Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

«Είμαστε όλοι μετανάστες...». 5ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Πρέβεζας.

«Είμαστε όλοι μετανάστες...»

Σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι όπου η φυλή, η γλώσσα και το χρώμα δεν έπαιζαν κανέναν απολύτως ρόλο, εξελίχθηκε το 5ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Πρέβεζας που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο στενό της δημοτικής αγοράς η αντιρατιστική πρωτοβουλία Πρέβεζας με κεντρικό σύνθημα «είμαστε όλοι μετανάστες» στέλνοντας ηχηρά αντιρατσιστικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

IMG 0646 copy


Το φεστιβάλ ξεκίνησε με μια ανοιχτή συζήτηση με τους δύο ομιλητές, τον νομικό κ. Βασίλη Παπαστεργίου και τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ κ. Σπύρο Μαρκέτο να αναφέρονται αναλυτικά στο μεταναστατευτικό ζήτημα καλώντας τους πολίτες να διεκδικήσουν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, που μπορεί να μην είναι εύκολες, αλλά θα δώσουν οριστική λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει τη χώρα δεκαετίες τώρα χωρίς καμία από τις κυβερνήσεις να έχει ασχοληθεί σοβαρά με αυτό.

Το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Παπαστεργίου ο οποίος υπογράμμισε πως την τελευταία 20ετία η ελληνική διοίκηση ανταποκρίθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση δίνοντας ένα δείγμα ανικανότητας και υστεροβουλίας, ενώ αναφερόμενος στο σήμερα χαρακτήρισε αδιέξοδο το αποτέλεσμα του Ξένιου Δία και της πολιτικής που ακολουθεί η τωρινή κυβέρνηση.

IMG 0634 copy

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται η ακροδεξιά είναι πλασματικά, ενώ υπογράμμισε πως μετά το 2005 δεν υπάρχει καμία διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών και αυτό έχει αφήσει πάρα πολύ κόσμο στην Ελλάδα με υπαρκτά προβλήματα νομιμοποίησης, με προβλήματα στην καθημερινότητά του στο πως ζει, κινείται και δουλεύει.

IMG 0635 copy

«Η πιο ρεαλιστική λύση δεν είναι η λύση των απελάσεων, είναι η λύση της νομιμοποίησης. Είναι η λύση της επανόδου στη νομιμότητα των ανθρώπων που την έχουν χάσει λόγω ενσήμων ή λόγω οικογενειακού εισοδήματος, είναι το να φτιάξει η ελληνική διοίκηση μια υπηρεσία ασύλου της προκοπής που να εξετάζει πραγματικά τα αιτήματα ασύλου ως ανεξάρτητη επιτροπή και όχι μέσα από τα φίλτρα της ελληνικής αστυνομίας. Είναι το να ρυθμίσει το καθεστώς των επί μακρών διαμενόντων που δικαιούνται να πάρουν μια άδεια παραμονής, η οποία θα τους επιτρέψει να μετακινηθούν πραγματικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον το θέλουν. Είναι η λύση του να μην υπάρχει διοικητική κράτησης σε ανθρώπους που δεν είναι εγκληματίες και το μόνο θέμα που έχουν είναι ότι δεν έχουν χαρτιά. Είναι το να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του κανονισμού του Δουβλίνου. Είναι το να δώσει ένα καθεστώς υποανοχής διαμένοντος στους ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι νόμιμοι σήμερα και οι οποίοι όμως δεν είναι απελάσιμοι. Δίνοντας ένα στίγμα λογικής και ανθρωπιάς και όχι ένα στίγμα τιμωρητικό το οποίο είναι αδιέξοδο και απάνθρωπο» είπε ο κ. Παπαστεργίου σημειώνοντας πως οποιαδήποτε άλλη πρόταση δημιουργεί και τροφοδοτεί τα αδιέξοδα και τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς.

IMG 0638 copy

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μαρκέτος ο οποίος μέσα από μια αναλυτική εισήγηση μίλησε για το τι είναι φασισμός, γιατί εξαπλώνεται σήμερα και πως μπορεί να νικηθεί.

«Είναι τρία τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε και πρέπει να τα κάνουμε και τα τρία. Και αντιμετώπιση της συνθηματολογίας τους, και δημιουργία αντιφασιστικών μετώπων και κινήσεων παντού σε κάθε γειτονιά με κινητοποίηση μαζικών φορέων, ενωτικών κινήσεων στις οποίες θα είναι παρόν και το ΚΚΕ και τέλος όπου υπάρχει επίθεση δική τους στο δρόμο να υπάρχει άμεση απόκρουση και μαζική απάντηση στο δρόμο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκέτος, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τον κόσμο που είχε κατακλύσει την οδό μπροστά από τη Λαϊκή Αγορά.

IMG 0641 copy

Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ έκλεισε μετά τα μεσάνυχτα με μουσική από τους "Mini and the moochers" και ''The art of Joy Project", ενώ στο χώρο υπήρχαν και σερβίρονταν γεύσεις πολυπολιτισμικής κουζίνα που είχαν ετοιμάσει μετανάστες αλλά και δημότες της Πρέβεζας.


Δείτε σχετικό βίντεο από την εκδήλωση.



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: