Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται... πρόκειται περί φάρσας ή τραγωδίας.


Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Λένε όμως πως όταν αυτό συμβαίνει τότε πρόκειται είτε για φάρσα, είτε για τραγωδία.

Η πρώτη απόπειρα για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη έγινε το 1992-93 από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνάντησε τότε την καθολική αντίδραση των Ηπειρωτών κι έμεινε τελικά απόπειρα. Άλλες εποχές!

Το 1993 ο όμιλος Αργυρού εξαγόρασε το εργοστάσιο "Κλωστήρια Φιλιατών", έναντι, τότε τιμήματος 800 εκ. δραχμών.

Απ' αυτά κατέβαλε, μόνο τα 160 εκ., αφού τα υπόλοιπα ήταν... υποχρεώσεις της εταιρείας προς πιστωτές, τις οποίες ανέλαβε να... εξοφλήσει. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα, έλεγε τότε το σωματείο εργαζομένων, το εργοστάσιο, είχε στις αποθήκες του εμπόρευμα και πρώτες ύλες της τάξης του 1,2 δις δραχμές, το οποίο και φυσικά πούλησε ο... επενδυτής, εισπράττοντας και το ανάλογο... κέρδος! Μόλις επωλήθη το εμπόρευμα... ξήλωσε τις μηχανές και τις μετέφερε αλλού... και τον Αύγουστο του 1995, τα Κλωστήρια Φιλιατών ήταν πια παρελθόν!

Μεσολάβησαν 17 χρόνια, για να ξαναδούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται: Μια άλλη εταιρεία, εξαγοράζει, έναντι ευτελούς τιμήματος, τον Ηπειρωτικό κολοσσό: τη ΔΩΔΩΝΗ. Και ταυτόχρονα αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της αλλά και το απόθεμά της και φυσικά - όλη την κινητή και ακίνητη- περιουσία της.

Την εξαγοράζει με τίμημα που είναι στο μισό του αποθέματος προϊόντων που έχει σήμερα στις αποθήκες της η ΔΩΔΩΝΗ.

Και από την προσθαφαίρεση απαιτήσεων - υποχρεώσεων, φαίνεται πως άμεσα μπαίνουν στη τσέπη του... επενδυτή τουλάχιστον 15 εκ. ευρώ... (25 αν συνυπολογίσουμε ότι τα 10 εκ. απαιτήσεων ο... επενδυτής θα... τα διεκδικήσει από τον... συνέταιρό του!)

Ελπίζουμε, μετά, με την πρόφαση του... εκσυγχρονισμού (που ήδη ανακοινώθηκε από την SI) να μη δούμε τα μηχανήματα της ΔΩΔΩΝΗ να μεταφέρονται σ' άλλες πολιτείες...

Γιατί τότε η ιστορία θα επαναλαμβάνεται... ως τραγωδία! Και με συνέπειες πολλαπλάσιες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: