωμαλία». Ο λόγος πολύ απλός. Βλέπουν ότι η πολιτική τους επιβίωση μέσα σε μια τέτοια κατάσταση δε μπορεί να επιτευχθεί παρόλα τα συνεχή τεχνάσματα που κάνουν εξαπατώντας ενσυνείδητα τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημά μας βέβαια εκτός από το πολιτικό σύστημα είναι και η παθογένεια ενός πολύ σημαντικού κομματιού της νεοελληνικής κοινωνίας. Αυτή την παθογένεια τη συναντάμε στις καθημερινές μας συναναστροφές όλοι μας. Εμείς οι κατά τα άλλα απλοί πολίτες. Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που προσπαθούν να μας κάνουν τον βίο αβίωτο. Καθρέφτης είναι άλλωστε και αυτοί του εκάστοτε κοινωνικού συνόλου. Έχει ειπωθεί και γραφτεί άπειρες φορές κάτι στο οποίο δε δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Η νοοτροπία μας. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, πράττουμε και επηρεάζουμε και τις δικές μας ζωές αλλά και αυτές των άλλων. Όλοι έχουν δικαίωμα άποψης. Σωστό. Ουδείς διαφωνεί. Η άποψη όμως δεν πρέπει να συμβαδίζει και με την πράξη; Είναι κάτι αντίστοιχο της θεωρίας και της πράξης. Καμιά θεωρία άλλωστε δεν είναι καλή αν στην πράξη κρίνεται αναποτελεσματική. Η ζωή μας είναι διανθισμένη με κοινωνικούς ρόλους. Δε ζούμε στο κενό. Έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία. Το φαινόμενο ενός απολιτικ μέρους του συνόλου ούτε καινούριο είναι ούτε και μόδα όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν. Δεν είναι κάτι αόριστο. Εκπροσωπείται και μάλιστα στις μέρες μας τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Τέτοιες που είναι πολύ πιθανό να δώσουν τη χαριστική βολή σε μια κοινωνία που ήδη υποφέρει και έχει χάσει εδώ και αρκετό καιρό τον προσανατολισμό της. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 39%. Κι όμως καμιά ουσιαστική κουβέντα ή ανησυχία δεν έγινε ή διατυπώθηκε αντίστοιχα. Τουναντίον. Από κάποιους πανηγυρίστηκε κιόλας. Για να κατακτηθεί βέβαια η Δημοκρατία χύθηκε πολύ αίμα στο πέρασμα των αιώνων από αρκετούς λαούς. Δεν είναι εύκολο πολίτευμα. Δεν είναι στατικό αγαθό. Δεν κατακτάται και μετά ξεμπερδεύουμε με αυτό. Θέλει διαρκή και δύσκολο αγώνα για να την έχεις και να είσαι υπερήφανος για αυτή. Μεγαλύτερος εχθρός της είναι η αδιαφορία. Η σιγουριά του κεκτημένου.


Ξεχνούν αρκετοί ότι στις εποχές που τα υλικά αγαθά δεν είναι σίγουρα για κανέναν τα πνευματικά αγαθά καθίστανται ακόμα πιο εύκολο στο να χαθούν. Αυτό το 39% χωρίς αμφιβολία είναι επικίνδυνο για μια κοινωνία που θέλει να προοδεύσει, να πάει ένα βήμα παραπέρα, να εξελιχθεί και να ευημερεί όχι μόνο ένα μέρος αλλά το όλον. Στην αρχαία Ελλάδα, οι πρόγονοί μας, θεωρούσαν μιαρό όποιον δεν έστελνε τα παιδιά του στον πόλεμο και του αφαιρούσαν οποιοδήποτε πολιτικό δικαίωμα. Στη σημερινή Ελλάδα ένα μέρος του κοινωνικού συνόλου θέλει να απολαμβάνει τα αγαθά για τα οποία δουλεύει και κοπιάζει το σύνολο αλλά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν τότε αυτό το μέρος κρατά αποστάσεις. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στις δουλειές τους παριστάνουν τον «καλό» υπάλληλο στον εργοδότη και στα διαλείμματα πίσω από την πλάτη του τον «καταχεριάζουν» είτε γιατί τους μίλησε άσχημα είτε γιατί δεν τους έδωσε αύξηση είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Είναι οι ίδιοι που αν τους πλησιάσει μια δημοσκοπική εταιρεία για να τους ρωτήσει αν έχουν ψηφίσει μεγάλο κόμμα απαντούν πάντα όχι αφού πρώτα βέβαια έχουν εξασφαλίσει μια θέση ξεροσταλιάζοντας έξω από τα γραφεία όχι μόνο ενός κόμματος. Είναι οι ίδιοι που περιμένοντας στην αποβάθρα του μετρό μόλις φτάσει το βαγόνι στέκονται μπροστά στην πόρτα και δεν αφήνουν τους συνανθρώπους τους να βγουν έξω. Είναι αυτοί που πάντα στις ουρές προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να μπουν πιο μπροστά. Είναι αυτοί που τα ξέρουν όλα αλλά δεν αντέχουν στα επιχειρήματα του άλλου. Είναι αυτοί που όταν δουν έναν άνθρωπο με ειδικές ανάγκες του φράζουν το πεζοδρόμιο παρκάροντας το αυτοκίνητό τους στον ζωτικό τους χώρο και τον κοροϊδεύουν κιόλας. Είναι πολλοί από αυτούς που ψελλίζουν το αποκρουστικό «Ε ρε Παπαδόπουλος που σας χρειάζεται». Για ποιους αλήθεια; Ποιον εξυπηρετούν; Εκατοντάδες άλλα παραδείγματα μπορούν να ειπωθούν. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει ή τουλάχιστον δε φαίνεται να αλλάζει. Το αντίθετο μάλιστα. Μοιάζει να χειροτερεύει.


Κακά τα ψέματα. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι την ίδια στιγμή που βάλλεται από πολλές μεριές. Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε σε «διασταυρούμενα πυρά» είτε αυτά προέρχονται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό περιβάλλον. Δεν πρόκειται μόνο για μια μεγάλη μάχη που θα δοθεί και θα κριθεί ο «πόλεμος» αλλά για πολλές μικρές. Μάχες της καθημερινότητας. Αυτές είναι οι πιο δύσκολες και αυτές θα κρίνουν και την θετική η μη έκβαση. Για να μπορέσει μια κοινωνία να τις κερδίσει πρέπει να είναι ενωμένη απέναντι στον εχθρό. Θα πρέπει να είναι απόλυτα πολιτικοποιημένη και όχι κομματικοποιημένη. Τα κόμματα είναι εργαλεία της Δημοκρατίας. Ο λαός θα πρέπει να δείξει τον δρόμο της αλλαγής βάζοντας στο περιθώριο όσους τον πλήγωσαν. Όσους του στέρησαν την ίδια του τη ζωή. Όσους προκλητικά βγαίνουν και λένε ότι «εμείς που σε καταστρέψαμε εμείς και θα σε σώσουμε». Δεν υπάρχουν σωτήρες στις μέρες μας. Όσοι διεκδικούν αυτόν τον τίτλο λένε για άλλη μια φορά ψέματα. Η απάντηση και η λύση της εξίσωσης είναι η συμμετοχή και όχι η αποχή από την κοινή προσπάθεια. Για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει να παραμεριστούν αυτοί που βρώμισαν την πολιτική ζωή του τόπου και όχι να επιβραβεύονται με την παραμονή τους στην εξουσία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του συνόλου. Μόνο τότε θα μπορούν να γίνουν αυστηροί κριτές των πάντων. Μόνο τότε θα μπορούν να απαιτούν έχοντας ήδη συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας και όχι ως απλοί παρατηρητές. Μόνο τότε θα έχουμε αληθινή Δημοκρατία που κανείς δε θα μπορεί να αδικεί τον διπλανό του χωρίς παραδειγματική τιμωρία είτε βρίσκεται χαμηλά είτε ψηλά. Μόνο τότε.

Του Κώστα Καπνίση 

www.periodista.g

Όταν περνούν οι Γερμανοί

Σοβαρότης μηδέν.

image

Υπήρχε κάποτε μια αχνή ελπίδα πως μες στη θολούρα του εγχώριου πολιτικού σκηνικού, έτσι όπως το διαμόρφωσαν οι συγκυρίες, θα μπορούσε μια στοιχειωδώς υπεύθυνη πολιτική δύναμη να σώσει τα προσχήματα. Υπήρχε μια υποψία ότι το ανακάτεμα της τράπουλας από την κατάρρευση των παλιών κομματικών σχηματισμών θα έβγαζε κάτι αν όχι απαραίτητα καλό τουλάχιστον συμπαγές. Κάτι τέλος που θα έπειθε τον ταλαιπωρημένο ψηφοφόρο ότι πλέον μπορεί να απαγκιστρωθεί από το άρμα ενός δίπολου που κατάφερε να καθιερωθεί μέσα από την επί δεκαετίες συστηματική εξαπάτηση του. Τζίφος.


Ο Σύριζα κατάφερε να γιγαντώσει τα ποσοστά του φέροντας την ιδιότητα μιας μη δοκιμασμένης λύσης. Μετατράπηκε από κόμμα κοινωνικής διαμαρτυρίας και ρομαντικής ουτοπίας σε ισότιμο ανταγωνιστή της εξουσίας. Μα ακόμα και έτσι θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τη μετάλλαξη του με ρεαλισμό και σοβαρότητα. Παρουσιάζοντας ιδέες λιγότερο μεγαλόπνοες και περισσότερο εφαρμόσιμες, αφορίζοντας στην πράξη τον λαϊκισμό των παλιών ηγεσιών και όχι φλερτάροντας μαζί του, θέτοντας τις μακροχρόνιες προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους απαλλαγμένου από τις υπάρχουσες παθογένειες και όχι σπεκουλάροντας πάνω στα σαθρά θεμέλια τους.


Πολύ περισσότερο, σε αυτή την προσπάθεια απαιτούνταν στελέχη καταρτισμένα, μετρημένα στο δημόσιο λόγο, ικανά στο πεδίο της αντιπαράθεσης. Άλλωστε η ταυτότητα ενός κόμματος δεν διαμορφώνεται μόνο από τις εξαγγελίες του αλλά και τους ανθρώπους που το στελεχώνουν. Εδώ το μόνο που κατάφεραν στην Κουμουνδούρου ήταν να συγκεντρώσουν έναν αχταρμά από καρικατούρες συμπλέοντας περισσότερο στο πνεύμα του μεσημεριανού lifestyle, προσβλέποντας σε μικροπολιτικά οφέλη, υιοθετώντας μέχρι και τους κανόνες της «επάρατης» οικογενειοκρατίας.

Από τα εκλογικά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει, βάσει των συνθηκών, ο Σύριζα δείχνει να καρπώνεται τα ελάχιστα δυνατά, στηριζόμενος αποκλειστικά στην αντιμνημονιακή ρητορεία του και ανταγωνιζόμενος συχνά τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε γραφικότητα ή ακόμα και τη Χρυσή Αυγή σε υστερία. Από τον Τατσόπουλο μέχρι την Κωνσταντοπούλου και τον Παναγούλη, ένας περιπλανώμενος θίασος φτηνής επιθεώρησης τείνει να δώσει στο μέσο ψηφοφόρο μια και μόνο εντύπωση, αυτή της απόλυτης έλλειψης στοιχειώδους σοβαρότητας. Μήπως έχει φτάσει η στιγμή, τώρα που μια υπεύθυνη, εκσυγχρονισμένη αριστερά δείχνει περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε, το κόμμα της να επαναπροσδιορίσει τις αρχές του.


www.athensvoice.gr

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ- 5/12/2012


                            
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    Φιλιππιάδα   30  Νοεμβρίου  2012  
ΔΗΜΟΣ     Ζ Η Ρ Ο Υ 
ΝΟΜΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                                                                 
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ                                              Αριθ.  Πρωτ.  21591
ΑΙΡΕΤΩΝ  ΟΡΓΑΝΩΝ                          
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                                     ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ   18η

Π    Ρ    Ο    Σ    Κ    Λ    Η    Σ    Η
Π Ρ Ο Σ : 
1.  Τα  μέλη  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  Δήμου  Ζηρού
2.  Γιολδάση  Δημήτριο,  Δήμαρχο  Δήμου  Ζηρού 
3.  Πρόεδρο  Δημοτικής  Κοινότητας  Φιλιππιάδας
4.   Προέδρους  Τοπικών  Κοινοτήτων  Δήμου  Ζηρού
5.  Εκπρόσωπο  Τοπικής  Κοινότητας  Τσαγκαροπούλου
Καλείστε  να  προσέλθετε  στην  αίθουσα  συνεδριάσεων  του  Δημαρχιακού  Καταστήματος  την  Τετάρτη  05  Δεκεμβρίου  2012  και  ώρα  18 : 00΄  σε  συνεδρίαση  για  συζήτηση  και  λήψη  αποφάσεων  στα  παρακάτω  θέματα  της  ημερήσιας  διάταξης :
1.      Αποδοχή  ποσού  69.632,96 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  ( 39.688,99 €  για  κάλυψη  λειτουργικών  δαπανών  και  29.943,98 €  για  επενδύσεις – έργα ),  έναντι  του  συνολικού  ποσού  της  Δ΄ δόσης  έτους  2012  για  την  εξόφληση  των  πάσης  φύσεως  οφειλών  του  Ελληνικού  Δημοσίου  προς  τους  Ο.Τ.Α. 
2.      Αποδοχή  ποσού  14.360,00 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  για  επισκευή  και  συντήρηση  σχολικών  κτιρίων  και  κατανομή  αυτού  στις  σχολικές  επιτροπές  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  για  την  επισκευή  και  συντήρηση  σχολικών  κτιρίων   ( ΣΑΤΑ  2012 ) 
3.      Αποδοχή  ποσού  35.448,00 €  και  κατανομή  στις  σχολικές  επιτροπές  για  την  κάλυψη  λειτουργικών  δαπανών  έτους  2012  των  Σχολείων  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης   
4.      Αποδοχή  ποσού  29.591,87 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  για  κάλυψη  δαπανών  μεταφοράς  μαθητών 
5.      Έγκριση  παράτασης  της  διάρκειας  αποπληρωμής  των  χορηγηθέντων  δανείων  από  το  Ταμείο  Παρακαταθηκών  και  Δανείων  προς  το  Δήμο  μας  και  καθορισμός  χρόνου  επιμήκυνσης,  σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  του  Νόμου  4093/2012    
6.      Αποδοχή  χρηματοδότησης  ποσού  200.000,00 €  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα                  « Θεσσαλίας – Στερεάς  Ελλάδας – Ηπείρου  2007 – 2013 »  για  πληρωμή  λογαριασμών  του  έργου : « Βελτίωση  και  εκσυγχρονισμός  εξωτερικού  και εσωτερικού  δικτύου  ύδρευσης  οικισμού  Πέτα »  και  ορισμός  υπολόγου  διαχειριστή   
7.      Ενίσχυση  κωδικών  αριθμών  προϋπολογισμού  του  Δήμου  οικονομικού  έτους  2012 
8.      Έγκριση  προμηθειών,  υπηρεσιών – εργασιών  και  ανάθεση  αυτών
9.       Επιβολή  τελών,  δικαιωμάτων  και  εισφορών  για  το  οικονομικό  έτος  2013 
10. Λήψη  απόφασης  για  τις  επιτρεπόμενες  χρήσεις  γης  στις  ζώνες  προστασίας  των  πηγών
11. Τροποποίηση  Τεχνικού  προγράμματος,  αναμόρφωση  του  προϋπολογισμού
12. Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  του  έργου : « Δίδυμος  σωληνωτός  οχετός  Φ 1,20 μ.  και  συντήρηση  αγροτικής  οδοποιίας  στην  Τοπική  Κοινότητα  Κερασώνα »
13. Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  του  έργου : « Κατασκευή Τεχνικού  στην  Τοπική  Κοινότητα  Παναγιάς »
14. Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  του  έργου : « Διαπλάτυνση Κοινοτικών  δρόμων  και  κατασκευή  τοίχων  αντιστήριξης »
15. Έγκριση  τροποποίησης  εγκεκριμένου  σχεδίου  πόλεως  Φιλιππιάδας  στην  προέκταση  της  οδού  Άρη  Βελουχιώτη  κάθετα  στην  οδό  Τζαβέλλα  
16. Λήψη  απόφασης  επί  αιτήσεως  του  Τσιτουρίδη  Νικολάου  του  Χαράλαμπου για  διόρθωση  κτηματολογικής  εγγραφής 
17. Αίτηση  Δημητρίου  Γιολδάση  του  Αποστόλου  για  έγκριση  μετατόπισης  θέσης  περιπτέρου
18. Αίτηση  του  Γεωργίου  Λαχανά  για  επαναλαμβανόμενα  « Πλημμυρικά  φαινόμενα »  έξωθεν  της  οικίας  του  στην  Δημοτική  Κοινότητα  Φιλιππιάδας
                                                                                 Η  Πρόεδρος
                                                 
                                                                       Ιατρού – Παπαϊωάννου  Θεοδώρα


Η νέα έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και το χρέος. Κάτω από τη βάση σε τρεις τομείς. Αναδεικνύονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης.

Η νέα έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και το χρέος

Θετική για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο της έκθεσης που φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2012, μια ημέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. 



Το έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη διαδικασία ανταλλαγής ομόλόγων.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η τελική μορφή αυτής της έκθεσης θα απασχολήσει το Κολέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο Εurogroup. 

Στα βασικά σημεία της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εξής:

Εγκρίνονται η 2η, η 3η και 4η δόση του νέου μνημονίου με προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων.

Νέα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ πρέπει να αποφασιστούν ως τον Μάρτιο του 2013 για την περίοδο 2015 - 2016. 

Ο Ειδικός Λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα μπαίνουν σε αυτόν όλα τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα επιπλέον φορολογικά έσοδα όταν η Ελλάδα περάσει σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς και το 30% των επιπλέον του στόχου εσόδων.

Δύσκολο εγχείρημα η επαναγορά χρέους

Η έκθεση χαρακτηρίζεται ημιτελής απομένει το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ομολόγων. Η επαναγορά αφορά και τα ομόλογα 4 δισ. ευρώ υπό ξένο δίκαιο που δεν μπήκαν στο PSI. Από τα 62 δισ. ευρώ ομολόγων που κυκλοφορούν τα 15 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και τα 8 στα ασφαλιστικά ταμεια. Το Eurogroup πρότεινε ως τιμή διαπραγμάτευσης το κλείσιμο της 23ης Νοεμβρίου, ήτοι περίπου 28 σεντ ανά ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν 23 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Εκτός από την επαναγορά θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση των εργαλείων που αποφάσισε το Eurogroup μένει ακόμη να εξειδικευτούν από την τρόικα. 

Η επιστροφή στις αγορές δυσχεραίνεται από τη συσσώρευση υποχρεώσεων απο το 2022 και μετά.
Απελευθερώνεται η έκδοση εντόκων γραμματίων με την έγκριση της ΕΚΤ, παύει να ισχύει το σχέδιο περιορισμού. Η πρόβλεψη αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς, μικρότερη συμμετοχή στων ελληνικών τραπεζών στην έκδοση εντόκων θα σήμαινε απελευθέρωση κονδυλίων για τη ρευστότητα.


Σε αντίθεση με την πρώτη η δεύτερη έκθεση περιλαμβάνει την τελική αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει το πράσινο φως για την εκταμίευση αλλά και την έκθεση για τη βιωσιμότητα. 

Η τελευταία χαρακτηρίζεται ημιτελής, καθώς εκκρεμεί το αποτέλεσμα της επαναγοράς, ωστόσο αποκαλύπτει τα εξής:

. Στα 600 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Ε.Ε. το όφελος στο χρέος από την εμπλοκή των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες στη μείωση των χρηματοδοτικών τους αναγκών.

. Το δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων από τα δάνεια του EFSF θα είναι έντοκο και δεν θα προκαλέσει ζημία στον μηχανισμό.

. Η επαναγορά χρέους απευθύνεται και σε ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο και τα οποία δεν μπήκαν στο PSI.

. Ακόμη, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 θα υπάρξουν και νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη.

. Εξηγεί ότι εξαιτίας των μεταθέσεων στις πληρωμές δανείων η Ελλάδα μετά το 2022 θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικό όγκο χρεών τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιστροφή της στις αγορές.

Ταυτόχρονα περιγράφει με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον μηχανισμό ελέγχου των δαπανών, όπως μεταξύ άλλων εισηγείται την ενίσχυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να βάλει υπό τον άμεσο έλεγχό του φορείς που δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Η αξιολόγηση για το χρέος

Όπως αναφέρεται, οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν ανταποκριθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος και να ενισχύσουν τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αποφασίστηκε στο eurogroup της 26ης Νοεμβρίου:

Εγκατάλειψη του σχεδίου μείωσης των εντόκων γραμματίων: Το πρόγραμμα προέβλεπε μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, αλλά η Ελλάδα έχει δείξει τον τελευταίο χρόνο ότι μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερες των προβλεπόμενων εκδόσεις εντόκων.

Ως εκ τούτου, το νέο πακέτο προβλέπει την εγκατάλειψη του σεναρίου μείωσης των εκδόσεων και αναβολή του για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας κατά 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 2014.

Αναβολή στη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας: Το πρόγραμμα προέβλεπε δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας έως 5 δισ. ευρώ. Περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Μαρτίου με στόχο να παράσχει ανάσες το ελληνικό υπουργείο οικονομικών.

Εξετάζεται η αναβολή στη δημιουργία αυτού του «μαξιλαριού» έως τη λήξη του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα επαρκές «μαξιλάρι». Η πρόβλεψη για δημιουργία «μαξιλαριού» τοποθετείται πλέον στο 1,5 δισ. (5 - 3,5 δισ.) κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012 - 2014. Θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2 δισ. την περίοδο 2015 - 2016.

Βάρος στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης: Με βάση το δεύτερο πρόγραμμα, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες σχεδιάζεται να λάβουν επιπλέον 23 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2013. Οι εν λόγω μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας αναμένεται να διενεργήσουν περισσότερες ασκήσεις διαχείρισης υποχρεώσεων (LMEs) στα προϊόντα υβριδικού κεφαλαίου. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτή η άσκηση θα μπορούσε να αποδώσει 600 εκατ. ευρώ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (core tier 1), μειώνοντας τις ανάγκες χρηματοδότησης με βάση το πρόγραμμα.

Η επαναγορά παλαιών και νέων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου: Μια επαναγορά χρέους από την Ελλάδα θα επιτρέψει την αξιοποίηση της σημαντικής έκπτωσης στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό το χρέος. Η επαναγορά χρέους θα απευθυνθεί επίσης σε κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων (ύψους κοντά στα 4 δισ. ευρώ) που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο PSI του Μαρτίου 2012. Το Eurogroup αποφάσισε ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από τις τιμές των τίτλων στις 23 Νοεμβρίου 2012.

Μείωση των επιτοκίων στο πρώτο πρόγραμμα (GLF): Το επιτόκιο του GLF βασίζεται στο τρίμηνο euribor συν 150 μονάδες βάσης. Τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να μειώσουν αυτό το περιθώριο κατά 100 μονάδες βάσης, από τις 150 στις 50 μονάδες βάσης. Οι χώρες της ευρωζώνης που συμμετέχουν σε πρόγραμμα διάσωσης δεν απαιτείται να συμμετάσχουν.

Ακύρωση της προμήθειας για τις εγγυήσεις του EFSF: Θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους κατά 2,7 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου όπου η Ελλάδα θα δανείζεται από τον EFSF.

Αναβολή των καταβολών τόκων στον EFSF: Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές πληρωμές τόκων λόγω του δανεισμού της από τον EFSF. Η αναβολή στην καταβολή αυτών των τόκων θα της επιτρέψει να μειώσει σημαντικά τις ανάγκες χρηματοδότησης την περίοδο της αναβολής, που θα είναι 10 χρόνια. Η απόφαση αυτή δεν θα δημιουργήσει επιπλέον κόστη για τον EFSF από τη στιγμή όπου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τόκους για τα ποσά των οποίων αναβλήθηκε η πληρωμή.

Επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του GLF και του EFSF: Αν και οι ωριμάνσεις των δανείων τόσο του GLF όσο και του EFSF είναι μακροπρόθεσμες, δημιουργείται πρόβλημα με τα χρεολύσια της Ελλάδας στη δεκαετία του 2020. Από το 2022 η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες υποχρεώσεις πληρωμών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή της στις αγορές.

Η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων GLF και EFSF επιτρέπει την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών χρέους. Δεν έχει επίπτωση στη μείωση του χρέους έως το 2020 ή το 2022. Το Eurogroup αποφάσισε στις 26 Νοεμβρίου 2012 να επεκτείνει τις ωριμάνσεις των δανείων GLF και EFSF κατά επιπλέον 15 χρόνια.

Τα κέρδη από το SMP της ΕΚΤ: Η διατήρηση ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα με βάση το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παράγει κέρδη για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι τα μελλοντικά κέρδη από τις διακρατήσεις ομολόγων θα ανέλθουν περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

Άλλα μέτρα ανάγκης: Τα μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιπλέον μέτρα και βοήθεια, εάν χρειαστεί, για την επίτευξη επιπλέον αξιόπιστης και διατηρήσιμης μείωσης στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, όταν η χώρα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπει το τρέχον μνημόνιο.

Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν υπό την προϋπόθεση της πλήρους υλοποίησης όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι έως το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016 η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε λόγο χρέους/ΑΕΠ στο 175%, στο 124% το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από το 110% το 2022.

Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μεταβάλουν αξιοσημείωτα το προφίλ της δυναμικής του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με επιπλέον έκτακτα μέτρα που μένει να συμφωνηθούν, να οδηγήσουν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 124% το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από το 110% το 2022.

Υπό τον έλεγχο του ΥΠΟΙΚ όσοι δεν συμμορφώνονται

Για να περιορίσει περισσότερο τους κινδύνους, το δημοσιονομικό θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ενισχυθεί, αναφέρεται στο draft.

Ένας τρόπος είναι μέσω της «πρώιμης» εφαρμογής του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε. Παράλληλα, στις 17 Νοεμβρίου 2012, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε ρύθμιση (έγινε Νόμος στις 18 Νοεμβρίου) με στόχο την ενδυνάμωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την ενίσχυση της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης. Αυτή η ρύθμιση εισάγει:

(i) Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων ή μεταξύ των υπουργείων και των διαχειριστών των εποπτευόμενων τμημάτων του ευρύ κλάδου της γενικής κυβέρνησης, τα οποία θα υπογράφονται στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

(ii) Εσωτερικό σύμφωνο σταθερότητας για τους δήμους, με βάση τους περιορισμούς ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει διορθωτικούς μηχανισμούς και ποινές, όπως αυτόματες περικοπές δαπανών, όταν εκτιμάται ότι πρόκειται να παραβιαστούν στόχοι.

(iii) Ένα ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης της μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού των επιχειρήσεων του Δημοσίου, με κυρώσεις σε εκείνες που δεν σέβονται τους συμφωνημένους στόχους.

(iv) Μια ενισχυμένη συγκέντρωση του προγραμματισμού και εφαρμογής του προϋπολογισμού, που θα αυξήσει τις συντονιστικές εξουσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τις γενικές διευθύνσεις του κάθε υπουργείου. Στη ρύθμιση προβλέπεται επίσης μηνιαία κατάθεση του προγράμματος εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς και της πραγματικής εκτέλεσης προς το ΓΛΚ ή άλλη αρχή (αναλόγως του μεγέθους του προϋπολογισμού).

Η ρύθμιση δίνει επίσης τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να λάβει διορθωτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του έτους εναντίον όλων των φορέων που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, μεταξύ των οποίων να τεθούν υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο λογαριασμός διαχείρισης χρέους

Όπως αναφέρεται, σε μια ορθή προσέγγιση για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, οι κύριοι τομείς που πρέπει να ενισχυθούν είναι επίσης οι μηχανισμοί διόρθωσης και κυρώσεων, η διαφάνεια, η ανάληψη των ευθυνών, η επόπτευση και τέλος η εξυπηρέτηση του χρέους. Από αυτήν την άποψη είναι απαραίτητο να γίνουν πρόσθετες θεσμικές βελτιώσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Τόνωση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω των μηχανισμών τριμηνιαίας διόρθωσης - προσαρμογής στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, εφόσον υπάρξουν απώλειες στόχων, καθώς και επανενεργοποίηση της λειτουργίας του υπάρχοντος Γραφείου Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου (Parliamentary Budget Office) με τόνωση της φήμης, της ανεξαρτησίας και της τεχνικής δεινότητάς του, ώστε να γίνει ένα πλήρες δημοσιονομικό συμβούλιο με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Διαφυλάσσοντας την εξυπηρέτηση του χρέους, αναφέρει, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του λογαριασμού εξυπηρέτησης χρέους, παρακολουθώντας τις ροές ρευστότητας, αποτρέποντας την απόκλιση της επίσημης χρηματοδότησης και διασφαλίζοντας την έγκαιρη εξυπηρέτηση.

Με τον Νόμο 4063/2012 καθιερώθηκε ένας ξεχωριστός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βάσει νόμου, αυτός ο λογαριασμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλον λόγο πέρα από την εξυπηρέτηση του χρέους. Μέσω αυτού πληρώνονται οι τόκοι όλων των δανείων του ελληνικού δημοσίου, οι μεταβιβάσεις και τα παράγωγα της διαχείρισης χρέους, καθώς και τα όποια παράλληλα κόστη (προμήθειες και άλλες δαπάνες) που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση χρέους και γενικότερα με τη διαχείριση χρέους.

Τα έσοδα αυτού του λογαριασμού είναι οι εκταμιεύσεις των δανείων του EFSF, καθώς και οι εισφορές του ελληνικού δημοσίου στην εξυπηρέτηση του χρέους, περιλαμβανομένων όλων των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας και τουλάχιστον το 30% των υπερβάσεων στους στόχους των εσόδων. Όλες οι πληρωμές από αυτόν τον λογαριασμό θα εξαρτώνται από την προηγούμενη λεπτομερή αναφορά προς τα ταμεία διασώσεων EFSF- ESM και την εκ των υστέρων επιβεβαίωσή τους. 

www.tovima.gr