Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.


Πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ ήταν η σημερινή εξάωρη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Πέρα από το πρόγραμμα, τις δηλώσεις και το μήνυμα της επίσκεψης, εκτεταμένες είναι και οι αναφορές στα δημοσιεύματα αυτά για τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα, αλλά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των Ελλήνων πολιτών ενάντια στην επιβαλλόμενη λιτότητα.


Στις διαδηλώσεις επικεντρώνεται το Reuters, αναφέροντας ότι η αστυνομία έκανε χρήση χημικών στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να απωθήσει τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.


Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει στο πρωτοσέλιδο άρθρο του ότι η κ. Μέρκελ εξέφρασε την συμπαράσταση και τη φιλία της στην Ελλάδα. Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, το BBC περιγράφει το πρόγραμμα της κ. Μέρκελ, η επίσκεψη της οποίας έγινε «εν μέσω διαδηλώσεων».


«Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντά τη Μέρκελ εν μέσω δυναμικών διαδηλώσεων στους δρόμους», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου των New York Times, που γράφει χαρακτηριστικά πως χιλιάδες αστυνομικοί τέθηκαν σε επιφυλακή για να την προστατέψουν από τους διαδηλωτές που τη θεωρούν ως την κύρια υπεύθυνη για την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη, αλλά και για τον εθνικό τους πόνο. Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς την υποδέχτηκε ως «φίλη της Ελλάδας», ενώ η ίδια προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Έλληνες πως «δεν είναι δασκάλα για να βάζει βαθμούς».

Το επίσης αμερικανικό CNN, με τον «επιθετικό» τίτλο «Έλληνες διαδηλωτές στην Μέρκελ: Είμαστε ένα ελεύθερο Έθνος», αναφέρει: «Η Μέρκελ εξέφρασε την συμπαράσταση και τη σύμπνοια της Γερμανίας προς την Ελλάδα, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξέφραζαν το θυμό τους».

Η Μέρκελ χαιρετίζει την πρόοδο της Αθήνα και υπόσχεται περαιτέρω ενίσχυση, γράφει στον κύριο ηλεκτρονικό τίτλο της η εφημερίδα Die Zeit. Προσθέτει πως η Γερμανίδα καγκελάριος εξήρε την πρόοδο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζει η εφημερίδα, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ η παρηγοριά της Μέρκελ προς την Ελλάδα, σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel. Τονίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ πιστοποίησε την πρόοδο της χώρας, ενώ υπογραμμίζει ότι μαζί με τα καλά λόγια έδωσε και 30 εκατομμύρια ευρώ για έργα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblat, οι Έλληνες διαδηλωτές έφτιαξαν αφίσες παρουσιάζοντας την Μέρκελ ως μπαμπούλα και λέγοντας όχι στο 4ο Ράιχ ενώ έκαψαν και ναζιστικές σημαίες.


«Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την υποδοχή της καγκελαρίου Μέρκελ θυμίζουν περισσότερο επίσκεψη στο Αφγανιστάν παρά σε χώρα της ΕΕ. Ο Αντενάουερ είχε ευκολότερη αποστολή το 1954», παρατηρεί στο ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στο δημοσίευμα αναλύονται οι διαφορές κλίματος και περιεχομένου των δύο επισκέψεων αλλά και του ταξιδιού της Μέρκελ στην Αθήνα το 2007, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί και προεκλογική βοήθεια προς την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. «Σήμερα», παρατηρεί το δημοσίευμα, «τίποτε δεν θα ήταν πιο ασύμφορο για έναν υποψήφιο που θέλει πραγματικά να κυβερνήσει από την εμφάνιση της καγκελαρίου στον προεκλογικό του αγώνα».


Για καλή βαθμολογία που συνοδεύτηκε από ενθαρρυντικά λόγια από τη Μέρκελ, κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ευχόμενη παράλληλα να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, γράφει η Monde.

Το γαλλικό France24 σημειώνει στην αγγλική έκδοσή του, ότι τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα «ενισχυμένα» ενόψει της άφιξης της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Προσθέτει ότι πλήθος κόσμου, γιατροί, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων για διαδήλωση.

Η ισπανική El Pais αναφέρει πως η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου ξεκίνησε μερικά λεπτά μετά το μεσημέρι, εν μέσω διαμαρτυριών. Παρόλο που είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στις περισσότερες ζώνες του κέντρου της πρωτεύουσας και στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο, χιλιάδες άτομα βγήκαν στο δρόμους και μερικές δεκάδες από αυτούς ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα.

Στην αναγνώριση από πλευράς Μέρκελ, της μεγάλης προόδου που έχει επιτευχθεί, αλλά και στις δηλώσεις Σαμαρά για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στο ευρώ, αναφέρεται η ιταλική Corriere della Sera, αναπαράγοντας τα ελληνικά ρεπορτάζ για την σημερινή ενδυματολογική επιλογή της Άγκελα Μέρκελ.

Για την τουρκική Hurriyet, η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στην «καρδιά της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: