Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αρχείο: Ευάγ. Καραβασίλης

Η Πρωτομαγιά του 1981 θα μείνει αξέχαστη σε όλους εμάς που τη ζήσαμε. Αρνί και ποτά ¨ρεφενέ¨, όλη η νεολαία του χωριού μαζί και το σκηνικό στήθηκε δίπλα στις << πηγές του μύλου >>. Το αρνί ψήθηκε, φαγώθηκε μετά μουσικής, οι μπύρες τελείωσαν και 17 άτομα χωρέσαμε στο OPEL REKORD (station wagon) του Νίκου Διαμάντη και συνεχίσαμε την διασκέδαση στο καγκελάρι στις Παπαδάτες.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΕΣΤΑ

Πτωχεύσαμε μία φορά
τότε επί Τρικούπη
που άδειασε ο κουμπαράς
και τρύπησε το κιούπι.
.
Αλλά το δις εξαμαρτείν
σοφού λαού δεν πρέπει
και ιστορία μακραίωνη
δεν του το επιτρέπει.
.
Όμως για δεύτερη φορά
μας ρίξαν με την πλάτη
κι οι κερδοσκόποι διεθνώς
μας πιάσανε πελάτη.
.
Κι αυτοί που επωφελήθηκαν
ζητούν τη συνδρομή μας
να δώσουμε και τα ψιλά
απ’ τ’ αχαμνό πουγκί μας.
.
Αφού τα υπεξαίρεσαν
χρυσαφικά κι ασήμι
τώρα που πάθαμε ζημιά
μας θέλουνε μπρατίμια.
.
Βλέπω μία συναίνεση
στο νέο καροτσέρη
να ξεκολλήσει η άμαξα
να βάλουμε ένα χέρι.
.
Και πες ότι συμβάλουμε
και βγαίνουμε απ’ το λούκι
θα ξεχαστούν όσοι βαθιά
μας βάλαν το παλούκι;
.
Τότε πρέπει να κάνουμε
το τελικό ταμείο
να βρούμε της πατρίδας ποιοί
ατίμασαν το αιδοίο.
.
Και να τους πούμε ορθά κοφτά
και δίχως μανιφέστα:
¨πληρώστε το λογαριασμό
δώστε μας και τα ρέστα¨.
ΠΗΓΗ: ΑΡΗΣ ΜΠΙΤΣΙΩΡΗΣ-(ΤΟ BLOG ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ).
Ο Άρης Μπιτσιώρης γεννήθηκε στήν Αθήνα από Ξηρομερίτες γονείς το 1953. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγητής στη Θεσσαλονίκη, (Γυμνασιάρχης στο Κορδελιό). Γράφει στίχους γιά τραγούδια, σάτιρες, διασκευάζει επιγράμματα αρχαίων ποιητών και παρεμβαίνει εμμέτρως πλην σαφώς σε εφημερίδες και περιοδικά.
  • ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΕΙΣ:
  • Ασμάτων πόλις (2003)
  • Γούρμα κούμαρα (2008)
  • Γυμνές αλήθειες (2007)
  • Εμμέτρως πλην σαφώς (2010)
  • Ετερόκλητες συμπτώσεις (2007)
  • Ημεροδείκτης (2007)
  • Κεκοιμημένων λόγοι (2007)
  • Λόγια στιλέτο (2008)
  • Μαθηματικά και Επίγραμμα (2007)
  • Μπηχτές (2006)
  • Ουδέ γαρ αιδώς (2004)
  • Πίε και έρα (2007)
  • Πικρές αλήθειες (2006)
  • Στον ίσκιο της μελικοκιάς (2006)
  • Στου φεγγαριού τα βήματα (2004)
  • Συνίστωρ αλαλήτων (2008)
  • Φτυαριές (2004)

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΓΙΟΡΤΑΖΑΜΕ ΠΑΛΙΑ


25 Μαρτίου 1979 στο σπίτι του Καραβασίλη. Η παρέα μαζεύτηκε για να τιμήσει τον Βαγγέλη που γιορτάζει. Έτσι διασκεδάζαμε τότε, με μια μπουκάλα χύμα ούζο, τυρί και κρέας για μεζέ, μπόλικο κέφι και το πρωΐ το κεφάλι ήταν << καζάνι >>.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ


Για τα τοπία και τα χρώματα που αντικρύζεις αυτή την εποχή στο καταπράσινο χωριό μας, αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείς έστω και για το Σαββατοκύριακο.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ


Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 6:30΄,κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας, κάτω από τον μη ίσκιο των κομμένων πλατάνων, ο φωτογραφικός μας φακός συνέλαβε μια παρέα στρατιωτικών εν ενεργεία. Οι δύο μη στρατιωτικοί που εισχώρησαν στην παρέα τους, είναι οι δικοί μας πράκτορες και μας είπαν ότι άπαντες διέπονται από ισχυρά συναισθήματα αγάπης γιά τον τόπο τους . Οι πληροφορίες μας λένε ότι η συζήτηση αφορούσε τα πολιτιστικά και οικολογικά προβλήματα της περιοχής. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι : ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ θα γίνει και θα είναι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο θυμός και η αγάπη δεν έχουν κανένα όριο

Ενώ ένας άνδρας γυάλιζε το νέο αυτοκίνητό του, ο ηλικίας 6 ετών γιος του,πήρε μια πέτρα και γρατσούνισε με γραμμές μέρος του αυτοκινήτου. Στο θυμό του απάνω, ο άνδρας πήρε το χέρι του παιδιού του και χρησιμοποιώντας ένα γαλλικό κλειδί, το χτύπησε πολλές φορές .Στο νοσοκομείο, το παιδί έχασε δύο δάχτυλα, λόγω των πολλαπλών σπασιμάτων. Όταν το παιδί είδε τον πατέρα του ..... με παραπονεμένα μάτια γεμάτα ....πόνο τον ρώτησε : " Μπαμπά.. πότε τα δάχτυλά μου θα μεγαλώσουν πάλι ? " O άνδρας βουβός, πήγε πίσω στο αυτοκίνητό του και το κλώτσησε πολλές φορές.Σκεπτόμενος αυτό που έκανε, βρισκόμενος μπροστά στο αυτοκίνητό του παρατήρησε ξανά τις γρατζουνιές , αντιλήφθηκε ότι το παιδί του είχε γράψει με την πέτρα 'ΜΠΑΜΠΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ".Την επόμενη ημέρα ο άνδρας αυτός αυτοκτόνησε ..Ο θυμός και η αγάπη δεν έχουν κανένα όριο . Επιλέξτε τα τελευταία για να έχετε μιαν όμορφη , καλή ζωή.... Τα πράγματα υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται , ενώ οι άνθρωποι είναι να για να αγαπηθούν.Προσέξτε τις σκέψεις σας , γίνονται λέξεις. Προσέξτε τις λέξεις σας, γίνονται ενέργειες. Προσέξτε τις ενέργειές σας , γίνονται συνήθειες. Προσέξτε τις συνήθειές σας που γίνονται χαρακτήρας . Προσέξτε το χαρακτήρα σας , γίνεται το πεπρωμένο σας.Πηγή: blog Π.Α.Κ. ΕΛΤΑ

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΕΓΧΡΩΜΕΣ...ΘΥΜΙΣΕΣ

Καθιστοί: 1. Ευάγ. Ι. Ευθυμίου. 2. Θεοδ. Ε. Ντάκουλα. 3. Βασ. Α. Πάσχου. 4. Παν. Σ. Πάσχου. 5. Βασ. Σ. Ντάκουλα. 6. Άννα Κ. Ντάκουλα. 7. Βάϊα Ι. Ευθυμίου.

Έτος 1977 , ημερήσια εκδρομή του Δημοτικού Σχολείου Ρωμιάς στο στρατιωτικό φυλάκιο Κακαβιάς.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΜΕΝΟΥ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ

ΦΩΤΟ: Παν. Ε. Ευθυμίου

Κατά γενική ομολογία και χωρίς καμία ένσταση, ο φίλος αναγνώστης Αλέξανδρος Σπ. Αγγέλης , ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στον άτυπο διαγωνισμό μαζέματος σπαραγγιών που διεξήχθη τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα. Το καθημερινό του μενού πληροφορηθήκαμε ότι αποτελούταν από τα παρακάτω πιάτα: Σπαράγγια βραστά, σπαράγγια ψητά και σπαράγγια ομελέτα. Του ευχόμαστε του χρόνου το μενού να περιλαμβάνει , σπαράγγια στον ατμό με σάλτσα Ολλανταίζ , σούπα κρέμα σπαράγγια και τάρτα με σπαράγγια.

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΣΟΥΒΛΕΣ ΓΥΡΙΣΑΝ

Οικογένεια: Ευάγγ. Ν. Διαμάντη ( Βαγγέλ΄Κολιού )
Οικογένεια: Θωμά Γ. Ντάκουλα ( θωμά Γάκη)

Οικογένεια: Νίκου Μάστορα
Οικογένειες: Μάνθου και Πέτρου Μάστορα

Οικογένεια: Αριστοτέλη Πάσχου

Οικογένεια: Θωμά Π. Πάσχου

Οικογένεια: Λάμπρου Γ. Λιαπάτη

Οικογένεια: Παύλου Ν. Διαμάντη

Οικογένεια: Σπύρου Μ. Ντάκουλα ( Σπύρου Μιλτιάδη)

Οικογένεια: Δημ. Ε. Ντάκουλα ( παπά- Δήμου )

Οικογένεια: Ευάγγ. Π. Ευθυμίου ( Βαγγέλ΄ Πάνου )
Παρά την οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν, την Κυριακή του Πάσχα οι φωτιές στο χωριό άναψαν και οι σούβλες με τα αρνιά και τα κοκορέτσια άρχισαννα γυρίζουν νωρίς το πρωΐ. Παραθέτουμε παραπάνω φωτογραφίες από τα σπίτια που αντιληφθήκαμε ότι έψηναν οβελία και τα επισκεφτήκαμε. Αν τυχόν παραλείψαμε κάποιοιν, ας επικοινωνήσει μαζί μας και θα αναρτήσουμε τα στοιχεία που θα μας στείλει.
Υ.Γ. Γιά όσους έψησαν με τον άλλο παραδοσιακό τρόπο, τη γάστρα, θα ασχοληθουμε προσεχώς.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! ! !


Πολλή μικρότερη από άλλες χρονιές, αλλά και από την περιφορά του Επιταφίου, ήταν φέτος η προσέλευση του κόσμου στην Ακολουθία της Αναστάσεως στην εκκλησία του χωριού μας. Μετά το << δεύτε λάβετε φώς >> και την έξοδο όλων των εκκλησιαζομένων στο προαύλιο του ναού, ο πατήρ-Ανέστης στις 23:58' έψαλε το << ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ >>. Η μικρή ποσότητα από δυναμιτάκια έκανε την βραδιά πιό ήσυχη και την όλη ατμόσφαιρα πιό κατανυκτική. Αρνητική εικόνα δημιούργησε η παντελής έλλειψη βεγγαλλικών γιά δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Εδώ έχω να σημειώσω,ότι τα τελευταία 30 χρόνια τα ίδια άτομα πρωτοστατούν στην προμήθεια και χρήση των βεγγαλικών. Καιρός λοιπόν να πάρουν και άλλοι, πιό νέοι, πρωτοβουλίες και τα ηνία σ' αυτό το θέμα γιά να μην ξανασυμβεί αυτό το φαινόμενο.

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ...


Αι γενεαί πάσαι πήγανε φέτος στο χωριό μας γιά τις γιορτές του Πάσxα. Με την πρέπουσα κατάνυξη πολλοί συγχωριανοί μας παρακολούθησαν την Ακολουθία καί την περιφορά του Επιταφίου. Ο στολισμός και φέτος ήτανε πολύ καλός παρότι δεν υπήρχανε καθόλου λουλούδια στους κήπους. Το μόνο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την έλλειψη προθυμίας των νέων του χωριού μας να σηκώσουν στους ώμους τους τον Επιτάφιο με αποτέλεσμα το βάρος να πέσει σε λίγους και να υπάρχει ανομοιομορφία στα ύψη και ο Επιτάφιος να γέρνει λίγο.