Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

IMF-ΣΟΚ. Εκτός ελέγχου το ελληνικό χρέος. Δύο εκθέσεις φωτιά για τους δαιμονισμένους ρυθμούς του τινάζουν τα πάντα στον αέρα!



Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει ξεφύγει κατά πολύ από την τροχιά που θα το καθιστούσε βιώσιμο ενώ τα βασικά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας θα επιδεινωθούν σημαντικά πριν αρχίσουν να βελτιώνονται. Αυτά δείχνουν σαφέστατα τα στοιχεία δυο εκθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) η πρώτη και η «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook) η δεύτερη. 


Τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού χρέους δείχνουν ότι οι προβλέψεις που έγιναν από το Ταμείο πριν από έξι μήνες βρίσκονται πλέον εκτός τόπου και χρόνου, δείχνοντας ουσιαστικά ότι χάνεται και ο στόχος για χρέος κάτω από το 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2020. Τα στοιχεία έχουν ως εξής: 


Για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 170,7% του ΑΕΠ (από 153,2% που προέβλεπε την άνοιξη) και για το 2013 προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 181,8% (από 160,9% που προέβλεπε προηγουμένως). Μετά από αυτήν την αυξητική πορεία το χρέος αρχίζει σταδιακά να αποκλιμακώνεται από το 2014 για να καταλήξει το 2017 (που σταματά και το χρονικό εύρος των προβλέψεων) στο 152,8%, δηλαδή 32,8% μονάδες πάνω από το όριο του 120% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά για να επιτευχθεί ο στόχος βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει το δημόσιο χρέος να μειώνεται περισσότερο από 10 μονάδες του ΑΕΠ ετησίως την τριετία 2017-2020, εξέλιξη πρακτικώς αδύνατη.

Σε δεύτερη έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ αποτυπώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη. Η οικονομία εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6% και κατά 4% το 2013, δηλαδή οριακά υψηλότερα από την πρόβλεψη που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (-3,8%). 

Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου θεωρούν ότι φέτος το έλλειμμα θα κλείσει στο 7,5% του ΑΕΠ ενώ με το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης μπορεί να μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2013, στο 3,4% το 2014. Υποχώρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015 (θα συρρικνωθεί στο 2,5%) και περαιτέρω υποχώρηση το 2016 (1,4%). 

Απογοητευτικές είναι, ωστόσο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανεργία η οποία αναμένεται να φτάσει φέτος στο 23,8% και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 25,4% το 2013. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,9% φέτος ενώ το 2013 θα έχουμε σύμφωνα με το ΔΝΤ αρνητικό πληθωρισμό 1,1%. Όσον αφορά στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού το Ταμείο προβλέπει ότι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ ενώ για το 2013 προβλέπεται ισοσκελισμός του πρωτογενούς αποτελέσματος (έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού).

Φορολογική μεταρρύθμιση

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προχωρούν και σε συστάσεις για την μεταρρύθμιση του κλάδου εσόδων του προϋπολογισμού. Για χώρες με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, όπως είναι η Ελλάδα, προτείνουν μια σειρά από παρεμβάσεις όπως:

- κατάργηση των φοροαπαλλαγών. να σημειωθεί πως ήδη η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την αντικατάστασή τους με άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις σε όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

- εξορθολογισμό των φορολογικών προνομίων που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

- επανεξέταση φορολογικής μεταχείρισης των συντάξεων με στόχο την κατάργηση του ευνοϊκού τρόπου φορολόγησής τους. 

- την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. 

Από τον Σπύρο Δημητρέλλη 





Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: