Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Σε ''μια γιορτή για την ψυχή...'' εξελίχθηκαν οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, στην Πρέβεζα.

Μια γιορτή για την ψυχή...

Πάντα οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δομές «Ψυχαργώς» έχουν ένα διαφορετικό κλίμα ζεστασιάς αλλά και συγκίνησης και αυτά τα συναισθήματα δεν μπορούσαν να λείψουν ούτε χθες το απόγευμα από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, όπου οι δομές πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας.

Από την πρώτη στιγμή η κοινωνία της Πρέβεζας αγκάλιασε τις δομές και τους ενοίκους της και χθες ήταν μια ακόμη ευκαιρία προκειμένου τόσο οι πολίτες της Πρέβεζας αλλά όσο και οι ένοικοι και το προσωπικό των δομών, να ενδυναμώσουν αυτή τη σχέση και να στείλουν το μήνυμα ότι μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι μας μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε όλοι μας βάζοντας σε προτεραιότητα την ψυχική μας οντότητα.


Η επιστημονικά υπεύθυνη των δομών κα Βάσω Μπόρου υποδέχθηκε το κοινό και συγκινημένη ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά την τοπική κοινωνία για την ανταπόκριση που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσοι βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η μικρή γιορτή.

IMG 0696 copy

«Σας προσκαλέσαμε σήμερα στα πλαίσια της καθιερωμένης παγκόσμιας ημέρας για την ψυχική υγεία και στο μυαλό μας έχουμε έναν απλό αλλά σπουδαίο στόχο και ίσως ένα κρυφό μήνυμα. Ο στόχος αυτός είναι να γιορτάσουμε όλοι μαζί για την ψυχική μας υγεία. Να πάμε κόντρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ψυχή που δοκιμάζεται καθημερινά, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να υψώσουμε το ανάστημά μας και να πάψουμε πια να σιωπούμε απέναντι σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να χρησιμοποιήσουμε ξανά το συναίσθημα. Νομίζω ότι μέσα σε αυτές τις συγκυρίες είναι απαραίτητο να υπάρχει μια γιορτή για την ψυχή, γιατί μέσα σε αυτές τις συγκυρίες η ψυχική μας αντοχή, η ψυχική μας ισορροπία απειλείται κάθε ημέρα, η ψυχική μας ευεξία υποσκάπτεται συνεχώς και η ψυχική μας οντότητα βάλλεται συθέμελα. Γι αυτό αξίζει αυτή η γιορτή να είναι μια αντίσταση σε αυτούς τους καιρούς και το κρυμμένο μυστικό έχει να κάνει με τους επίτιμους καλεσμένους αυτής της γιορτής, οι οποίοι είναι άνθρωποι που πληγώθηκαν από την κενότητα αυτής της πραγματικότητας, δεν άντεξαν, λύγισαν και βρήκαν το κουράγιο και προσπαθούν να ξανασηκωθούν» τόνισε η κα Μπόρου, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και ο σύντομος χαιρετισμός του δημάρχου Πρέβεζας κ. Χρήστου Μπαΐλη, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια που γίνεται στις δομές.

IMG 0688 copy

«Η κοινωνία μας θα πρέπει να γίνει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και στην οποία ο καθένας μας θα πρέπει να έχει τη δική του ισότιμη θέση. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη της μοναξιάς, της απομόνωσης και της αδιαφορίας που έχουν υψώσει γύρω από τις καρδιές όλων μας τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας. Θα πρέπει όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε όλους αυτούς τους δικούς μας ανθρώπους. Να τους δείξουμε έμπρακτα αγάπη και σεβασμό. Η προσφορά στο συνάνθρωπο ενδυναμώνει μέσα από ειδικούς επιστήμονες και αυτοί είναι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Ψυχαργώς και θα ήθελα να τονίσω ότι η δουλειά τους είναι μια υπεύθυνη και πολύ ανθρώπινη δουλειά. Θα πρέπει ειλικρινά να τους πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την προσφορά τους και θέλω να τους ευχηθώ να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο ακούραστα το πολύτιμο έργο τους» είπε ο κ. Μπαΐλης καλώντας την τοπική κοινωνία να συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες ενότητας και κοινωνικής προσφοράς.

IMG 0693 copy

Σοκαριστικά ήταν τα στοιχεία που ανέφερε για την ψυχική υγεία ο διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας θέλοντας να αφυπνίσει όλους όσοι πιστεύουν ότι απλά πρόκειται για ένα πρόβλημα που ποτέ δεν θα χτυπήσει την πόρτα τους, ενώ επισήμανε ότι παρά τα όποια προβλήματα γίνονται σημαντικές προσπάθειες και από την πολιτεία αλλά και μεμονωμένα προκειμένου οι δομές της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα να μην απαξιωθούν.
«Το πρόγραμμα Ψυχαργώς που γίνεται από το Νοσοκομείο Πρέβεζας είναι στη σωστή βάση και στο σωστό δρόμο, ας το στηρίξουμε όλοι μας, ας δούμε την ψυχική υγεία και τους πάσχοντες όχι απαξιωτικά. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην καρδιά του και κινούμαστε σαν νοσοκομείο Πρέβεζας με τις δομές του σε αυτή την κατεύθυνση» είπε κλείνοντας ο κ. Τζίμας, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε η ταινία του Μπάμπη Τσόκα "Κι με είδε μια ακτίδα" μέσα από την οποία ο σκηνοθέτης στέλνει το δικό του μήνυμα, αυτό που χρόνια τώρα στέλνει η τοπική κοινωνία, ότι δομές και ένοικοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Πρέβεζας.

IMG 0682 copy

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τον Ντίνο Γιαννακό, τη Μόρφω Τσαιρέλη και τον Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν.


Δείτε σχετικό βίντεο της εκδήλωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: